1 0

Waarom je Hué niet over mag slaan tijdens je verblijf in Vietnam

Huur een fiets in Hué!

Wie aan Vietnam denkt, denk snel aan Hanoi of Hoi An, maar de rijke geschiedenis van Hué mag niet onondekt blijven. Wij vertellen je waarom!

 

De voormalige keizerlijke hoofdstad van Vietnam, Hué, heeft veel te bieden voor haar bezoekers. De stad ligt aan de oever van de Parfumrivier, officieel de Song Huong genaamd. Maar de locals zullen eigenlijk altijd de bijnaam Parfumrivier gebruiken. De rivier heeft zijn bijnaam te danken aan bepaalde orchidenen die vroeg in de herfst bladeren loslieten die in de rivier vielen waardoor de rivier een parfumachtige geur kreeg. Hué is rijk aan allerlei tempels, graftombes en prachtige paleizen. Hoewel de Vietnam oorlog flink wat sporen heeft achtergelaten, zijn de overgebleven gebouwen zeker de moeite waard om te bezoeken.

 

Citadel

In 1804 begon keizer Gia Long met de bouw van het citadel in de stad. De verboden stad in Beijing was de inspiratie. Dit indrukwekkende gebouw heeft muren die maar liefst 2 meter dik zijn! Het citadel is ongeveer 2 kilometer lang en 2 kilometer breed. Door de schade van de Vietnam oorlog zijn er veel gebouwen verwoest. Het citadel telde vroeger zo’n 100 kamers. Het citadel heeft ook wel de bijnaam de verboden stad. Dit komt niet alleen door de dat de verboden stad in Beijing de inspiratie was, ook omdat het voor de ‘gewone burgers’ verboden was het citadel te betreden. Wil je het citadel bezoeken? Ga er dan zo vroeg mogelijk heen omdat het ‘s middags ontzettend heet is. Vanaf 8 uur ‘s ochtends is het mogelijk het citadel te bezoeken. Dit is zeker de moeite waard. Niet voor niets staat het citadel sinds 1993 op de UNESCO erfgoedlijst. De keizerlijke invloeden zijn ook goed te vinden in de keuken van Hué. Het meeste bekende gerecht is Bun bo Hue. Runderboullion op smaak gebracht met citroengras, garnalenpasta, gember en een pittige chili-olie. De soep wordt afgemaakt met rijstnoedels en verschillende soorten vlees.

 

De binnenstad van Hué is niet erg groot, je kunt hier makkelijk met de fiets van punt A naar B.

 

Thap Phuoc Duyen

Aan de overkant van de Parfumrivier ligt de Thien Mu Padoge, wat Padoge van de Hemelse witte dame betekend. Dit complex bestaat onder andere uit een 7 verdiepingen tellende stoepa. De Thap Phuoc Duyen. Op alle 7 verdiepingen staat een Boeddha afgebeeld. Rond de Stoepa staan 4 kleine gebouwen. In een van deze gebouwen vind je een marmeren schildpad met een boeddhistische tekst. Vlak bij heb je een oud kloosterverblijf dat nog steeds wordt gebruikt door monniken. Bij dit gebouw staat een blauwe Astin Martin. Deze auto was van monnik Thich Quang Duc. Met deze Astin is hij naar Saigon gereden. Daar aangekomen heeft hij zichzelf in brand gestoken als protest tegen het regime van Diem. Hij stak zichzelf in brand om te vechten tegen discriminatie. Dat was iets waar veel monniken in die tijd last van hadden.

Graftombes

Rondom Hué liggen veel oude keizerlijke graftombes van de Nguyen-Dynastie (1802 – 1945). Veel locals zullen je kunnen informeren over de geschiedenis van Hué. Of dit nou het verhaal is van een keizer die 104 vrouwen en minnaressen had, maar toch geen nageslacht heeft gekregen of het verhaal van de keizer die buiten zijn graftombe werd begraven om grafrovers te misleiden is, informatie hebben ze.

Huur een fiets in Hué!

 

Er is genoeg te ontdekken in Hué. De culturele hoofdstad van het land heeft voor ieder wat wils. Of het nou lekker eten is of een kijkje in de rijke geschiedenis van het land. In Hué vind je het allemaal!

 

Lorrain Hoekmeijer

 

Voel je vrij om je ervaring met ons te delen, Stuur een email naar info@bimbimbikes.com. We Horen graag van je!

 Vergeet ons niet te taggen op Facebook en Instagram en maak kans op een fantastische voucher!

 

 

Huur een fiets in Hué!

 

Foto’s door F. van den Heuvel

Spread the love
1 0