0 0

Tour de France 2017: alles wat je moet weten!

Het is weer de tijd van het jaar waarin de gehele (fiets)wereld zijn ogen heeft gericht op Frankrijk. De 104e editie van de jaarlijkse Tour de France is begonnen en schudt het hele land op, van de meest noordelijke velden tot de zuidelijkste hoge bergtoppen in de Pyreneeën.  Deze tour is één van de drie Grand Tours in het wielrennen en duurt drie weken. Het is zo’n groot fenomeen dat het wereldwijd live uitgezonden wordt op een groot aantal zenders. Maar wat is de Tour de France nou eigenlijk naast allerlei prachtige landschappen en grote groepen bekende fietsers? Wij zijn op onderzoek uitgegaan om te ontdekken wat de Tour de France nou écht is.

Maar voordat we beginnen; laten we eerst even naar wat geschiedenis van de Tour kijken.

De eerste Tour de France begon in 1903, als een manier voor het sporttijdschrift ‘L’Auto‘ om meer exemplaren te verkopen. De krant was namelijk op zoek naar een manier om boven hun concurrent ‘Le Vélo‘ uit te komen.De oplossing: het organiseren van “de grootste wielrenwedstrijd ter wereld”. De race bestond uit zes delen die de grootste steden in Frankrijk aan elkaar verbonden: Parijs – Lyon – Marseille – Toulouse – Bordeaux – Nantes en het eindigde dan weer in Parijs. De prijs voor de winnaar was 20,000 francs – ongeveer €3050. Vergeleken met nu is at helemaal niets: tegenwoordig is het maar liefst €500,000.

Sindsdien heeft er elk jaar een Tour plaatsgevonden, behalve tijdens allebei de wereldoorlogen. Echter, zowel het concept als de regels werden voor bijna elke editie weer aangepast. Of het nou om de duur van of soort etappes, prijzen of classificaties ging… De tour werd jaar na jaar aangepast en langzaam omgevormd tot wat het nu is.

De Tour in het algemeen

Als we één ding zeker weten over de Tour de France, dan is het dat het elk jaar eindigt met een spectaculaire ere sprint door de straten van Parijs, voordat het definitief beëindigd wordt op de Champs Élysees, de grote laan die loopt vanaf de Arc de Triomphe tot de Place de la Concorde. Maar uiteraard gebeurt er veel meer dan alleen dat elk jaar!

Elke editie van de Tour bestaat uit 21 etappes met een aantal (zeer nodige) rustdagen voor de wielrenners ertussenin. De meeste etappes zijn ‘massa-etappes’, wat erop neerkomt dat alle wielrenners op dezelfde tijd beginnen en dezelfde route afleggen. Deze massa-etappes worden geclassificeerd als ‘vlak/glooiend’ of ‘bergachtig’. De vlakkere etappes vinden vaak plaats in het eerste deel van de Tour om de wielrenners zo een ‘makkelijke’ start te geven. Daarna wordt het steeds moeilijker.

Na het doorkruisen van de Alpen en de Pyreneeën, fietsen de wielrenners een korte 21e etappe op vrij vlak terrein in Parijs. Naast deze massa-etappes zijn er ook nog een aantal individuele tijdritten, waarin elke deelnemer op een andere tijd begint maar dezelfde afstand aflegt.

tour de france

Over de deelnemers

De deelnemers van de Tour de France zijn, zoals in elke (Grand) Tour, professionele wielrenners. Alle deelnemers maken deel uit van een team, wat gesponsord wordt door een lange lijst van organisaties en andere sponsoren. Veel van wat de wielrenners individueel bereiken, is ter voordeel voor het gehele team. Om massa-incidenten te vermijden, telt de finishtijd van de snelste wielrenner van de groep ook voor de rest van het team. Dat is dus ook de reden waarom je altijd maar een handjevol wielrenners ziet met de eindsprint.

Maar, waar doen ze het eigenlijk allemaal voor? De glorie? Dat is zeker één van de dingen – een 21-daagse tour winnen is aardig indrukwekkend en een hoop mensen binnen de wielrenwereld zullen dat onthouden. Maar, professionele wielrenners moeten natuurlijk ook wel al hun koolhydraten binnen kunnen krijgen. Daarom verdienen ze ook wat voor hun prestaties. De Tour de France werkt namelijk met prijsgeld voor de deelnemers. Zowel tijdens als aan het eind van de tour zijn allerlei verschillende prijzen te winnen voor de wielrenners. Één van dit soort prijzen is de gele trui. Deze prijs wordt uitgedeeld aan de eerste wielrenner die over de finishlijn komt. Maar, niet alleen de eerste krijgt een prijs. Elke deelnemer van plaats 1 tot plaats 20 krijgt een prijs voor deze prestatie. Het begint bij €8000 voor de eerste plaats en wordt dan geleidelijk minder, tot €200 voor de twintigste positie. De algemene winnaar van de Tour de France krijgt zelfs een prijs van €500.000. Zeker de moeite waard! Daarnaast zijn er ook allerlei prijzen voor de groene trui, de bolletjestrui, de meest agressieve wielrenner, en we kunnen zo doorgaan. Maar voorlopig doen we dat maar niet.

Festiviteiten

Elk jaar lokt de Tour zo’n 10 miljoen mensen naar de berm. Deze mensen zijn – gemiddeld – bereid om maar liefst 6 uur en 15 minuten aan de kant van de weg te staan om een glimp van de wielrenners op te vangen. Maar, als we eerlijk zijn is de enige reden dat ze zo lang wachten, om wat prulletjes van de karavaan op te pikken. En nee, ik heb niet die dingen waar je in kampeert anders gespeld. De reclame optocht (Caravane publicitaire in het Frans) is een optocht waarin alle sponsoren van de Tour langskomen. En dan komen ze niet lopend langs, nee: compleet getransformeerde auto’s en vrachtwagens zijn te zien, die zijn aangepast aan de visie van het bedrijf. Van gigantische teddyberen tot enorme flessen wasmiddel, de sponsoren komen zeker niet fantasie tekort! De Caravane is zowat de enige keer in het jaar dat je besmeurd kan raken met wasmiddel, siroop en koekjes en dan tegelijkertijd thuis kunt komen met een luxe hoed! De sfeer die heerst tijdens de Caravane moet je zeker eens meemaken! Het is een soort pre-party om je voor te bereiden op de aankomst van alle wielrenners. Zodra de Caravane voorbij is, weet je dat het niet lang meer duurt voor de wielrenners er zijn!

Als je het geluk hebt om in de buurt van één van de vertrek/aankomstdorpjes te zijn, maak dan zeker gebruik van alle festiviteiten die georganiseerd worden door de stadjes. Kijk naar de Tour op grote schermen, ga op de foto met mascottes en geniet van alle levendigheid die ontstaat door de tour. Kom langs en geniet van de Franse bonne humeur!

tour de france

De Caravaan die voorbij komt

Wat gebeurt er dit jaar?

De editie van dit jaar is begonnen in de Duitse stad Düsseldorf. Eigenlijk begint de tour elk jaar op een verschillende plek ergens in de buurt van Frankrijk. Het is zelfs al meerdere keren in Nederland geweest – bijvoorbeeld in Utrecht laatst en ook een keer in Rotterdam, de thuishaven van het BimBimBikes kantoor!

Op het moment is de Tour de France alweer halverwege en hebben de wielrenners al een groot deel van het land doorgefietst. We hebben al van alles gezien: van elleboogstoten tot massa valpartijen en nog meer minder leuke dingen. Maar natuurlijk hebben we ook prachtige momenten meegemaakt en geweldige landschappen gezien. De wielrenners hebben echter nog steeds een lange weg te gaan. Eigenlijk komt het zwaarste er nog aan – de bergen! De Tour de France wielrenners gaan binnenkort de Pyreneeën en Alpen trotseren, waarna ze hun reis zullen eindigen in Marseille. Daarna vliegen ze terug naar het gebied van Parijs om deze memorabele race te beëindigen.

 

Vindt jij het ook leuk om de Tour de France te kijken en ervaar je soms moeilijkheden om je ogen van de TV af te krijgen als het programma opstaat? Kijk dan als pauze eens naar onze website de komende weken. Wij zijn de Tour namelijk ook aan het volgen! Test je kennis binnenkort door onze Tour quiz te doen om te zien of je echt een diehard fan bent. Ga je met je huurfiets langs de weg staan ergens in Frankrijk om ze te bekijken? Maak dan een foto en deel het met ons met #bimbimadventures. Je kunt korting krijgen op je volgende reservering!

 

Huur een fiets in Frankrijk!

Bewerkt door Anouk van Kaam

Spread the love
0 0