2 0

Toulouse: de unieke roze stad in het zuiden van Franrijk

Als het gaat om Franse steden, zijn er een paar die opvallen bij reizigers. Vandaag introduceren we een vaak over het hoofd geziene stad: Toulouse. Het is één van de meest historische en fascinerende steden van Frankrijk.

Saint-Pierre Bridge over the Garonne river in Toulouse

Saint-Pierre brug over the Garonne rivier in Toulouse

Handige feitjes

Toulouse heeft meer dan 450.000 inwoners en is daarmee de op de drie na grootste stad van Frankrijk! Het is een unieke stad gelegen in het zuiden van Frankrijk. Elk jaar komen er ongeveer 10.000 mensen naar de stad omdat het zonnige klimaat en de unieke architectuur. Bekend bij de lokale bevolking als “La Ville Rose” (De Roze Stad) vanwege de kenmerkende roze terracotta bakstenen van veel haar gebouwen. Het stadscentrum is klein wat fijn is voor toeristen om er te wandelen. Met elegante pleinen en levendige markten, zijn er maar weinig steden die zo authentiek Frans voelen als Toulouse.

Een van de bekendheden  van Toulouse is de locatie aan de rivier de Garonne. Deze stroomt door het stadscentrum en is het hart van het dagelijkse leven in de stad. Vlooienmarkten en pop-up eet kraampjes verschijnen meerdere malen per maand langs de rivier. De openbare parken liggen langs de oevers van de rivier. het is daarom de perfecte plek voor een picknick of een middagwandeling.

Wat is er te doen?

Over het diner gesproken, Toulouse is vooral bekend om haar eten! Het is de thuisbasis van klassieke gerechten zoals cassoulet en confit de canard. De stad heeft zelfs haar eigen handelsmerk worst – saucisse de Toulouse, gemaakt volgens hetzelfde recept sinds de 18e eeuw.

Er is genoeg te ontdekken in Toulouse. Overweeg eens een bezoek aan de prachtige Vieux Quartier. Dit is een fotogenieke wirwar van kronkelende straatjes en deels middeleeuwse straatjes. De meest opvallende gebouwen zijn de herenhuizen, die in de 16e en 17e eeuw door rijke kooplieden van de stad zijn gebouwd. De stad heeft ook een aantal indrukwekkende kerken om te verkennen, met name de Basilique Saint Sernin, die gebouwd is tussen 1080 en 1120. Gebouwd met rozerode bakstenen en versierd met een elegante torenspits en achthoekige toren. Dit maakt het één van de mooiste voorbeelden van de Franse romaanse architectuur.

Toulouse - La ville rose

Toulouse – La ville rose

Voor iedereen wat wils!

Als u bevriend wilt raken met de lokale bevolking dan is het goed begin om over ‘Les Rouges et Noirs’ te praten. Dit is het rugbyteam van de stad en een van de meest succesvolle rugbyteams van Frankrijk. Rugby is een zowaar een religie in deze hoek van Frankrijk en op wedstrijddagen bedekt de hele stad zich met de kleuren van het team (rood, zwart en wit). Kaarten voor de wedstrijden zijn goud waard, maar je kunt nog steeds de sfeer opdoen met een bezoek aan het stadion. Het stadion heeft bovendien een museum en een goede brasserie.

We willen je nog één ding over Toulouse vertellen. Het is het centrum van de Franse lucht- en ruimtevaartindustrie. Als je hier interesse in hebt, dan raden we je aan om de Cité de l’Espace te bezoeken omdat het een innovatief museum waar onder andere een shuttle flight-simulator en replica’s op ware grootte van het Mir Space Station en een 53 meter hoge Ariane 5-ruimte raket worden tentoongesteld.

Je zult zeker verliefd worden op de pracht die de ‘roze’ stad te bieden heeft. De gebouwen, parken én mensen zullen je nog lang bij blijven! Wij hopen dat je het naar je zin gaat hebben op je fiets in deze stad!

Huur een fiets in Toulouse!

Geschreven door Kirill, vertaald door Zoë

Spread the love
2 0