1 0

Stereotypen over Zweden? Wij gaan ze breken!

Er zijn veel clichés over Zweden en zijn bevolking. Je hebt waarschijnlijk een van deze stereotypen gehoord en misschien denk jij ook dat ze waar zijn. Natuurlijk is er waarheid in sommige, maar de meerderheid zijn helemaal niet waar! Ben je benieuwd naar welke mythen zijn en welke de waarheid zijn? Laten wij het uitzoeken!

“Ze zijn lang, blond en hebben blauwe ogen!”

Dit is een van de meest voorkomende stereotypen over Zweedse mensen. Er wordt gezegd dat ze erg lang zijn, met blonde haren en blauwe ogen. Nou, alleen een deel van dit stereotype is waar – ze zijn best wel lang! De rest is echter niet nauwkeurig. De Zweedse samenleving is zeer divers en er zijn veel mensen van allerlei soorten achtergronden. Daarnaast, is de meerderheid van de Zweden geboren met blonde haar die geleidelijk donkerder wordt met de jaren.

Ze eten alleen maar haring!”

Dit is een andere mythe ontstaan door buitenlanders. Ja, Zweden houden van haring, maar het is niet het enige wat ze eten! Ze hebben veel andere nationale gerechten, zoals Toast Skagen (garnalen salade met mayonaise) en Husmanskost (gehaktballen). Trouwens is gezond eten in Zweden in opkomst. Steeds meer restaurants en cafés bieden vegetarisch en veganistisch opties aan.

“Ze zijn erg koud en gereserveerd!”

Een andere stereotype over Zweden is dat de bevolking gereserveerd zijn en moeilijk zijn om mee te communiceren. In de werkelijkheid zijn Zweden erg vriendelijk en beleefd. Ze staan altijd open om nieuwe mensen te ontmoeten en over verschillende culturen te leren. Ze komen waarschijnlijk gereserveerd over, omdat ze geen persoonlijke vragen stellen sinds dat is volgens hun onbeleefd en onacceptabel.  Vergis dit niet voor onbeleefdheid of een gebrek aan interesse, ze zijn gewoon goed in het bemoeien met hun eigen zaken en het geven van benodigde persoonlijke ruimte!

“Het is daar altijd koud en donker!”

Oke, dit is soms wel waar. Zweden kan ‘s winters best wel koud en donker worden, vooral in het noorden. Echter, veranderd dit tijdens het lenteseizoen. Zweden is zelfs een van de beste bestemmingen tijdens het lente- en zomerseizoen. Het platteland is geweldig te ontdekken en er zijn veel stranden waar je je tijd kunt doorbrengen. Als je het ultieme Zweedse ervaring wilt, zou je Zweden moeten bezoeken tijdens Midzomer – het is de tweede grootste viering na Kerst en de festiviteiten zijn best indrukwekkend!

“Iedereen fietst overal!”

Dit stereotype is helemaal waar! 😊 Zweden houden van hun fietsen bijna zoveel als Nederlanders en ze gebruiken fietsen om overal te gaan. Van boodschappen doen tot kinderen ophalen van school of gewoon een vrijetijdsrit, fietsen worden voor alles gebruikt. Het land heeft een uitgebreid netwerk van fietspaden, dat alles toegankelijk maakt. En we kennen het bekende uitspraak – wanneer je een bepaald land bezoekt is het altijd best om te doen wat de lokale bevolking doet! Dus twijfel niet om een fiets te huren en begin nu je Zweedse avontuur!

Kies uit een van onze vele partners in Zweden!

Huur een fiets in Zweden!

Geschreven door Teodora, vertaald door Amanye

Spread the love
1 0