0 0

Organiseer je eigen Tour de France langs de Rijn

Vandaag heeft alweer de achttiende etappe van de Tour de France van dit jaar plaatsgevonden. Er zijn nog maar een paar dagen te gaan voor de klassieke laatste etappe van Montgeron naar Parijs Champs-Élysees plaatsgevonden. In de afgelopen aantal weken heeft niet alleen Frankrijk, maar de hele wereld de wielrenners op de voet gevolgd door alle moeilijke etappes die ze moesten doorstaan. Het maakt niet uit of je in de berm staat of thuis achter de TV zit. De Tour de France heeft ons allemaal aangestoken met haar unieke sfeer. 

Tour de France

Tour de France

Over de Tour de France

De 104e editie van de wereldberoemde wielrencompetitie Tour de France is op 1 juli begonnen in Düsseldorf, Duitsland. Sindsdien hebben we alle highlights van de tour met veel interesse gevolgd. De wielrenners in de Tour de France zijn al enorm ver gekomen met bloed, zweet en tranen. We hebben vol spanning gekeken naar de brute eindsprints aan het einde van de etappes om maar enkele seconden sneller te zijn. Over het algemeen hebben al deze bijzondere momenten ons allemaal samengebracht. Met veel voorpret wachten we nu de grote finale in Parijs af, die plaats zal vinden op 23 juli. Maar dit einde komt gepaard met een dubbel gevoel, aangezien het helaas ook betekent dat we nog een jaar moeten wachten tot de volgende editie weer begint.

Heeft de sfeer van de Tour de France je aangestoken en ben je er eigenlijk nog helemaal niet aan toe om het te laten gaan? Lees dan vooral verder…

Organiseer je eigen Tour de …?

Ben je helemaal in de sfeer van de Tour de France en voel je je bijna net als één van de wielrenners? Kun je alle spanning niet loslaten? Dan hebben we het perfecte idee voor jou!

Er is geen andere mogelijkheid, de Tour de France gaat stoppen op 23 juli en na hoogstens nog wat nabeschouwingen te bekijken en te lezen, kun je er niet meer omheen. De enige manier om nog in dezelfde sferen te blijven, is om zelf op de fiets te springen! De teams in de Tour de France bestaan over het algemeen uit 9 professionele wielrenners die het hele jaar door trainen om in deze periode fit genoeg te zijn om de race te voltooien. De route van dit jaar bestaat uit verschillende, uitdagende vlakke en bergachtige etappes en is in totaal 3450 kilometer. Nogal logisch dat dat enorm veel energie vergt van alle wielrenners. Oke, gewoon op je fiets springen en in het wilde weg rond gaan fietsen is misschien niet het allerbeste idee. Maar, wat nou als je je eigen Tour de …? Kan creëren? Waar wil je heen gaan dit jaar? Het hoeft niet per se in Frankrijk, over 3000 kilometer of op een racefiets te zijn. Er zijn honderden brede fietspaden verspreid over Europa, die het mogelijk maken om allerlei prachtige reizen te maken.

Er zijn een groot aantal verschillende soorten tours met gids die je kan plannen om je verblijf op vakantie onvergetelijk te maken. Of je plant het zelf en fietst van Parijs tot Moskou, met een kleine omweg langs Engeland en Schotland of ga iets naar het zuiden en ontdek Oostenrijk, Hongarije en Slowakije. Er zijn bijna geen grenzen voor gepassioneerde fietsers. Maak van de route de bestemming, neem wat vrienden mee, plan je route en creëer je eigen Tour de … ervaring. Bekijk deze link van EuroVelo voor verschillende fietsroutes maar eens en laat je inspireren!

Tour de Rijn

Kom je er maar niet over uit waar je heen wilt gaan? Uit alle honderden verschillende fietsroutes, kan het inderdaad lastig worden om er eentje uit te kiezen. Maar geen zorgen – in dit geval hebben wij er één voor je uitgezocht die je misschien leuk vindt! Hier is de Tour de Rijn, speciaal voor jou.

In de gedachtegang van de startetappe van de Tour de France 2017 in Düsseldorf, hebben wij de Rijn Fietstour speciaal voor jou uitgekozen. Het is niet hetzelfde soort route als de Tour de France (van noord naar zuid), maar eerder van het zuidelijke bergen tot de noordelijke lage landen waar de rivier eindigt. De route brengt je langs alle landschappen waar één van Europa’s langste rivieren doorstroomt. De hele Rijnroute is 1233 kilometer lang en kan ingedeeld worden in 7 verschillende etappes. De route zelf kan aangepast worden aan alle mogelijke fitnesslevels. Dus ook als je het niet ziet zitten om meer dan 1000 km te fietsen, dan kun je gewoon 2 etappes naar keuze fietsen. Je zult langs verschillende prachtige steden in het Rijngebied komen, die zeker een bezoek waard zijn. Als je het even niet meer ziet zitten om te fietsen, kun je ook gewoon een etappe skippen. Je kunt namelijk zo op de trein springen die je naar de volgende stad brengt, zodat je vol frisse energie weer verder kan gaan met de tour.

#Etappe 1: van Andermatt naar het Meer van Constance

Start je Tour de Rijn bij de bron in Andermatt, Zwitserland, op 1436 meter hoogte. Dit beginpunt in de Zwitserse Alpen, met prachtige vergezichten over de toppen van de bergen, kan door geen enkel ander startpunt overtroffen worden. Dit deel van de tour zal waarschijnlijk wel het meest uitdagende zijn. Maar in de spirit van de Tour de France: je kunt het! Goed doortrappen en dan kom je er wel. Volg de fietsroutes stroomafwaarts door prachtige gebieden en ga langzaam richting de grens met Liechtenstein, tot je het Meer van Constance bereikt. Deze rustgevende omgeving is het perfecte eindpunt van je eerste etappe van 230 kilometer. Kom tot rust en bereid je voor op de volgende dag.

#Etappe 2: Meer van Constance – Basel

Ben je klaar voor de volgende 16o kilometer? De Rijn loopt door allerlei landschappen tussen het Zwarte Woud en Jura en laat zich van al zijn diverse kanten zien. Een hoogtepunt van deze etappe is de stad Schaffhausen en haar bekende watervallen. Daarna kom je door allerlei prachtige pittoreske dorpjes voordat je Basel bereikt, de stad in de drie grenzen regio van Frankrijk, Zwitserland en Duitsland.

#Etappe 3: Basel – Karlsruhe

Om Zwitserland achter je te laten, volg je de natuurlijke grens tussen Frankrijk en Duitsland die vanaf Basel loopt. Aan de Franse kant van de grens kom je langs het centrum van de EU, Strasbourg. Blijf je echter aan de Duitse kant, dan moet je zeker langs Freiburg am Breisgau fietsen. Óf, je gaat gewoon de grens over en doet het allebei! Beide steden zijn zeker de moeite waard. Aan allebei de kanten kun je door natuurgebieden en wilde bossen fietsen tot de Duitse stad Karlsruhe, waar je waarschijnlijk toe zal zijn aan een goede nachtrust.

#Etappe 4: Karlsruhe – Bingen

Houdt je van fietsen, maar nog meer van wijn? Dan zal je dit onderdeel extra leuk vinden! De komende 160 km van je reis ga je door de wijngaarden van Duitsland, een van de meest natuurlijke, culturele gebieden van Europa. Je kan kiezen of je links of rechts van de Rijn wilt fietsen, we kunnen je verzekeren dat beide kanten kunnen. We weten dat het niet helemaal de Tour de France is, maar je kunt zeker even genieten van wat glaasjes wijn als beloning na je trip. Goed gedaan, je hebt Bingen gehaald, dus je bent halverwege je tour! Erg indrukwekkend!

#Stage 5: Bingen – Cologne

De volgende etappe neemt je mee vanuit het Rijnland-Palts naar Nordrhein-Westfalen. In deze etappe beland je in het middelste gebied van de Bovenrijn. Je kunt in noordwestelijke richting gaan naar de bekende Loreleivallei, en al fietsende over de legende van Lorelei leren. Ook zul je in de zogenaamde ‘Duitse Hoek’ (Deutsches Eck) in Koblenz komen, waar de Moezel en de Rijn samenkomen. Dit gebied is bezaaid met kastelen waarvan je er zeker mintens één moet bezoeken, als je er toch bent. Zodra je weer op de fiets stapt en verder fietst, kom je langs de vroegere West-Duitse hoofdstad Bonn, voor je in Keulen beland met de kenmerkende Dom van Keulen (Kölner Dom). Gefeliciteerd, je hebt er weer 190 kilometer van de Tour de Rijn op zitten!

#Etappe 6: Keulen – Arnhem

Nadat je een tijdje hebt kunnen ronddwalen in Keulen, kun je beginnen aan je laatste etappe door Duitsland. In de komende 220 kilometer zul je door één van de meest industriële gebieden van Europa komen. Nadat je langs Düsseldorf (klinkt bekend toch?) en Medienhafen komt, kom je langs Krefeld en Duisburg. Ook zul je door de oude Romeinse stad Xanten komen voordat je eindelijk in het laatste land van de tour aankomt. Een aantal kilometer na het kruisen van de Nederlandse grens, kun je de laatste nacht van deze tour doorbrengen in Arnhem.

#Etappe 7: Arnhem – Rotterdam

Voordat je begint aan het laatste deel van je etappe, moet je vooral niet vergeten om even stil te staan bij alles wat je al bereikt hebt tot dusver. Je hebt al door maar liefst 4 landen gefietst en enorm veel prachtige landschappen gezien. Je hebt de Rijn kunnen bekijken van bijna alle mogelijke invalshoeken. Je bent al ver gekomen – gebruik dit als motivatie voor de laatste 236 kilometer!

Nu is het tijd om afscheid te nemen van de Rijn, die je zo goed hebt kunnen bestuderen in de afgelopen dagen. In Nederland vertakt de Rijn langzaam in meerdere kleinere rivieren en de Rijn Fietstour wordt langzaam de Rijndelta Fietstour. Tijdens dit laatste stukje Nederland kom je ongetwijfeld de karakteristieke Nederlandse dorpjes, molens en alle andere stereotype dingen tegen. En hoe dichter je bij de Noordzee komt, hoe meer de natuur verandert. Vergeet vooral niet om even te stoppen in Kinderdijk, als je daar nog nooit geweest bent. Daarna fiets je het laatste kleine stukje door naar de thuisstad van BimBimBikes, Rotterdam, en kun je nog even rusten in deze stad voor je de rivier begeleidt naar haar einde, bij Hoek van Holland.

WOW!!! Zodra je op het strand staat en over de Noordzee uitkijkt heb je misschien een paar seconden nodig om het te bevatten, maar daar sta je dan. Je hebt het gewoon gedaan! Wij kunnen niet trotser op je zijn dan dit. Je hebt gewoon je eigen Tour de Rijn van 1233 kilometer gereden! Als ik jou was, zou ik meteen in mijn zwemkleding aandoen en het water in plonzen. Je hebt het verdiend! Voor meer informatie over de Rijn Fietstour kun je een kijkje nemen op EuroVelo 15 Tour.

 

 Huur een fiets!

Geschreven door Diana, bewerkt door Anouk 

Spread the love
0 0