1 0

Ontdek Vilnius – de verborgen parel van Europa!

Bezoek een van de meest ondergewaardeerde bestemmingen in Europa en ontdek de geschiedenis, cultuur en keuken van de Litouwse hoofdstad – Vilnius! De stad staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en staat vol fantastische uitzichtpunten, smalle straatjes, geweldige bars en cafeetjes. Dit alles maakt Vilnius de perfecte bestemming voor een weekendje weg!

 

Het oude centrum

Het verkennen van de oude binnenstad van Vilnius zal je niet teleurstellen. Om elke hoek kun je iets speciaals vinden, of het nu een aspirant-muzikant is, een standbeeld of  mooie straatkunst. Maak een omweg vanuit de belangrijkste straten van Gediminas en Peles om de echte gezelligheid van kleine straten te zien. Een van de smalste straten in Vilnius werd doelbewust gemaakt met grote keien en metalen staken uit de gebouwen om te voorkomen dat paardenkoetsen erdoorheen rijden en de bewoners storen. Daarnaast vindt je onderweg veel bars, restaurants en koffiehuizen. Deze combinatie van verbazingwekkende landschappen en goed eten vormt het perfecte recept voor een vakantie!

 

Vilnius

De kleine straatjes zijn ook ‘s avonds prachtig

Kerken

Vilnius, net als Rusland en andere Oost-Europese landen, heeft veel kerken in en rond de stad. Tijdens Sovjet-tijden, waar religie verboden was, werden ze gebruikt als sporthallen en pakhuizen. Toen Litouwen echter onafhankelijk werd, werkte het hard aan het herstel ervan. Nu staan ​​28 prachtige kerken op bijna elke hoek van Vilnius. Gezien de kleine bevolking is dit 1 kerk voor elke 700 mensen! Je zult een ​​geweldige mix van katholieke en orthodoxe kerken te zien, die elk een deel van de geschiedenis van Litouwen eren. Houd er echter rekening mee dat als je een orthodoxe kerk binnengaat, vrouwen hun hoofd moeten bedekken (met bijvoorbeeld een sjaal) en mannen hun hoed af moeten doen.

 

 

Užupis

Užupis is de kleinste zelfverklaarde Republiek, het beslaat ongeveer slechts 1 vierkante kilometer. Maar de republiek ligt in het centrum van Vilnius. In de republiek vind je eigen tekens als je het via een van de bruggen binnengaat, evenals een grondwet! De grondwet wordt in meer dan 10 talen aan de muur weergegeven. Maar laat je niet misleiden door zijn grootte. Het heeft zijn eigen onofficiële valuta, een president en zelfs een marine met 4 boten! Užupis staat bekend als de plaats van kunstenaars, schrijvers en dichters. Zo vindt je veel straatkunst, kleine winkeltjes en voel je zijn eigen unieke sfeer. Bovendien viert Užupis op 1 april zijn onafhankelijkheidsdag met veel lawaai, feest en trots. De legende zegt dat op deze dag het bier uit het Engelenstandbeeld op het centrale plein stroomt. Dus wie weet krijg je misschien geluk?

Vilnius

Oude brievenbussen zijn getransformeerd in prachtige kunst

Het centrale plein en de kasteeltoren van Gediminas

Het Kathedraal plein is de thuisbasis van de kathedraal van Vilnius, een groot monumentaal gebouw met zuilen die je gratis kunt bezoeken. Het is echter ook een plek waar veel jonge mensen rondhangen, dus je kunt vaak schaatsers, dans battles en andere dingen zien. In de winter wordt hier de belangrijkste kerstboom geplaatst, omringd door een kerstmarkt. Er is echter ook een beetje magie aanwezig! Voor de kathedraal vind je de magische tegel Stebuklas. Ga erop staan ​​tegenover de kathedraal, doe een wens en roteer 3 keer 360 graden. We beloven dat er magie in je leven zal gebeuren 🙂 Dit is echter niet alles! Direct achter het kathedraal plein kun je de heuvel opgaan naar de kasteeltoren van Gediminas. Hoewel deze niet heel hoog is, biedt het een geweldig 360-zicht op de rest van Vilnius!

 

 

Ontdek al het prachtige dat Vilnius te bieden heeft!

 

Huur een fiets in Vilnius!

 

Geschreven door Daria, vertaald door Rosanne

Spread the love
1 0