0 0

Ontdek Matera per fiets

Huur een fiets in Matera

Matera staat wereldwijd bekend als de Stad van de Stenen. In 1993 werd het een UNESO World Heritage Site en het is ook de Europese hoofdstad van Cultuur in 2019. Als je meer wilt weten over deze geweldige stad in de Basilicata regio, lees dan vooral verder. Ontdek Matera: het zal je verrassen!

De geschiedenis van Matera

“In de grotten van Sassi ligt de hoofdstad van boeren, het verborgen hart van de oude civilisatie. Ieder die Matera bezoekt zal onder de indruk zijn en het prachtige stuk aan willen raken.”

Carlo Levi schreef deze tekst in zijn boek ‘Christus kwam niet verder dan Eboli’. Hij legde vooral veel de nadruk op het prachtige panorama van de plek; je kunt er urenlang zitten en de stenen bewonderen. Misschien denk je “Dat zijn gewoon stenen…”, maar niets is minder waar. Er woonden namelijk hele families in deze stenen!

Zoals de auteur zelf uitlegt in zijn boek, woonden er in de jaren ’50 in Italië ongeveer 15,000 mensen in wat I sassi wordt genoemd in het Italiaans. I sassi zijn stenen gebouwtjes die het huis waren van arme mensen. De helft van de lokale bevolking woonde destijds in deze omstandigheden, zonder enige riolering of andere hygiënische maatregelen. Dit probleem werd zo groot dat het resulteerde in een epidemie en een hoge sterftecijfers onder kinderen. Gelukkig greep de Italiaanse overheid na een tijd in en werden de mensen verplicht hun huizen te verlaten (en in nieuwe te gaan wonen). In 1993 nam UNESCO het op in hun lijst door de manier waarop de huizen gebouwd zijn en het adembenemende panorama.

Daarnaast was Matera ook één van de eerste steden die in opstand kwam tegen de nazi’s. Nog meer reden voor een bezoekje! Matera is ook vol met monumenten, ruïnes uit klassieke en prehistorische tijden en natuurgebieden. Twijfel je nog steds?

Ontdek Matera per fiets: spring op het zadel!

Oké, even serieus: we moeten aan ons lichaam denken. Helaas kun je niet I sassi met de fiets ontdekken – niet omdat we niet van fietsen houden, maar omdat de omgeving simpelweg te ruig hiervoor is – uit persoonlijke ervaring kan ik zeggen dat zelfs lopen op sommige plekken vrij lastig is. Ik zou je dus aanraden om de fiets even een paar uur op slot te zetten om dit prachtige oude plekje te ontdekken. Na het oude Matera gezien te hebben, kun je gewoon weer op de fiets springen en door de stad fietsen zonder problemen. Natuurlijk kun je tijdens het lopen zelf kiezen wat je doet (een tour of zelf ontdekken), maar ik kan je verzekeren dat het soms zal voelen alsof je je in een magisch landschap bevindt. Beleef het en laat me weten wat je ervan vond!

Maar na de fietsen bij onze partner gehuurd te hebben, is het het zeker waard om er nadien weer op te springen en met gemak de rest van Matera te ontdekken.

#Fietsen door de natuur

De tijdsduur van de tour is aan te passen aan de snelheid waarmee je fietst en aan jouw fitnessniveau. Maar, 20 tot 30 kilometer per dag afleggen en tegelijkertijd alle oude kerken en gebouwen langs de route ontdekken, moet zeker lukken. Als je eenmaal bent aangekomen op het plateau van Murgia, haal dan eens diep adem en laat al je negatieve energe los. Geef jezelf de tijd om het prachtige panorama te bewonderen en helemaal tot rust te komen. Je kunt zelfs langs het WWF Oasis fietsen en genieten van het meer van St. Giuliano. Je kunt je eigen fietstour creëeren, maar onze partner heeft ook kant- en klare fietstours die je kunt nemen én jouw veiligheid garanderen.

Als je een ervaren fietser bent kun je ook de fiets voor een langere tijd huren en doorfietsen tot je bij Altamura komt, waarvan het historisch centrum een ander verborgen pareltje is.

Als je dit artikel interessant vond om te lezen of gewoon jouw ervaring met fietsen wil delen, laat het ons dan vooral weten door een mailtje te sturen naar info@bimbimbikes.com. We horen graag van je! En vergeet ons niet in je foto’s te taggen op Instagram – je kunt een kortingsbon winnen!

Sara

Sara heeft Matera bezocht voor ons.

post social media right size

Huur een fiets in Matera

Spread the love
0 0