1 0

Ontdek het prachtige Amsterdam Noord

DIRECT RESERVEREN IN AMSTERDAM

amsterdam noord pont en Eye

foto: Dennis Jarvis (creative commons)

Op zoek naar de verborgen pareltjes van Amsterdam? Heb je al die grachten al eens gezien en ben je op zoek naar iets nieuws? Fiets dan eens aan de overkant van het water. In Amsterdam Noord vind je prachtige eeuwenoude houten huizen, mooie tuindorpen in de bouwstijl van de Amsterdamse school, maar het stadsdeel haalde niet lang geleden ook de top 3 van de hipste buurten van de wereld!

Als je aankomt op het Centraal Station in onze hoofdstad, dan loop je naar de achterkant van het station. Daar neem je het gratis pontje naar het Buiksloterplein. Je geniet daar tijdens de oversteek over het IJ van het uitzicht op het prachtige EYE filmmuseum. Dit geweldige gebouw ziet er vanuit elke hoek anders uit. Je kunt gratis naar binnen om het prachtige interieur te bewonderen of te beginnen met een koffie. Natuurlijk kun je ook de tijd nemen om een filmpje te pakken of een tentoonstelling te bezoeken.

Naast EYE, vind je THT, een restaurant in de oude bedrijfskantine van Shell. Lekkere kleine gerechtjes en een prachtig terras met uitzicht over het IJ. Heb je geen fiets meegenomen of zin in een ritje op een aparte fiets? Dan kun je een vintage fiets huren, bij onze partner gevestigd in de achtertuin van een van de huizen naast THT. Liever een gewone fiets? Dat kan ook, op 300 meter afstand vind je onze andere fietsverhuurpartner in Amsterdam Noord.

Met de fiets óf lopend loop je even langs ’s werelds eerste 3D geprinte huis. Op dit moment zijn ze nog aan het printen. Vervolgens loop of fiets je de Van der Pekstraat in. Drie dagen per week is daar een gezellige markt. Naast een fiets verhuurder vind je er een goede Soepboer, een geweldig restaurant – Café Modern en een prima viswinkel. Je fietst de straat uit naar het einde.

fietsen naar disteldorp

foto: mulderobdam (creative commons)

Daar zie je aan de linkerhand een schattig wijkje dat bekend staat onder de naam Disteldorp. Alle straatjes hebben namen als Distelweg, korte distelstraat, kromme distelstraat, eerste disteldwarsstraat en Distelplein. De mini woningen werden in 1918 gebouwd als arbeiders noodwoningen. Omdat de huisjes niet gebouwd zijn op palen in de zompige Amsterdamse grond ‘drijven’ ze als het ware op een grote betonnen plaat. Midden in het wijkje vind je een badhuis dat tot in de jaren tachtig gebruikt werd. Naast een schattig pleintje en onderdoorgangetjes tussen de huizen, raak je vast verliefd op de poppenhuisjes zelf.

Volg de Distelweg naar de Buiksloterham. Daar was vroeger het Asterdorp. Asterdorp werd in de jaren twintig geopend als ‘woonschool’. Een plek voor a-socialen, die niet wisten hoe je moest wonen. De beheerders bemoeiden zich met echt alles. Of je het schoon hield en of je kinderen naar school gingen. Vooral armen uit de Jordaan werden er naartoe gebracht. Naast de kringloopwinkel de Locatie vindt je het Poortgebouw. Dit was het toegangsgebouw naar het dorp.

De bewoners van het Asterdorp hadden een slecht imago. Ze kregen nergens een baan aangeboden. Daarom verhuisden ze zo snel mogelijk. Veel bewoners kwamen terug in Floradorp. Aan het begin van de tweede wereld oorlog was het Asterdorp zo goed als leeg.

Helaas maakten de Duitse bezetters hier gebruik van. In 1942 werden Joden uit het Gooi gedwongen er te gaan wonen, en was het in feite een deportatie kamp geworden. Zo’n 10 jaar later was de wijk niet alleen enorm beladen, de woningen waren ook van slechte kwaliteit. Daarom werd de wijk gesloopt. Alleen het Poortgebouw bleef bewaard, mede omdat kunstenaar André Volten er zijn atelier vestigde.

Als je de Distelweg volgt tot het einde dan kom je bij een pont die niet vaak vaart. Je ziet er een kunstwerk van André Volten, namelijk ‘De Knoop’.

Interesse in hip industrieel erfgoed? Vervolg je weg naar het NDSM terrein. Via de fietsbrug ben je er zo. Naast het überhippe stadsstrand en leuke restaurant ‘Plekk’, vind je er een tot coole kantoren omgebouwd kraanspoor, een hotelkamer met hottube boven op een kraan en een indoor skatebaan. Op het NDSM terrein worden regelmatig festivals georganiseerd. Van dance tot theater.

Fietsen naar NDSM

Foto: Jeroen Bennink (creative commons)

Vervolgens rij je terug via de Klaprozenweg. Je rijdt de papaverweg in en dan kom je bij de Ceuvel. De Ceuvel is een sustainable project, gevestigd op een vervuild voormalig industrie terrein. Op het terrein staan oude woonboten die met elkaar verbonden zijn door een bamboopad. In de woonboten zijn creatieve bedrijven en studio’s gevestigd. Tussen de woonboten groeien er planten die daarmee de grond reinigen. Ook is er een café gevestigd, dat volledig uit gerecycled materiaal is vervaardigd. Je kunt er… je raad het al… biologisch verantwoord eten.

Vanuit de Ceuvel rijd je naar het Noord Hollands kanaal. Een kanaal van Den Helder naar Amsterdam dat na de opening van het Noordzeekanaal tussen Amsterdam en IJmuiden veel minder belangrijk werd. Je steekt het over en je rijdt langs Vogeldorp. Een wijkje met een vergelijkbare geschiedenis als Disteldorp. In Vogeldorp is het badhuis verbouwd tot Museum voor Amsterdam Noord.

Vervolgens draai je om en rij je naar de Nieuwendammerdijk. Je rijdt even het zijstraatje ‘Meerpad’ in. Daar vind je het kleinste kerkje van Amsterdam. Het is een mooi wit houten kerkje. Zo’n 150 jaar geleden waren er maar heel weinig Doopsgezinden in Nieuwendam. Ze wilden wel hun eigen kerkje, omdat de verbinding met Amsterdam slecht was. Daarom werd een gebouwtje neergezet dat paste bij het aantal kerkgangers. Rondleidingen moeten worden gereserveerd.

Je rijdt verder langs de Nieuwendammerdijk. Langs deze dijk vind je prachtige houten Kapiteinshuizen. De VOC-kapiteins besloten voor hun pensioen de ‘Zaanse huizen’ met zicht op het IJ aan te schaffen voor een rustige oude dag. Je vindt er ook een sluisje uit vijftienhonderdzoveel. Het sluisje maakte het mogelijk dat boeren uit het achterland het IJ op konden varen en zo de steeds meer uitbreidende stad konden bevoorraden met melk, vlees en groenten.

Nog niet uitgekeken? Bekijk de prachtige voorbeelden van de Amsterdamse School bouwstijl aan het Purmerplein en Winkels met woningen uit 1925-1927, van Berend Boeyinga aan het Purmerplein én woningen uit 1925-1927 van Jan Boterenbrood aan de Purmerweg-Ilpendammerstraat.

Fiets via de sluisjes over het Hollands kanaal terug naar de Van der Pekstraat en de tolhuistuin om je fiets terug te brengen en iets lekkers te eten of te drinken.

DIRECT RESERVEREN IN AMSTERDAM

 

Spread the love
1 0