0 0

Ontdek Berlijn tijdens een tour van Berlin on Bike!

Huur een fiets bij Berlin On Bike

Wil je de mooie stad Berlijn graag ontdekken maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Wij helpen je graag! Een leuke manier om deze stad te ontdekken is namelijk een fiestour. Berlin On Bike is een fietsverhuurder gelegen in de hippe wijk Pernzlauer Berg en biedt verschillende tours aan in meerdere talen. Tijdens deze tour kom je langs alle highlights van Berlijn, op deze manier weet je zeker dat je niks mist van deze stad! Wil jij de stad ontdekken? Nieuwe mensen leren kennen? Tips van de locals? Lees dan snel verder en kom alles te weten over de tours van Berlin on Bike!

Over Berlin On Bike

Berlin On Bike is een fietsverhuurder zich vooral richt op fietstours door de hoofdstad van Duitsland, Berlijn. Ze bieden veel verschillende tours aan zoals “Berlins Best”, “The Wall Tour”, “Berlin in Winter”, “Alternative Berlin”, “East Unplugged”, “Streetart Tour”, en nog veel meer. Deze tours worden aangeboden als een publieke tour, iedereen kan zich hiervoor aanmelden. Op deze manier ontstaat er een groep van verschillende mensen die het leuk vinden om andere mensen te leren kennen en Berlijn te ontdekken. Daarnaast is het ook mogelijk om een prive tour te doen. In dit geval kun je een tour doen met bijvoorbeeld alleen je eigen familie. Berlin On Bike is te vinden in Kulturbrauerei (Cultuur brouwerij), gebouwd in de 19de eeuw. Vanwege de indrukwekkende architectuur en het feit dat deze plek zich heeft ontwikkeld tot een commerciele/culturele hotspot, kun je hier nu terecht voor een bioscoop, theater, clubs en een lekkere koffie. Loop door de binnenplaats en je kunt ze niet missen; het leger van 500 gele huurfietsen van Berlin On Bike!

Zoals meer dan 1600 anderen, is Berlin On Bike een partner van ons en ik werd uitgenodigd bij hen om een keertje deel te nemen aan een tour. Zoals je waarschijnlijk begrijpt, hoefde ik hier niet lang over na te denken en zei ik meteen ‘Ja, heel graag!’. Nu vind ik het natuurlijk leuk om mijn ervaring met jullie te delen en dat is wat ik in dit artikel ga doen!

Berlins Best Tour

Registration and set up20614248_1638964266172056_1646594367_n

Wanneer ik door de Kulturbrauerei in Prenzlauer Berg Berlin liep, had ik geen enkel probleem met het vinden van het Berlin On Bike fietsverhuurpunt. De Kulturbrauerei heeft verschillende ingangen en ondanks dat ik niet meteen de goede had gekozen (de ingang die uitkomt bij Berlin On Bike), was meteen duidelijk waar ik heen moest. Aangekomen in de binnenplaats, zag ik meteen verschillende groepen staan die deel gingen nemen aan een tour en de gele fietsen zijn eigenlijk ook onmisbaar. Eenmaal aangekomen, ging alles heel erg snel. Er waren veel mensen die zich moesten inschrijven en fietsen aan het uitzoeken waren maar dit ging erg soepel allemaal. Ik stelde mezelf kort voor en zij gaven een korte introductie over de tour en verschillende accessoires konden worden gekozen zoals aan mandje voor op je fiets, zonnebrak, water etc. Dingen die je wel kunt gebruiken tijdens een fietstour! Vervolgens mocht ik m’n eigen fiets uitzoeken en werd ik geholpen door een heel vriendelijk iemand die de fiets op juiste hoogte verstelde, heel fijn! Nou inmiddels was ik er klaar voor: let’s go!

Precies op tijd, 10:00 scherp, werd een grote groep in tweeën gesplitst. In mijn groep waren we met 8 mensen, dit maakte de tour veel aantrekkelijker. De tour werd gegeven door Heidi en alle deelnemers waren Duits. Heidi nam het woord en gaf een korte introductie over wat we de komende 3,5 uur precies gingen doen. Ze vroeg ook aan iedereen of er nog speciale bezienswaardigheden waren waar iemand misschien graag heen wilde, ze was absoluut bereid om de tour aan te passen aan de wensen van de deelnemers.

Over het algemeen is het ideaal om je vakantie te beginnen met een ‘Berlins Best tour’. Je komt meteen langs alle hot spots terecht en je weet zeker dat je niks hebt gemist van alle must sees in Berlijn!

In de volgende paragrafen probeer ik je een indruk te geven van de tour. Op deze manier krijg je hopelijk een beter beeld van deze tour en weet je wat jouw te wachten staat wanneer je deelneemt aan deze tour. Dit is natuurlijk 1 van de vele tours, gegeven door 1 van de vele gidsen. Houd er daarom rekening mee dat andere tours vergelijkbaar zullen zijn maar er zal altijd een klein verschil inzitten! Bij welke bezienswaardigheid hielden we een kleine stop hielden, vertelde Heidi ons meer over dit gebouwd/deze plek. Welke plekken we bezochten en hoe dit allemaal ging, vertel ik hieronder!

# 1. Start at Kulturbrauerei Prenzlauer Berg

Het startpunt voor elke tour is uiteraard de Kulturbrauerei, gelegen in de hippe wijk Prenzlauer Berg. Prenzlauer Berg behoort tot het voormalige Oost-Berlijn en is een prachtig gedeelte van het historische stadsdeel van Berlijn. Tegenwoordig is het een trendy wijk met veel restaurants en bars. Er wonen hier veel jonge families in mooi gerenoveerde huizen. Het beginnen en eindigen van de tour in deze wijk was voor mij persoonlijk al een absolute highlight. Het is niet een heel toeristische plek en de meeste tourbussen stoppen hier bijvoorbeeld dan ook niet. Wanneer je door de mooie straatjes rijdt, de vele speeltuinen ziet, gezelliger restaurants en bars; ik vind de sfeer in deze wijk fantastisch!

20613864_1638964236172059_1653731422_n# 2. Dicker Hermann

Fietsend door de Prenzlauer Berg, was onze eerste stap bij het zogeheten “Dicker Hermann”. De oude watertoren, welke tegenwoordig niet meer wordt gebruikt, is gebouwd tijdens de industriële revolutie om ervoor te zorgen dat t aanbod aan de vraag voldeed, komende van het aantal groeiende werkende mensen. We zijn ook verder naar boven gereden om meer te leren over de wijnhistorie in Prenzlauer Berg. Eerlijk gezegd, had ik nog nooit eerder gehoord over de wijn uit Berlijn. Dit maakte mijn tour van Heidi nog interessanter! Ook ben ik erachter gekomen waar de naam Prenzlauer Berg vandaan komt: ondanks dat het echt een kleine heuvel is, wordt het toch als een ‘berg’ gezien. Inwoners uit het Zuiden van het land zijn het ongetwijfeld niet eens met deze naam!

# 3. Freie internationale Tankstelle20614202_1638953996173083_255345021_n

De volgende stop was het kleurrijke “Freie internationale Tankstelle“ (vrij internationaal tankstation). Bij dit oude tankstation, vol met verschillende kleuren, kun je jezelf volgieten met bier want tanken bij het tankstation is verleden tijd. Tegenwoordig is het een super trendy hot spot, voornamelijk op woensdagen en zondagen kun je hier ook terecht voor mooie kunsttentoonstellingen. Iets anders wat heel erg opvallend is aan dit oude tankstation, is dat je er ook nog een sauna kunt vinden! Geloof jij het niet? Ga mee met de tour en ontdek deze Prenzlauer Berg Oasis.

# 4. Rosenthaler Tor

Dichtbij de historische poort “Rosenthaler Tor” waar vroeger, tussen 1737 en 1860, vind je de Berlijnse muur die de stad in tweeën splitte. Het doel van deze muur was het tegengaan van taxen en de import. In de 19de eeuw was the Rosenthaler Tor een van de weinige poorten waardoor joden Berlijn binnen konden komen. Bij het Joodse monument “der verlassene Raum” van Karl Biedermann in de Koppenplatz zijn we even gestopt om meer van Heidi te horen over de Berlijnse muur en de Joodse geschiedenis.

20614059_1638954299506386_840248178_n# 4. The new synagogue Berlin

Bij de volgende stop hebben we nog meer geleerd over de joodse gemeenschap in Berlijn, hier zullen we het nog wel een aantal keer over gaan hebben in dit artikel over Berlins Best Tour. The new synagogue Berlin is een van de belangrijkste gebouwen van Berlijn. Daarnaast is het ook erg indrukwekkend vanwege de Moorish style. In de Tweede Wereldoorlog is de synagoge voor een grootdeel vernietigd en dat is te zien, het maakt de synagoge niet minder indrukwekkend. Ook vertelde Heidi hier op welke mysterieuze wijze de koepel de Tweede Wereldoorlog het wel heeft weten te overleven, dit verklap ik natuurlijk niet! Ook zijn er moderne kamers te vinden achterin de synagoge waar je tegenwoordig terecht komt voor een leuk museum!

# 5. Museum Island

We vervolgen onze tour nu richting het bekende Museum Island. Voordat we aankwamen, hielden we nog even een korte stop bij het Hexenkessel theater, vooral een aanrader voor alle Shakespeare fans onder ons. Vanuit het Noorden komen we aan op het eiland en hebben we een prachtig uitzicht over de bekende ‘TV tower’ starten we bij het Bode Museum, een collectie van historische sculpturen en munten. Wat erg leuk was aan deze tour is dat we het onderling in de groep tussendoor ook heel vaak even hadden over alles wat we hadden gezien! Na het eerste museum gingen we door naar verschillende bezienswaardigheden zoalszoals the Pleasure Garden, the Berlin City Palace, the Bebel place vanaf waar je uitzicht hebt over Berlin State Opera, deSt. Hedig’s Cathedral en de oude bibliotheek waar je tegenwoordig Berlin Humboldt University vindt.

# 6. Memorial to the Murdered Jews of Europe20563093_1638962266172256_1861932407_n

Na het zien van al deze indrukwekkende historische gebouwen, gaan we door naar iets heel anders (niet meer indrukwekkend!). Gelegen in de Friedrichstadt wijk, vind je het Memorial of the Murdered Jews of Europe, ook bekend als het Holocaust Memorial. Dit is een van het meest bekende monument ter wereld, welke is gebouwd om de 3 miljoen joden die vermoord zijn gedurende de Oorlog, te herdenken. Het monument bestaat uit 2.711 grijze blokken met verschillende hoogten, geplaatst in rijen van noord naar zuid en west naar oosten op een gebied van 19.000 vierkante meter. Je kunt tussen de blokken doorlopen en je eigen indruk krijgen van dit onconventionele en abstracte gedenkteken. In het midden van het monument vind je de ingang van het Joodse Museum, dit is zeker een aanrader. Dit museum geeft het tragische verhaal van de holocaust weer. Hoewel het zeer indrukwekkend is en je eigenlijk niet naar Berlijn mag zonder dit museum te bezoeken, moet je je wel voorbereiden op een bezoek aan dit museum. Dit monument en het museum is een plek om de omvang van de holocaust-tragedie te herinneren en hoewel dit gedeelte van onze geschiedenis steeds meer vervaagt, zal je hier veel verdrietige mensen tegenkomen die stilstaan bij deze zwarte bladzijde uit onze geschiedenis.

 

20614199_1638963092838840_22107997_n# 7. Brandenburger Tor

Het momument en het museum riepen duidelijk veel vragen op bij iedereen, Heidi nam dan ook ruim de tijd om deze te beantwoorden. Nadat iedereen tijd had gehad om het even allemaal te laten bezinken, zijn we doorgegaan naar The Brandenburger Tor. Dit is een absolute must see voor iedereen die naar Berlijn gaat. Ik ben opgegroeid in Duitsland en hier heb ik altijd veel verhalen over gehoord. Ik moet ook bekennen dat dit, ondanks dat dit toeristisch op en top is, misschien wel mn favoriete stop was van de tour. Heidi vertelde veel over de bouw van de Muur en hoe families uit elkaar werden gehaald. Heidi vertelde ook haar persoonlijke verhaal en dit is me erg bij gebleven.

# 8. Tiergarten

Na al deze indrukwekkende gebouwen en verhalen, besloot Heidi ons mee te nemen door de Tiergarten, het grootste stadspark dat begint naast de Brandenburger Tor. Dit gaf ons de tijd om even te ontspannen en na te denken over wat we allemaal hebben gezien en gehoord.

# 9. Reichstag20562140_1638963306172152_753745178_n

Last but not least komen we aan bij het overheidsdistrict van Berlijn met als hoogtepunt het Reichstag gebouw naast de Spree dat Oost en West Berlijn altijd heeft gescheiden. Reichstag heeeft hoofdzakelijk betrekking op het gebouw zelf, terwijl de Duitse term Bundestag meer betrekking heeft op de instelling. Welke term ook gebruikt wordt om de plaats te beschrijven, is dit gebouw erg interessant, niet alleen vanwege de glazen koepel onderaan het gebouw, dat je een 360 graden uitzicht op de stad biedt. Vanuit deze plek zie je ook het Duitse Bundeskanzleramt. Misschien heb je geluk en kun je nog even zwaaien naar Angela Merkel!

 

Na deze leuke fietstour van 3,5 uur (die voorbij zijn gevlogen!) kan ik eerlijk zeggen dat ik de Berlins Best Tour fan onze partner Berlin on Bike echt iedereen kan aanraden. Ik ben al vaak in Berlijn geweest en de meeste plekken kende ik ook al en alsnog ben ik dingen te weten gekomen die ik echt niet wist. De tour is erg persoonlijk en je leert de stad echt kennen door de ogen van een local. Eenmaal terug in Kulturbrauerei in Prenzlauer Berg raad ik je aan om af te stappen en een lekker koud beetje te bestellen: je hebt het verdiend!

Ik hoop dat jij net zoveel plezier hebt gehad aan het lezen van dit artikel als ik aan de fietstour var Berlin On bike. Ben jij ook klaar voor een fietstour? Boek jouw toer snel op onze BimBimBikes website.

Laat ons weten wat jij vindt van de fietstour en deel een aantal van je foto’s met ons via info@bimbimbikes.com of tag ons in je foto’s uit Berlijn op Facebook of Instagram. Misschien ben jij de gelukkige en win je daarmee waardebonnen voor je volgende trip!

Bild1Diana has joined the Berlins Best tour for us.

We would like to thank Berlin on Bike for the nice trip and the good cooperation.

post social media right size

Huur een fiets bij Berlin On Bike

Spread the love
0 0