1 0

Ontdek Arrone en het omringende gebied

Huur een fiets in Arrone

Umbrië staat bekend als het groene hart van Italië, maar het gebied heeft veel meer dan alleen mooie natuur: het is ook rijk aan prachtige middeleeuwse dorpjes in the middle of nowhere. Arrone ontdekken is zeker aan te raden, vooral als je de tijd neemt om de watervallen van Marmore te bezoeken. Maar ook dit is nog lang niet alles wat er te vinden is in Arrone. Nieuwsgierig geraakt?

Bezoek Umbrië: één van de ‘groene longen’ van Italië

Ik ben geboren in Terni, maar kreeg de kans om te verhuizen naar een klein dorpje middenin de prachtige natuur van Lazio. Dit is eigenlijk een andere regio, maar het dorp ligt op maar 4km afstand van Umbrïe. Als ik naar huis rijd krijg ik soms weer een blij gevoel, omdat ik me realiseer dat ik tot twee gebieden behoor waar ik altijd de schoonheid van kan bewonderen: Umbrië en Lazio.

Ontdek Arrone: De zachte glooiing van de heuvels

De zachte glooiing van de heuvels

Kan je je iets prachtigers voorstellen? Ik niet! Je kunt allerlei verschillende soorten kleuren zien: van geel tot lichtblauw en een reeks aan verschillende tinten groen, van licht tot donker. Heb je wel eens de film ‘Gladiator’ gezien? Ik wel toen ik een kind was, en de scène waarin hij het graan in de graanvelden aanraakt staat mij nog steeds bij. Dit komt omdat ik precies hetzelfde doe wanneer ik de kans krijg, aangezien we omgeven zijn door weilanden. De natuur in Umbrië heeft ons erg verwend!

 

Ontdek Arrone: één van de prachtigste dorpjes in Italië

Arrone is een erg klein, middeleeuws dorpje in Umbrië, maar desondanks behoort het tot één van de allermooiste dorpjes in heel Italië.  Misschien heb je nu nog je twijfels bij wat ik zeg, maar je zult me ongetwijfeld geloven op het moment dat je aankomt in het dorp. Je kan een fiets huren bij één van onze locaties en je reis vanaf daar beginnen. Ik zou je aanraden om een mountainbike te huren, zodat je goed op de heuvelachtige paden kan fietsen. Ook is het belangrijk dat je al enigszins getraind bent wat betreft fietsen in heuvelachtige gebieden, want anders kost het je teveel moeite. En dat is natuurlijk zonde.

Als je er fit genoeg voor bent, probeer dan het historische centrum van Arrone te bereiken met de fiets en stap daar af om alle oude pracht te aanschouwen. Het is klein dorpje, gebouwd aan het einde van de negende eeuw door een rijke edelman uit Rome. En kan je al raden wat zijn naam was? Juist – Arrone.

Het kasteel was het allereerste gebouw dat op werd gezet. Eerst bestond het volkomen uit hout, later werd het steen. In de middeleeuwen, toen er nog geregeld vetes tussen edellieden waren, had Arrone vaak ruzie met andere dorpjes, die je ook zeker niet moet missen. Dit zijn bijvoorbeeld Papigno, Miranda, Labro en Piediluco. 

De allerbeste delen van Arrone om te bezoeken zijn de Saint Baptiste kerk, die uit 300 na Chr. komt, de Middeleeuwse toren en de pittoreske straatjes. 

Ontdek 4 kleine juwelen: Papigno, Miranda, Labro en Piediluco

#Papigno

Papigno is een klein dorpje – alweer – en is bovenop een bergtop gebouwd. Het is typisch Italiaans om een dorp op deze manier te plaatsen – er zijn immers enorm veel heuvels in Italië. Helaas wordt er soms ook veel schade aan één van deze juwelen toegebracht wanneer een aardbeving (zoals de recente aardbevingen in Italië) toeslaat. Dat is niet alleen heel naar voor de Italianen die er wonen, maar ook voor de algemene historische waarde. Het kleine dorpje staat vooral bekend om haar enorm mooie straatjes en oude gebouwen, maar het is ook de plek waar de bekende film La Vita è Bella opgenomen is. Deze prachtige film uit 1997 heeft een hele reeks prijzen gewonnen: de Cannes Grand Prix, 9 David di Donatello, 5 Silver Ribbons, de César prijs voor de beste vreemde film, 5 Golden Globes en 2 Europese film awards. De film is een Holocaustverhaal in een komisch, maar zeker ook dramatisch jasje. Deze combinatie zorgt er dus ook voor dat je geregeld kunt lachen, maar ook een traantje wegpinkt aan het eind.

#Miranda

In Miranda kan je eeuwen rondlopen in de smalle straatjes en jezelf compleet verliezen in dit kleine dorpje. Maar Miranda staat ook bekend omdat er elk jaar, op 8 december, een enorm grote ster wordt aangestoken als voorbereiding op Kerst. Wij noemen het de Ster van Miranda. Deze ster is al van grote afstand te zien door alle lichtjes die in een komeetvorm geplaatst zijn. De ster bestaat uit 80 lichten, om precies te zijn, en heeft een diameter van 150 meter. In totaal beslaat het zo’n 30 000 m2. Dit is echt de moeite waard om een keer in december te bezoeken: je zult de echte kerstsfeer zeker meemaken.

#Labro

Met haar 374 inwoners is Labro het kleinste juweel van dit artikel. Je moet zeker langskomen zodra de zomer begint! De middeleeuwse uitstraling van het dorpje komt zelfs nog beter tot zijn recht zodra het donker is: lantaarns lichten de kleine steegjes compleet op en elk hoekje van het dorp kan je verrassen. In het hoogseizoen is het best druk met toeristen in Labro, om twee redenen. Allereerst is het omdat toeristen simpelweg graag de rust en natuur rondom Labro willen komen bewonderen, maar ook omdat Labro geregeld de ‘glas onder de sterren’ tour organiseert. Deze tour heeft niets te maken met ramen, maar met goede wijn en heerlijk eten: voor een klein, vast bedrag kun je onbeperkt genieten van deze producten. Dit is zeker een aanrader!

#Piediluco

Deze foto heb ik vorige zomer gemaakt toen ik aan het genieten was bij het geweldige meer van Piediluco. Denk je dat er veel mensen in deze buurt wonen? Niets is minder waar: dit dorp heeft maar 523 inwoners!

Het meer heeft haar naam te danken aan de samenvoeging van twee belangrijke rivieren: de grootste is de Nera, de andere is de Velino. Houd deze namen in je achterhoofd, want ik ga je een romantisch sprookje vertellen de volgende keer!

Dit kleine dorp staat sinds 2016 in de lijst van prachtigste dorpjes in Italië. Het centrum is afgesloten voor auto’s, dus je kunt er lopend komen – of met de fiets natuurlijk!

Als je een beeld wil krijgen van hoe Italianen in kleine dorpjes wonen, dan moet je dit zeker bezoeken. Een vreemde kalmte heerst hier. Je kunt mensen zien die een stukje wandelen, een biertje drinken, de krant lezen of roken. De tijd hier gaat langzaam en het is altijd zonnig. Ik weet zeker dat als je op zoek bent naar een rustgevende vakantie, je hier aan het juiste adres bent.

Daarnaast kan je de Albornoz-toren bezoeken, die er al staat sinds 1364. Tijdens de zomer worden er enkele evenementen georganiseerd, waaronder een evenement dat water centraal zet. Op dat moment kun je een parade van handgemaakte boten op het meer zien varen, met mensen in kostuum erbovenop. Deze show eindigt altijd met vuurwerk om middernacht. Kortom: geweldig!

Bekijk de foto’s om een idee te krijgen!

Heb je trek?

Stap dan weer op de fiets en ga naar Trattoria Peppe Scappa. Ik kan me voorstellen dat je graag ons lokale, heerlijke eten zou willen proeven. Je hoeft je in ieder geval geen zorgen te maken: in dit restaurant zal je buik goed gevuld worden.Trattoria Peppe Scappa dal 1969

En dit gebeurd al sinds 1969. Uitstekende specialiteiten uit Umbrië zijn gegarandeerd. Aarzel niet om binnen te stappen! Ik raad wel aan om van tevoren te reserveren. Het restaurant is namelijk populair onder zowel toeristen als locals, niet alleen om het eten, maar ook om het spectaculaire uitzicht vanaf hun terras.

Dat gezegd hebbende, waar wacht je nog op? Als je langskomt, laat het ons dan weten!

Neem wat tijd om uit te rusten na het eten en geniet volop van het uizicht. Als je extra tijd hebt, koop dan ook vooral onze typische producten als capocollo, coppa, droge worsten, zwarte truffel, olijfolie en pampepato. Ik kan de lijst nog veel langer maken, maar ik zal het even op deze kleine selectie van heerlijk eten houden.

In kort: neem de moeite om Arrone en haar omgeving te bezoeken, en je zal niet teleurgesteld worden.

Vergeet ons niet te taggen in je foto’s wanneer je erheen gaat! Of nog beter: huur een fiets via ons en ontdek de omgeving op een sportieve manier!

Sara Sara is geboren in dit gebied

Huur een fiets in Arrone

Fan van onze artikelen? Bereik ons via Facebook. We vinden het altijd leuk om van je te horen! En het beste: je kunt korting krijgen!

 

Posts social media-02

Spread the love
1 0