0 0

De mooiste tentoonstellingen in Amsterdam

Huur een fiets in Amsterdam!

Een dagje Amsterdam en zin in een mooie tentoonstelling? Een opening voor een nieuwe expositie? Een bezoekje aan de vaste collectie van een mooi museum? Er is voor kunstliefhebbers zoveel te doen, dat je keuzes moet maken. Om je een beetje te helpen, hou ik op deze pagina continu een lijst bij van de mooiste tentoonstellingen in Amsterdam die je nu eigenlijk niet mag missen. Als je terugkomt, ziet deze post er waarschijnlijk weer anders uit!

Mijn favoriete lopende tentoonstellingen in Amsterdam

Tot 17-9-2017: Romanovs & Revolutie. Het einde van een monarchie.
Tot 5-3-2017: Jean Tinguely, Machinespektakel
Tot 21-5-2017: De Stijl in het Stedelijk

Deze tentoonstellingen in Amsterdam heb je gemist

Tot 12-2-2017: Young Chinese Artists
Tot 29-1-2017: Daubigny, Monet en Van Gogh
Tot 22-1-2017: FORREAL, beurs voor Actuele figuratie

 

1917. Romanovs & Revolutie. Het einde van een monarchie – De Hermitage Amsterdam

4 februari – 17 september 2017
Deze expositie laat je volledig wegdromen in het leven van de laatste Tsaar van Rusland. Enerzijds moest hij dictator zijn, anderzijds ook een hele lieve familieman. Een man die zielsveel van zijn vrouw hield en dagelijks liefdesbriefjes schreef.

Rusland was machtig. Sint Petersburg was mooi en misschien wel een van de modernste wereldsteden in die tijd. Wat ging er fout? Deze expositie laat aan de hand van kunstwerken, persoonlijke bezittingen, mooie foto’s en filmmateriaal zien hoe de revolutie tot stand kwam, terwijl het leven van de Tsarenfamilie in eerste instantie doorkabbelde.

Jean Tinguely, Machinespektakel, Stedelijk Museum Amsterdam

1 okt 2016 – 5 mrt 2017

Supervrolijke nutteloze machines, bewegende schilderijen waarmee hij de abstracte schilderijen van kunstenaars als Malevich, Miró en Klee namaakt en verandert door ze te laten bewegen, zwartgallige installaties en films van zich zelf vernietigende machines. Jean Tinguely maakt geweldige werken. Het mooie is dat hij jouw als museumbezoeker helemaal betrekt. Je mag machines aanzetten, je mag lachen, je mag huilen. Kinderen zijn er ook helemaal gek op.

Het Stedelijk Museum had vroeger ook al baanbrekende exposities van de Zwitserse kunstenaar Jean Tinguely (1925–1991). Nu organiseert het Stedelijk de grootste expositie in Nederland ooit:

  • Er zijn 166 werken in de Tinguely-tentoonstelling
  • Daarvan zijn er 62 machines.
  • 46 van die machines bewegen, en dat is uniek!

De Stijl in het Stedelijk, Stedelijk Museum Amsterdam

3 december 2016 – 21 mei 2017

De Stijl in het Stedelijk Amsterdam

Gerrit Rietveld, Red and Blue Chair, 1919/1950, coll. Stedelijk Museum Amsterdam en Elsworth Kelly, Blue and Red Rocker, 1963, coll. Stedelijk Museum Amsterdam –

Bijna Honderd jaar geleden, in oktober 1917 verscheen de eerste aflevering van maandblad De Stijl. Een blad waarin kunstenaars, vormgevers en architecten schreven over een radicale hervorming van de kunst. Die hervorming moest er voor zorgen dat de wereld zou veranderen in een wereld van totale harmonie en een eenheid van kunst en leven. Een en ander leidde tot een bekende en invloedrijke kunststroming. Met bekende schilders als Doesburg en Mondriaan, maar ook wereldberoemde architecten als Rietveld.

Deze tentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam, bestaat uit 6 zalen. Het laat zien hoe de Stijl in de collectie is opgenomen en wat voor invloed De Stijl heeft op andere kunstenaars en hun werken in de collectie.

De bescheiden tentoonstelling is minder omvangrijk, enorm en indrukwekkend dan de gelijktijdige overzichtstentoonstelling van Jean Tinguely in het Stedelijk. Dat komt door het zuivere werk en de hoeveelheid werk dat wordt geëxposeerd. Toch is het een omfiets aanrader!

Helaas gemist! Deze mooie exposities in Amsterdam zijn al voorbij!

Young Chinese Artists, Museum Jan van der Togt
17 januari t/m 12 februari

Young-Chinese-Artists-Amstelveen

Foto: Museum Jan van der Togt

Het Museum Jan van der Togt is in Amstelveen. Maar omdat de expositie zo interessant is, en Amstelveen op de fiets goed te bereiken is vanuit Amsterdam nemen we ‘m toch mee in dit overzicht.

Jonge talentvolle kunstenaars uit China werkten in 2016 in Amstelveen. Hun werken worden nu in Museum Jan van der Togt geëxposeerd.

Shan Feida (1991) heeft kritische schilderijen vol vliegdekschepen, onkruid en onvriendelijke stedelijke landschappen.

Zhai Xuanhong (1987) combineert Led verlichting met schilderkunst.

Zhang YaMa HaijiaoZhou Hang en Jiang Xiaran maakten installaties.

Zhang Jing (1982) laat zich inspireren door Europa en maakt Westerse naakten.

Li Rui (1983) laat zich inspireren door de directe omgeving, onder andere de poel in de buurt van het museum. Een van haar werken heeft een mooie diepblauwe kleur die lijkt te veranderen als je langer kijkt of vanaf de zijkant.

Van Zhang Zhaoying (1988) kun je grote expressionistische abstracte schilderijen verwachten.

Waar: Museum Jan van der Togt, Dorpsstraat 50, 1182 JE Amstelveen

Daubigny, Monet, Van Gogh in het Van Gogh Museum in Amsterdam

Ondergaande zon bij Villerville, 1874. Charles-Franáois Daubigny (1817-1878)LOW

Charles-François Daubigny (1817-1878), Ondergaande zon bij Villerville, c. 1876. De Mesdag Collectie, Den Haag

21 oktober tot en met 29 januari 2017
Van Gogh was niet alleen een inspiratiebron voor veel andere schilders, ook hij had voorbeelden. De Franse schilder Charles-François Daubigny had grote invloed op Van Gogh, Monet, Pissarro en Sisley.

Vincent van Gogh werkte toen hij jong was voor  een kunsthandel. Hij verzamelde daar prenten van landschappen. In zijn verzameling zaten er twee reproducties van Daubigny.

Vincent van Gogh vond dat Daubigny de grote innovator van de Franse schilderkunst. Daubigny maakte Van Gogh enthousiast over het schilderen van landschappen. Daubigny schilderde  de natuur zoals hij die voor zich zag en het gevoel dat hij er bij kreeg.

Zijn werk werd in zijn tijd dan ook  als revolutionair gezien. Zijn schildertechniek zorgde voor een nieuwe kunstrichting.

Waar: Van Gogh Museum, Museumplein 6, Amsterdam

 

FORREAL, beurs voor Actuele figuratie

For Real - kunstbeurs en figuratieve kunst tentoonstelling Amsterdamdonderdag 19 – zondag 22 januari 2017
FOR REAL (voorheen REALISME) is de artfair voor actuele figuratie. 39 galerieën laten er schilder- en beeldhouwkunst, grafiek en fotografie van honderden kunstenaars zien.

Bekijk onder andere de stand van Okker Art Gallery met werk van Joel Moens de Hase en de tentoonstelling van het MUSEU EUROPEU D’ART MODERN (MEAM) uit Barcelona op het Panoramadeck.

Waar: Passenger Terminal Amsterdam, Piet Heinkade 27, 1019 BR Amsterdam.

Michel is mede-oprichter van BimBimBikes en leeft zijn leven alsof hij altijd op reis is. Nieuwsgierig, openminded en altijd op zoek naar mooie dingen. Hij houdt je op deze pagina op de hoogte van de mooiste tentoonstellingen in Amsterdam, de stad waar hij woont. 
Huur een fiets in Amsterdam!

Spread the love
0 0