3 2

Kunst in Venetië: de 20 beste tentoonstellingen

Huur een fiets in Venetië

Venetië staat wereldwijkend bekend als de stad van de liefde. Elk stel dat enigszins wil ontspannen maar ook van de romantische sfeer wil genieten, gaat naar Venetië. Maar Venetië is veel meer dan alleen dat. Heb jij je ooit wel eens willen verdiepen in de kunst die te vinden is in deze prachtige stad? Schiet dan maar op, want sommige kunst in Venetië is er maar even te vinden. Mis het niet!

#1. Controversiële kunst in Venetië. David LaChapelle: Lost + Found

Ken je Andy Warhol? Ik weet zeker dat je die naam wel eens eerder gehoord hebt. Hij heeft de getalenteerde David LaChapelle ontdekt. In de jaren 90 gaf hij David LaChapelle de positie van fotograaf van de Interview. Daarna begon David met het maken van muziekvideo’s, documentaires en toneelevents. Hij staat ook bekend om het filmen van de muziekclips van Amy Winehouse. Hij heeft ook samengewerkt met Elton John en Ceasars Palace (luxe hotel in Las Vegas).

Stichting Venetië en Civita Tre Venezia hebben deze tentoonstelling, die meer dan 100 foto’s laat zien, georganiseerd. Ze zijn zowel in zwart-wit als in kleur te vinden en behandelen allerlei verschillende thema’s waarin verschillende elementen centraal staan: de natuur, de mens, het paradijs en het alledaagse leven. Alle foto’s kunnen beschouwd worden als een vorm van controversiële kunst. Dus, als je bang bent dat sommige dingen jou of je overtuiging snel aanspreken, is het misschien niet zo’n goed idee om deze expositie te bezoeken. David LaChapelle laat zich inspireren door Michelangelo, maar ook door Michael Jackson en William Pharrell. Een bijzondere combinatie, als je het mij vraagt.

Je kunt de tickets hier bestellen. De prijs voor volwassenen is €12, studenten betalen €10. Als je een schoolreis organiseert, hoef je maar €5 per persoon te betalen.

Openingstijden: 12 april- 10 september

Waar: La casa dei Tre Oci

#2. Damien Hirst: Schatten van het wrak van het Ongelooflijke 

De term ongelooflijk is een deel van zijn kunst, maar voor degenen die Damien Hirst al kennen: wij weten dat niets zo ongelooflijk is als zijn kunst. In 1995 won hij een Turnerprijs en hij focust zich vooral op het vinden van verborgen en complexe nuances tussen kunst, de mens, religie, leven en dood.

Zijn bekendheid steeg na het winnen van de Turnerprijs in 1995, en sinds zijn start in 1987 heeft hij meer dan 90 persoonlijke kunstexposities georganiseerd. In 2012 werd zijn artistieke levenspad tentoongesteld tijdens een expositie in het Tate Modern in Londen – een samenwerking met De Culturele Olympische Spelen van dat jaar. Sommigen van jullie hebben zijn werk misschien al kunnen aanschouwen in het Palazzo Vecchio in Florence in 2010, of in 2008 in het Rijksmuseum in Amsterdam. En dat was nog maar een zeer kleine selectie van alle plekken waar hij tentoonstellingen heeft gehad. Met de nieuwe tentoonstelling probeert Damien Hirst het verhaal van de klassieke grote boot Apistos (Ongelooflijk in het Nederlands) te vertellen. In de tentoonstelling zijn de meest bijzondere schatten van de boot blootgesteld. Al deze schatten waren bestemd voor de Ottomaanse Cif Amotan II en zouden eigenlijk eeuwen geleden gearriveerd moeten zijn bij een legendarische tempel die gebouwd was ter ere van de Zonnegod.

Je kunt de tickets hier bestellen.

Waar: Palazzo Grassi – Punta della Dogana

Wanneer: 9 april- 3 december

 

#3. Anna Jeretic: The writing of the Nature.

Venetië kunst tentoonstelling

Anna Jeretic, professor Gravering en Schilderkunst aan de Accademia Comairas in Fontainebleau, probeerde een natuurlijke manier van kunst schrijven te vinden. Je zou jezelf kunnen afvragen of het wel mogelijk is om een natuurlijke manier van kunst schrijven te vinden en of kunst überhaupt wel geschreven kan worden. Ik heb daar eigenlijk ook geen antwoord op, want als we het over kunst hebben is er eigenlijk nooit één goed antwoord. We proberen het wel in verschillende categorieën te plaatsen, maar eigenlijk is kunst niet te plaatsen en stroomt het zoals de kunstenaar het maakt.

Dus, wees vooral niet rationeel en bezoek deze tentoonstelling gewoon! Van tevoren verwachtingen hebben is niet aan te raden: het gaat niet om een realistische nabootsing van cultuur creëeren, maar om een unieke mix van proza en schilderijen te maken

Als je meer over deze tentoonstelling wilt weten, bezoek dan deze website. Toegang is gratis

Waar: InParadiso Gallery

Wanneer: vanaf 22 april

#4. Vormen in verandering: de Rotary Arts and Culture Award 2017

De Nationale Bibliotheek Marciana organiseert deze expositie samen met de Rotary Club van Venetië. Het doel is om ruimte te geven aan kunst en houtsnedes, maar ook om awards uit te reiken aan de beste jonge studenten die originele kunststukken creëren als reinterpretatie van Metamorphosis door Ovidio (Latijns dichter).

Ik raad dit zeker aan om te bezoeken om een andere kijk op kunst te krijgen. Houtsnedes zijn er in zoveel vormen dat het mooi zou zijn om ze allemaal te kunnen bekijken…of om in ieder geval te proberen om zo ver te komen!

Als je meer informatie zoekt over dit soort kunst in Venetië, kun je daarvoor op zoek gaan op de officiële pagina van het evenement.

Waar: National Library Marciana

Wanneer: 13 april- 30 april 2017. Opschieten!

#5. Ettore Sottsass: het glas

Ter ere van het honderdjarige jubileum van de bekende designer Ettore Sottsass is er een enorme tentoonstelling voor zijn glasdesigns geopend. Je kunt hier meer dan 200 stukken glas zien, allemaal met een verschillend ontwerp. In elk stukje glas kun je iets van zijn persoonlijkheid terugvinden. Kun je je voorstellen dat hij in de kunstwereld begon als schilder en uiteindelijk eindigde in de design/architectuurwereld? Hij vond het heerlijk om met het glas en haar breekbaarheid te spelen. En wat is een onmisbare kunstvorm uit Venetië? Juist, glas blazen. Bij een bezoek aan Venetië is een bezoek aan Murano en de bijbehorende glasblaaskunst onmisbaar en zeker de moeite waard.

Deze tentoonstelling is zeker de moeite waard om een andere soort kunst in Venetië te bewonderen. Daarnaast is het ook de allereerste keer dat alle kunststukken van Ettore Sottsass bij elkaar te zien zijn. Dit wil je zeker niet missen!

De toegang is gratis.

Waar: Isola di San Giorgio Maggiore a Venezia

Wanneer: 10 april- 30 juli 2017

#6. V(alter) Ego

Dit is officieel de allereerste keer dat een complete expositie ter ere van kunstenaar Valter Adam Casotto is geopend. Vraag je je af waarom ik deze tentoonstelling aanraadt? Nou, Casotto heeft veel ervaring in de make-up en filmindustrie. Hij is zelfs zo’n talent, dat hij de David di Donatello prijs gewonnen heeft voor de bekende Italiaanse film ‘Il racconto dei racconti’ door M. Garrone. Zijn ervaring in de industrie zorgde ervoor dat hij een expert werd in het realiseren van de details van het menselijk gezicht in zijn kunststukken. Hierdoor valt hij onder de hyperrealistische stroming in schilderkunst.

Toegang is gratis.

Waar: Giudecca.

Wanneer: vanaf 18 april

#7. Ramayana: een kijkje in Orientaalse kunst in Venetië

Ben je ooit wel eens naar Nepal, India of Indonesië geweest? Zo ja, dan kan je je al voorstellen wat soort kunst je kan verwachten, maar ook als je geen verwachtingen hebt is het zeker de moeite om te gaan. Dit is weer een bijzondere expositie die je kunt bezoeken. Het wordt direct georganiseerd door het Ministerie van Tourisme, Goederen en Culturele activiteiten en is al een groot succes. Daarnaast zijn ook UNESCO en de Universiteit van Venetië Ca ‘ Foscari samen met het Instituut voor Orientaalse en Westerse kunst belangrijke partners van deze tentoonstelling.

De tickets kosten €14.

Waar: Museo D’Arte Orientale di Venezia.

Wanneer: nu. Wacht niet te lang!

#8. Sacra Conversazione: Identiteit, Erfgoed en Globalisering

Populaire onderwerpen als identiteit, erfgoed en globalisering kunnen op verschillende manieren tot stand komen. Één manier hiervan is door dialogen te voeren waarin kunst de belangrijkste rol speelt. Het heeft te maken met lastige onderwerpen waar de publieke opinie door de tijd heen steeds over verandert. Alsnog heeft iedereen zijn eigen visie op identiteit, globalisatie en hun erfgoed. We zijn allemaal op zoek naar een plek in de wereld of een manier om nieuwe culturen te leren accepteren. Deze tentoonstelling bezoeken is een goede manier om je een idee te geven over de manier waarop de wereld verandert en hoe het reageert op alle ‘hot topics’ in de samenleving. Dit is ook zeker weer een aanrader, maar schiet op, want het eindigt over een aantal dagen.

Gratis toegang

Waar: Venice International University

Wanneer: nu. Schiet op!

#9.  Serenissime Trame: tussen de tapijten

Houd jij van tapijten? Of, tegenovergesteld; schaam je je ervoor dat je nog nooit een oud en stoffig tapijt hebt mogen bewonderen? Nou, dan kan je in Venetië op de juiste tijd op de goede plek zijn, of je nou van tapijten houdt of niet. Deze tentoonstelling komt direct uit een privécollectie van de oprichter het museum Ca’ D’Oro. Het zijn 25 tapijten die allemaal uit de 5e en 6e eeuw na Christus komen en in Venetië terecht kwamen toen het nog een strategisch gelegen havenstad was voor zeeroutes uit het Midden Oosten.

Je zult je nog verbazen over de magische kleuren die je kunt zien op deze eeuwenoude tapijten zodra je de ruimte van de tentoonstelling binnenstapt. Ook weer een prachtige vorm van kunst in Venetië.

Je kunt via deze link naar de website van het museum en meer informatie vinden.

Waar: Galleria Franchetti Ca’ D’Oro

Wanneer: 23 March – 23 July 2017

#10. Mauro Masera: Italiaanse designfotograaf

Kunst in VenetiëItalianen, vooral degenen die van design houden, zijn bekend met de kunst van Mauro Masera. Hij was een geweldige designfotograaf voor Italiaanse designs. In zijn foto’s kun je zien dat hij oog voor detail had, maar ook voor de interactie tussen mensen en objecten. Vooral zijn verlangen om dicht bij de realiteit te blijven is terug te zien in deze foto’s.

Als je geïnteresseerd bent geraakt in zijn kunst is het zeker de moeite waard om deze tentoonstelling te bezoeken.

De toegang is gratis.

Waar: Santa Croce 191

Wanneer: 20 mei – 19 mei 2017

#11. Van Poussin tot Cèzanne

Ben je op zoek naar iets klassiekers? Houd je van impressionisme? Dan is deze tentoonstelling zonder twijfel wat voor jou. Je kunt hier tekeningen en schilderijen van meer dan 110 geweldige artiesten bewonderen. Deze kunststukken behoren tot de meest belangrijke Franse privécollectie, namelijk die van Louis-Antoine en Véronique Prat. Hiertussen kun je alle grote namen van kunst van de 17e tot en met de 19e eeuw terugvinden. Dit betekent dat je de kans krijgt om allerle verschillende meesterwerken te bewonderen; van Poussin en Callot tot Seurat en Cézanne.

De tickets zijn €12 voor volwassenen.

Waar: Fondazione Musei Civici Veneziani

Wanneer: 18 maart – 4 juni 2017

#12. Kensuke Koike: van mens tot wolf

De galerij A plus A heeft een expositie van de foto’s van de Japanse fotograaf Kensuke Koike recentelijk geopend. Speciaal voor deze tentoonstelling heeft hij nieuwe foto’s gemaakt. In deze tentoonstelling staat de evolutie van de mens naar het dier. Het is te zien in elke kamer die gevuld is door deze tentoonstelling. Zelfs als je niet zo’n fan bent van Kensuke Koike, is het onderwerp zeker de moeite waard omdat het je tot denken zet over het evolutieproces van de mens. Zijn we zo geëvolueerd? Ik laat het beantwoorden van deze vraag aan jou over.

Gratis toegang

Waar: Galleria A plus A

Wanneer: nu, schiet op!

#13. Kadima: naar het Beloofde Land

Dit is een specifieke tentoonstelling waar je iets kunt ontdekken waar je nog niet bekend mee bent. Het vertelt het verhaal van de geheime boot Kadima die achter de Shoah aan voer. Als je geïnteresseerd bent in Joodse geschiedenis, moet je zeker dit museum bezoeken. Ze hebben zelfs een app waar je alle informatie over de kunststukken en de Joodse geschiedenis kan vinden.

Waar: Museo Ebraico

Wanneer: 24 maart- 28 mei

 

# 14. Rita Kernn- Larsen: surrealistische schilderijen

Houd jij van surrealisme? Zo ja, dan moet je zeker deze geweldige tentoonstelling bezoeken. Rita was een Deense schilder en besteedde het beste deel van haar leven aan surrealisme. Haar schilderijen zijn verzameld in de twee nieuwe zalen: de Project Room. Ze behoren tot de collectie van Peggy Guggenheim.

Bezoek de website van het museum voor tickets.

Wanneer:25 february- 26 juni 2017

Waar: Collezione Peggy Guggenheim Museum.

#15. Jheronimus  Bosch

Jheronimus Bosch was een belangrijke schilder in Vlaanderen aan het eind van de middeleeuwen. Voor het geval je nog nooit van hem gehoord hebt: hij was een schilder die geboren is in 1450 en rond 1516 overleden is. Dit jaar, ter ere van zijn 500ste stervensjaar, zijn er zelfs twee tentoonstellingen te vinden. Eentje heeft te maken met Boscoduale, de plek waar hij geboren is, en de ander met Madrid. Als je van dit soort kunst houdt is deze tentoonstelling onmisbaar!

Ga naar de website van het museum voor tickets.

Wanneer:18 februari – 4 juni

Waar: Musei Civici Veneziani

#15. Rond Tiziano: het licht en ‘De Aankondiging’ in het heden

Het religieuze ‘Aankondiging’  evenement is altijd al belangrijk geweest in het christendom, vooral in de zuidelijke landen. Vandaar dat het ook vaak terug te vinden is in de kunst. De Italiaanse schilder Tiziano staat centraal indeze tentoonsteling, met zijn gebruik van donkere en lichte elementen kunnen zijn schilderijen geanalyseerd worden. De tentoonstelling probeert een dialoog tussen deze oude schilderijen en het heden te creëeren: twee grote namen, Tiziano en Fontana, worden samen gebracht.

Je kunt hier alvast tickets van tevoren bestellen.

Wanneer: 14 april- 2 juli

Waar: Fondazione Musei Civici

#16. Fabula Intersections.

Kunst in Venetië Oke, de naam klinkt ingewikkeld, maar het thema is vrij simpel. Het Museum Torre di Mosto, die de tentoonstelling organiseert, bestaat dit jaar 10 jaar en daarom hebben ze een nieuwe thema bedacht. Dit thema is het thema van de ‘gedachten’. Verschillende soorten kunst worden hier samengebracht: simpele plaatjes, strips en schilderijen van nationale en internationale schilders. Als je iets nieuws en verschillends mee wil maken, zul je zeker niet verveeld raken.

De toegang is gratis

Waar: Torre di Mosto

Wanneer: 11 februari- 14 mei 2017

#17. Internationale expositie van kunst in Venetië: Viva Arte Viva

Nu gaan we het hebben over het beroemde ‘Biennale di Venezia’ waar een prachtige expositie georganiseerd wordt. Het is de 57ste keer dat ‘Biennale di Venezia’ een kunst expositie organiseert. De expositie zal op 13 mei geïnaugureerd worden, dus je hoeft je niet te haasten. De inauguratie is een activiteit an sich en zeker een aanrader! De kunststukken zullen getoond worden in het ‘Central Pavillion’ en langs ‘the Arsenale’ door de ‘Virgins’ Garden’.

120 artiesten van 51 verschillende landen zullen komen om hun geweldige kunststukken van over de hele wereld te tonen. Ik raad je absoluut aan om deze expositie te bezoeken omdat je kunst van over de hele wereld in Venetië kunt bekijken. Ik raad je aan om je kaartjes van te voren te halen zodat je snel naar binnen kunt. Indien je een student of een senior bent, kun je zelfs korting krijgen.

Wanneer:: 13 mei- 26 november 2017
Wwaar: Biennale di Venezia

#18. Wah.shka

Naast de bovenstaande expositie, is de Wah.shka exhibitie geopend over de Indiaans-Amerikaanse ‘Indigenous’. In deze expositie kun je allerlei dingen bewonderen zoals video’s, foto’s en allerlei andere artistieke kunstwerpen die tonen hoe de Indiaanse stam zich verdedigde om zichzelf te kunnen verdedigen. De gigantische macht van de expositie wordt gegarandeerd door het thema zelf: de sterke energie van de community die als één persoon vocht. Je zal onder de indruk zijn. Dit is een eigenschap die verloren gaat in deze moderne tijd.
De entree is gratis dus je hoeft je geen zorgen te maken over kaartjes.
Wanneer: 11- 19 mei
Waar: Isola di Certosa, een nieuw artistiek centrum

#19. Mark Tobey: sparkling light

Houd je van abstracte kunst? Deze keer kun je 70 schilderijen door Mark Tobey bewonderen in een expositie van abstracte kunst tot aan moderne Amerikaanse kunst. Tobey werd in 1890 geboren in Wisconsin en werd aan het begin van zijn carrière verliefd op Chinese kunst. De collisie tussen de twee verschillende culturen is duidelijk te zien en lieten de abstracte kunst ontdekken. Zijn kunststukken werden getoont in bekende musea van over de hele wereld. Zoals in de Arts Club in Chicago, the art museum in Seattle and the Tate Gallery. Voor zijn dood in 1976 werd zijn kunst ook tentoongesteld in Galerie Beyeler in Basilea.
Dus, indien je geïnteresseerd bent in abstracte kunst en eindeloze mogelijkheden over spelen met sprankelend licht, moet je zeker een bezoek brengen aan de tentoonstelling.
De prijs van een kaartje is €12.
Wanneer: 5 mei- 10 september

Waar: Peggy Guggenheim Collection

#20. Federico Bevilacqua: persoonlijke tentoonstelling

Als laatste wil ik je graag kennis laten maken met de persoonlijke tentoonstelling van Federico Bevilacqua. Met meer dan vijfentwintig jaar ervaring in de fotografie, kent Federico de kneepjes van het vak. Hij richt zijn aandacht op de details en gebruikt speciale technieken die zijn foto’s tot stand brengen. Zijn onderwerpen variëren van naakte mensen tot aan streetart, en van portretfotografie tot een volledige rapportage. Als jij van fotografie houdt en meer wil leren over het uiten van creativiteit in jouw beeld, is deze expositie geschikt voor jou.
De toegang is gratis. Kom langs wanneer je wilt en geniet!
Wanneer: 22 april- 11 may
Waar: Bistrot de Venise

Kunst en fietsen combineren

Zelfs als je maar één suggestie van mij opvolgt, je zult er geen spijt van hebben. Naar een kunst expositie gaan is aan manier om onszelf te verrijken. Kunst is eindeloos en heeft geen grenzen. Voor ieder wat wils!
Ik raad je aan om een fiets te reserveren via ons platform in Venetië, stap op de fiets en organiseer een tour rond de stad. Ik weet zeker dat je een paar suggesties voor ons hebt, stuur ons zeker even een berichtje indien dit het geval is. Anderzijds raad ik je aan om ons te blijven volgen! De volgende keer zal ik je tips geven over rondtouren in Venetië.
In de tussentijd, stap je op de fiets en weer eraf wanneer je wilt. Geniet van de kunst en de stad.
Als jij nog tips hebt voor een toffe kunst tentoonstelling of kunstroute, horen wij deze graag! Laat het ons weten door een bericht achter te laten op onze Facebook pagina, of mail ons info@bimbimbikes.com. Misschien win jij een leuke korting!

 

Huur een fiets in Venetië

Spread the love
3 2