0 0

Kosice een culturele stad

Huur een fiets in Kosice!

Kosice, hoewel niet echt beroemd, is de op een na grootste stad in Slowakije. Bovendien werd het in 2013 uitgeroepen tot Europese Culturele Hoofdstad. Daarom is het geen verrassing dat je hier tussen kathedralen, musea en theaters veel te ontdekken hebt.

kosiceMuseum van de Mikluš gevangenis

De oude communale gevangenis, de Mikluš-gevangenis, is een van de weinige gotische gebouwen die in Kosice is achtergelaten, samen met de kathedraal. Gevormd door twee verbonden huizen,  deze plaats diende als een gevangenis voor twee eeuwen. Het is pas na de renovatie van het gebouw in de jaren 1940 – 1942, dat het werd omgebouwd tot een museum.  Nu is het een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van de stad met deoverblijfselen van de gevangenis.

kosice

St. Elisabeth-kathedraal

Gebouwd in de 14e eeuw, deze kathedraal is een echte parel van de gotische periode. Het was de trots van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk. Beroemd om zijn zonnewijzer en verbazingwekkende waterspuwer van een dronken vrouw met een glas in haar hand; het is de meest gotische kathedraal in Oost-Europa, en de grootste van Slowakije. Daarnaast kun je ook de toren op gaan, waar je kunt genieten van een prachtig uitzicht over de stad. Als je wat tijd over hebt, kan je de gebouwen naast de kathedraal ook bezoeken.

Romathan Theatre.

Dames en heren,dit is het enige openbare museum van zigeuners in Europa. Het gebouw, hoewel niet het meest aantrekkelijk is, heeft een heel andere programma dan andere theaters die je gewend bent. Bovenaan dit gebouw is een kleine ruimte waar traditionele verhalen worden opgevoerd. Daar kun je veel leren over zigeunerlegendes door middel van zigeunermuziek en dansvoorstellingen.

Drink een glas bier

kosice

Hoewel het misschien verrassend lijkt, wordt dit soort bier zonder hop “cervoise” genoemd en het maakt deel uit van de lokale cultuur en traditie. Geen cervoise drinken in Midden-Europa is net als je naar Italië gaat en geen pasta eet. Daarom moet je de cervoise proberen in een bar genaamd Pokhoi, een plek waar het interieur is ingericht in een grunge-stijl en micro-producties van Europese bieren biedt. Deze kleine pub is wat moeilijk te vinden, maar ik zal je helpen: Die ligt achter de Hlavna ulica.

 

 

MuurgalerieKosice

IHet is tijd om een fiets te huren en om te fietsen in dit openluchtmuseum. Kosice lijkt op de meeste metropolen in het oosten. Gelukkig hebben veel graffitikunstenaars zoals “Cart 1” en “inti” Kosice begiftigd met verbazingwekkende kunstwerken, waardoor het leven op de muren is gekomen. Dus, het beste advies dat ik je kan geven is om altijd met jouw hoofd naar boven te kijken als je door deze straten loopt anders  zal je een aantal mooie straatkunst missen. Als je ze nog niet allemaal hebt gezien of nog een keer wilt bezoeken, kun je altijd een online kaart downloaden hier!

 

Voorlopig, draait alles om Kosice, maar er zullen nog meer avonturen komen in de komende dagen, dus houd het in de gaten! Na dit artikel te hebben geschreven , kan ik je alleen nog maar dit toewensen: geniet van jouw reis!

 

 

Deel gerust jouw ervaringen met ons door een e-mail te sturen naar info@bimbimbikes.com. We zullen blij zijn om van je te horen! Vergeet niet om ons te taggen op Facebook of Instagram om een fantastische voucher te winnen!

Hugo

die niet alleen de cervoise wilt proberen

post social media right size

 

Huur een fiets in Kosice!

Spread the love
0 0