0 0

Italië en Spanje: fietsroutes in Zuid-Europa

Zuid-Europa, ook wel bekend als Mediterraan Europa, met landen als Spanje, Portugal, Italië, Griekenland en Kroatië. Het staat bekend om zijn natuurschoon en spectaculaire landschappen en is daarom een uitstekende bestemming voor een fietsvakantie. Hieronder belichten we een aantal spectaculaire fietsroutes in Italië en Spanje. Twee landen die een belangrijk baken zijn in het Europese wielrennen.

Camino de Santiago, Spanje

De Camino de Santiago is een van de meest populaire fietsroutes in Europa. Het is een route met uitdagende stukken en adembenemende landschappen en biedt de fietser de mogelijkheid om iets meer te weten te komen over de geschiedenis van Spanje.

De route kan op verschillende manieren gereden worden en er bestaan alternatieve routes die beginnen in het oosten van Frankrijk en eindigen in het westen van Spanje. In Spanje zelf zijn drie populaire routes en één daarvan is het Camino Francés.

Zuid europa fietsroutes

Het mooie Camino de Santiago

Op de site van Cycle Fiesta worden deze drie hoofdroutes van de Camino de Santiago als volgt beschreven: “De eerste begint in Spanje, in het kleine dorpje Roncesvalles, en gaat verder via Pamplona, Burgos en Leon naar Santiago de Compostela. De tweede route is de Camino del Norte; deze route is veel minder druk dan de Camino Francés. Deze wordt over het algemeen gezien als een iets moeilijkere route langs de noordkust. De derde route, de Via de la Plata genaamd, is de enige die van begin tot eind helemaal door Spanje loopt.”

De Camino Francés, een route van 790 km, staat bekend om zijn stopplekken waarop men kan genieten van een aantal typisch Spaanse tradities zoals tapas, wijnproeverijen, musea en andere dingen.

Natuurpark Montnegre Corredor, Spanje

Catalonië is ook een regio met uitstekende fietsroutes, waaronder het natuurpark Montnegre Corredor. Het gebied ligt tussen Barcelona en Girona en bestaat voor het merendeel uit bergen en is daarom ideaal voor mountainbikers.

De route van Montnegre Corredor wordt ook vaak genomen om van het gebied richting Santa Susanna te fietsen, een stad ten noorden van Barcelona.

Catalonië heeft uitstekende routes voor elke soort fietser of toerist die de stad Barcelona komt bezoeken. Barcelona staat bekend als een van de Europese hoofdsteden van het nachtleven. De stad heeft een uitgebreid aanbod in cultuur, kunst en grote sportevenementen.

Naast de traditionele voetbalclub Barcelona met het gigantische Camp Nou en het  prachtige FCB museum, doen veel pokerevenementen de stad aan. Barcelona is veelvuldig gastland van de European Poker Tour, een van ‘s werelds toonaangevende evenementen in deze sport en de perfecte plek voor pokerliefhebbers.

Vies Verdes

De Groene Routes, die de Costa Brava doorkruisen, zijn ook een interessant alternatief. Het zijn zeer beroemde fietsroutes, lokaal bekend als Vies Verdes. Deze routes lopen door de regio Girona in het noorden van Catalonië. De routes gaan over een netwerk van stilgelegde spoorlijnen die tot wandel- en fietspaden zijn omgevormd. Er zijn er meer dan 100 in heel Spanje, goed voor zo’n 7.600 km. De route in Catalonië is 125 km. lang en strekt zich uit over vier trajecten. Vanaf de uitlopers van de Pyreneeën rond Ripoll naar de oceaan bij Sant Feliu de Guíxols. “Deze routes worden beschouwd als een van de meest toegankelijke routes uit de regio. Ze zijn geschikt voor rijders van alle niveaus en leeftijden en met hellingen tot 3% “, zegt Emma Higgins voor de website Wanderlust.

Huur een fiets in Spanje!

Via Francigena, Italië

De beroemdste fietsroute in Italië, de Via Francigena, is een historisch traject van meer dan duizend jaar oud. Het oorspronkelijke pad begint in het Verenigd Koninkrijk en eindigt in het Vaticaan, maar veel fietsers beginnen in het zuiden van Zwitserland aan de grens met Italië en eindigen in Rome.

zuid europa fietsroutes

Foto door Visit Tuscany

“De route voert door het Toscaanse landschap en langs middeleeuwse stadjes zoals San Gimignano. Het beste is om wat extra dagen in te plannen voor fotopauzes, een wijnproeverij zo hier en daar en om te genieten van een grootse intocht in Rome “, zegt de reisschrijver Rebecca Hughes.

Adige Fietsroute, Italië

Voor degenen die een fietsroute zoeken door bergachtige gebieden, is de Adige fietsroute een van de beste in Zuid-Europa. De regio Trentino-Alto Adige is spectaculair voor elk type fietser.

“De route begint met het spectaculaire landschap van de Alpen en de karakteristieke Alpenstad Bolzano. Vervolgens daalt het af langs het Gardameer en eindigt in de romantische stad Verona”, zegt Hughes.

Naast het feit dat het een aantrekkelijke route voor fietsers is, is deze route ook bijzonder door de plekken waar je onderweg kan stoppen. “Het fietsen is niet het enige hoogtepunt van deze route… Het is moeilijk Italië te bezoeken zonder de prachtige gebouwen te bewonderen, indrukwekkende kunstverzamelingen te bekijken en natuurlijk te genieten van het eten en de goede wijn”, zegt Ben Corke van Freedom Treek

Omdat deze route door het noorden van Italië loopt, is de beste tijd de zomer zodat je kan profiteren van de gunstige klimatologische omstandigheden. Tijdens de winter kan de temperatuur in de steden namelijk wel rond de -10º Celsius zijn.

Heb jij nu ook zo’n zin gekregen om deze routes te ontdekken? Genietend van al het schoon wat je onderweg tegenkomt? Wacht dan niet langer, en huur je fiets nu!

Huur een fiets in Italië!

 

Spread the love
0 0