2 5

Houffalize, de mountainbike hoofdstad van de wereld

Houffalize ligt in de Beligsche Ardennen en is omringd door prachtige landschappen en avontuurlijke activiteiten. Je zou Houffalize kunnen kennen van de ontelbare mountainbike routes, of natuurlijk van het bier.. Maar, waar het dorp meest bekend door is, is door het race fiets evenement Liege – Bastogne – Liege. Het dorp heeft een fijne sfeer met gezellige cafés en plekken om te bezoeken. Daarnaast is er een heleboel te zien, zoals de religieuze monumenten en overblijfselen uit de oorlog.

Het centrum van Houffalize

Religieuze monumenten

Er zijn veel dingen te zien in Houffalize. Ga naar een café en geniet van een ijskoud biertje of eet een vullende maaltijd na je fiets route afgerond te hebben. In dat geval, als je het een leuke sfeer vindt in het dorp, dan kun je ook lekker rondlopen. Ga bijvoorbeeld naar het Sainte-Catherine d’Alexandrie, een kerk in Houffalize. Deze is gebouwd tijdens de 14e eeuw en heeft een unieke historie. De Franse revolutie heeft er voor gezorgd dat de kerk verbannen werd en zo begon het vervallen van de kerk. Tijdens de tweede wereld oorlog is het ernstig beschadigd, maar zoals je ziet staat hij nog sterk.

Net buiten de stad, op het randje van het bos, vindt je een kleine kapel. In 1656, wenste het testament van Jean Thieskin dat er een kapel zal worden gebouwd voor ‘onze vrouw van het bos‘, en dus is de kapel ter ere van het bos zelf! De kapel is al meerdere restauraties ondergaan maar heeft alsnog de ‘Maaslandse’ stijl weten te behouden.

Oorlog bezienswaardigheden

Ben je geen fan van religie, of wil je eens wat anders zien? Dat kan natuurlijk ook in Houffalize, waar er veel geschiedenis vanuit de oorlog te vinden is. De Duitse troepen namen de overhand in de Ardennen dankzij hun strategische locatie. Tijdens ‘De Slag om de Ardennen‘ zijn er vele dropjes vernietigd, waarvan Houffalize er een is. In totaal gaat het om 350 verwoeste dorpen.

Wat denk je van het bezichtigingen van de Panther Mark V Tank dat is achtergelaten door de Duitsers tijdens het einde van de tweede wereld oorlog. Dit is ook de tank die Houffalize binnen viel. Op dit moment word de tank gerenoveerd om de conditie goed te houden. Dit word gedaan in de Bastogne Kazerne, waar je overigens een grote selectie oorlogsvoertuigen kunt vinden in het nabij gelegen museum. De rode draad van het museum is het interactieve en educatieve verhaal van de oorlog dat je zeker zal interesseren. De attributen overgebleven uit de oorlog zullen er voor zorgen dat je de volledige ervaring hebt.

 

tank houffalize

@ Bastogne Oorlogs Museum

Houffalize en omgeving

In een van de nabijgelegen dorpjes Achouffe, kan je een van de meest bekende Belgische biertjes vinden, met de dwerg op het label. Natuurlijk hebben we het hier over La Chouffe. In Achouffe kan je ook een tour doen in de Brasserie d’Achouffe. Maar je hebt natuurlijk geen tour nodig om te kunnen genieten van het populaire biertje. Ik raad aan om hier heen te komen na een fiets tour om lekker te genieten van een koud glas Belgisch blond bier van La Chouffe.

Een ander product van de natuur is de Ourthe die door de Wallonië heen loopt. The Ourthe is een rivier die aftakt van de Maas. De rivier zorgt voor een prachtige landschap  en geeft de, al geweldige, fiets routes een nog betere ervaring. Voordat we verder in detail treden over de fiets routes, bespreken we nog even de natuur landschappen die zijn gecreëerd dankzij de Ourthe.

Parken

Wat dacht je van het ‘Parc Natural des Deux Ourthes’. Met meer dan 76.000 hectaren, beschikt het over een groot gebied dat vol staat met hoge bomen en vele stenen, wat het een ultieme plek maakt voor mountainbikers. Het gebied is erg vochtig, met tal van groeiende planten wat er voor zorgt dat je continue wat anders ziet. Het park is variërend van grote graslanden naar hoge bomen in een stijl bos en met ontelbare stromingen die vloeien door het gebied. Neem het pad naar de top van de Herou, met een prachtig panorama uitzicht over de Ourthe in de verte en het park. Het gevoel van even weg van huis zijn, weg van de bewoonde wereld, wandelend door ongerepte natuur is een ervaring die je niet zal vergeten.

Nog een product van de Ourthe, die niet natuurlijk is maar gemaakt door de mens, is het meer Nisramont. Het meer is een bijproduct van de hydro-electric stuwdam. Deze is zeker een bezoekje waard en heeft zijn eigen vis plaats, die ook wel vis ladder genoemd word. Het meer heeft een grote variatie aan recreatieve activiteiten zoals kayaken, vissen or zwemmen, maar ook barbecuen en picknicken word veel gedaan.

Mountainbike Routes

Nadat de sfeer en omgeving van Houffalize zijn uitgelegd, is het logisch dat Houffalize een schitterend, sprookjesachtig gebied is met vele obstakels en bergachtige ondergronden. In het kort, is dit dus de PERFECTE locatie voor mountainbikers. Sinds Houffalize in een vallei ligt, is het omringd door een bergachtig gebied. Houffalize heeft een groot aanbod aan fiets routes voor beginners en experts. Als je je route kiest, zorg er dan voor dat je genoeg ervaring hebt. De routes variëren van asfalt tot offroad paden met bomen en stenen die de weg kunnen versperren, dus je hebt zeker bepaalde technieken nodig om niet te vallen.

Officieel zijn er 6 routes in Houffalize, gecategoriseerd per moeilijkheidsgraad. Zorg er voor dat je een mountainbike hebt die in goede staat is, je wilt natuurlijk niet dat hij halverwege kapot gaat! We raden je aan een mountainbike te huren omdat dat er voor zorgt dat je gegarandeerd een veilige fiets hebt. Je zou er eventueel zelfs tips bij kunnen krijgen. Als je meer informatie wilt over de desbetreffende opties voor mountainbike routes, dan is het een goed idee om naar een toeristen kantoor te gaan.

forest snow river

Vergeet niet de gevaarlijk gladde stenen paadjes met stromend water. Je wilt hier zeker niet invallen en een nat pak halen!

 

Hier onder kunt u de details vinden:

Route 1 Geel – 18 km – 315m – Makkelijk

Deze route is het makkelijkst van de 6, en ook de kortste met de minste daling en wijde paden. Het is misschien geen uitdaging en het zou zelfs saai kunnen zijn, maar ondanks dat is het een fijne optie voor wie net is gestart met mountainbiken of de personen die wat meer ervaring willen opdoen. Deze route is ook erg leuk om samen te doen met een groep en van de natuur te genieten.

Route 2 Blauw- 26,2 km – 599m – Gemiddeld

Deze route heeft een afdaling dat zorgt voor voldoening. Met een technische klim naar boven, onstabiele stenen en smalle paadjes is deze route wat uitdagender dan de eerste. Daarnaast kan deze route nog weleens lastig zijn voor beginners.

Route 3 Rood – 34,8 km – 821m – Lastig en technisch

Dit is de langst route en bevind zich ook het hoogst. Deze route is alleen beschikt voor wie er opzoek is naar een uitdaging. Onnodig om te zeggen, met een lengte van 35 km, heb je een goede conditie nodig. Deze route komt ook met steile klimmen en afdalingen.

Route 4 Rood – 35 km – 680m – Lastig maar niet technisch

Dankzij de brede paden op sommige delen is dit zeker niet de meest technische route. Sommige delen zijn zelfs geasfalteerd. Als je een uitdaging zoekt, is dit niet de route voor jou! Het moeilijkste deel van deze route is op het einde, waarbij vele stenen en ongelijke paden samen komen.

Route 5 Blauw – 27,9 km – 537m – Gemiddeld

Deze route is voor 80% op off road wegen en is een fijne route voor een gemiddelde fietser met een goed uithoudingsvermogen. Er zijn wel lastige elementen aanwezig, zoals een steile klim na een leuke rit door de stad en het bos. Maar deze route zou mogelijk moeten zijn voor iedereen. Echter, verwacht een steile klim van ongeveer 10% halverwege de route met een fijne lange afdaling.

Route 6 Groenn – 21,5 km – 584m – Lastig en technisch

Deze route bestaat voor 85% uit off road wegen en is het moeilijkst op technisch level. Met hier ook een klim net als in route 2. Na een tijdje krijg je een klein klim deel die heel steil is en het moeilijkst van de hele route. Aan het einde van de route, passeer je de Brasserie d’Achouffe, die ik eerder genoemd heb. Neem een blond biertje en vier je overwinning van de groene route!

Oh, en vergeet niet te kijken wanneer het jacht seizoen is, want dan zullen de paden gesloten zijn, je wilt natuurlijk niet beschoten worden.

Houaffalize zal misschien nog niet op je bucket list staan, maar het is zeker het bezoeken waard voor de bezichtigingen of om te fietsen door de Ardennen. Laat ons weten wat jouw ervaring is van Houffalize op onze social media. Huur op tijd een mountainbike want de voorraad is beperkt!

Huur een fiets in Houffalize!

 

Spread the love
2 5