2 0

Gratis kunst – Waar je de mooiste street art van Wenen kunt vinden!

Wat denk je er van om vandaag te focussen op een erg verrassend kenmerk van Wenen? Voor degene die er al eens zijn geweest zal het niks nieuws zijn: maar Wenen is echt een graffiti walhalla. De Oostenrijkse hoofdstad houdt erg veel van haar street art – en dat maakt het interessant. De perfecte manier om het interessante, historische maar urban Wenen te ontdekken is met de fiets!

Affiniteiten

Wenen wordt soms ook wel Berlijn‘s kleine zusje genoemd. In feite is de Duits ook de officiële taal van dit land. Maar, niettemin is Engels ook erg populair in beide steden, dankzij het hoge aantal internationale immigranten en studenten. Het Duits dat ze spreken in Wenen wordt gezien als een dialect. De twee steden hebben een passie in het gemeen: namelijk de authentieke liefde voor techno clubs en nachtleven. Hierdoor is Berlijn echt de place to be voor nacht entertainment, maar Wenen blijft niet achter. Als laatste hebben beide hoofdsteden ook een flinke collectie van  geweldige street art!

Echter is vandaag het mooie Wenen onze favoriet! Hopelijk geeft dit je excuus om snel een stedentrip te boeken en de stad vanuit een ander oogpunt te bekijken.

Laten we zeggen dat het niet zo moeilijk is om graffiti te vinden in Wenen – het is eigenlijk makkelijker om je te vertellen waar je het niet gaat vinden: het eerste gemeente district, de Innere Stadt en het oude Katholieke hart van het centrum. Je vindt hier wel de Hofburg, een paleis. Je kan het Albertina Museum bezoeken, waar de grootste prenten vindt van de wereld met zon’n 65.000 tekeningen en meer dan 1 miljoen prenten. Ook vindt je hier het Burgertheater, het meest belangrijke Duits-sprekende theater, zelfs in de hele wereld! In conclusie, dit district laat het oude Wenen zien.

Zoals we eerder hebben gezegd zal dit artikel niet Wenen’s highlights laten zien, of in ieder geval niet de meest voor de hand liggende. Maar, vertrouw mij, vele van deze kunstwerken zijn heel interessant!

Elke foto is een bijdrage van de pagina viennamurals. Je kunt hun ondersteunen door het boek ‘Vienna Murals – Street Art Guide Vienna’ te kopen.

Het Canvas langs de Donau – Het Donaukanaal

Het Donau kanaal was eerst een arm van de Donau, maar nu veranderd in een kanaal. Het is 17 km lang en onnodig om te zeggen dat de oevers een perfecte kans bieden voor muurschilderingen. Het wordt erg aangemoedigd om langs de paden van beide kanten van de Donau te fietsen. Inwoners van Wenen gebruiken deze paden om te joggen, skaten of voor yoga sessies bij het water. Als je graag wilt gaan zwemmen, kan dat ook. Bezoek daarvoor het Badeschiff, een zwembad. Adres: Donaukanal, Schwedenplatz/Urania 1010. 

Hoe verder je gaat, hoe meer je er achter komt dat er vele eetgelegenheden, brunch spots, tavernes en barretjes zijn.

Hier vindt je al een groot deel van Wenen’s muurschilderingen, maar de meest opvallende exemplaren vindt je in een ander deel van de stad.

Het Spittelau metro station is een handige plek om je graffiti fiets tocht te beginnen. Er zijn vele grote stukken en het station zelf is een echt een kunstwerk van urban art. Het is in het noorden van de stad en vanaf hier kan je je weg vervolgen langs het kanaal.

Het maakt niet uit of je van het noorden naar het zuiden fietst, van het westen naar oosten, als je maar de stad in gaat. De meest indrukwekkende kunstwerken ontdek je namelijk daar. Het zal je zo’n 20 minuten kosten met de fiets om naar het andere gebied vol kunstwerken te fietsen.

Mariahilf 

Het zesde district van Wenen is recentelijk veranderingen ondergaan onder de naam van gentrification, en het wordt beschouwd als een erg hippe wijk. In de straten vindt in je in het weekend vlooienmarkten, vintage meubelwinkels, de Naschmarkt, de beste sellectie Art Nouveau gebouwen, onafhankelijke galerijen en een paar gekleurde muurschilderingen.

De onderstaande drie kun je vinden op dit aders: Richard Waldemar Park, Hofmühlgasse 12, 1060. 

street art

Artiesten: @stinkfishstink, @r_u_i_n_

Street art passage 

Deze passage vindt je in het Museumquartier (Breite Gasse, district Neubau), een van de betere districts die is toegewijd aan kunst en cultuur in de hele wereld. Hier ontmoet de monumentale cultuur het street art/subcultuur. De Street Art  is een van de zes passages die het Museumquartier verbinden. Deze leiden naar gratis open lucht tentoonstellingen. Elke van hen heeft een ander thema om te laten zien, bijvoorbeeld de LITERATUR passage (toegewijd aan Oostenrijkse schrijvers) of het Meteoritenpassage, die je zal leiden naar het Natuurlijk Geschiedenis Museum. De Street Art passage is samengesteld door  een onafhankelijk team en de werken veranderen regelmatig, behalve voor het permanente design van passage, die gecreëerd is door de Frans kunstenaar Invader.

Calle Libre Festival

De kansen van de tijdelijke street art is uitgedrukt dankzij het Festival Calle Libre (wat ‘vrije straat’betekend). In augustus trekt dit evenement zo’n 16.000 bezoekers aan met allerlei achtergronden. Er worden gesprekken gevoerd tussen de kunstenaar en het publiek; de muren van de stad worden een plek van expressie en begrip van culturele visies. Je kunt vele kunstwerken zien, meedoen in workshops en een begeleide tour langs alle werken doen. Het is echt een heel gaaf evenement, ben jij er al eens geweest?

street art

Mollardgasse 51, 1060
Artiesten: @frauisa, @nychos, @rookie_the_weird_

Er is geen betere manier om urban art te ontdekken dan met de fiets. Je kan overal stoppen en doen wat je wilt. Niet te vergeten dat je sneller bent met de fiets dan lopend, en goedkoper dan het openbaar vervoer!

Als je dit een leuk artikel vind, voel je dan vrij om het te delen!

Huur een fiets in Wenen!

Geschreven door Fiammetta,  vertaald door Anouk 

Spread the love
2 0