0 0

Gothenburg – de stad met natuur in haar achtertuin

Gothenburg ligt vlak bij Kattegatt, aan de westkust van Zweden. Om de grootte van de stad te beschrijven, kan je het Zweedse woord ‘lagom’ (not big, not small) gebruiken. Hierdoor is het de perfecte stad om een weekendje te vertoeven. Je vindt hier genoeg – van de zilte zee lucht tot het bruisende nachtleven, en dat allemaal op de fiets!

We hebben al eens eerder geschreven over het adembenemende Bergen, de mooie hoofdstad Stockholm en vele bezienswaardigheden in fietsvriendelijk Kopenhagen. Laten we eens in het Zweedse thema blijven door te kijken wat Gothenburg te bieden heeft als Zweden’s op 1 grootste stad!

Gothenburg houses

Gekleurde huisjes in de wijk Vasastaden, Gothenburg

Gothenburg met de boot

Als je liever de stad ontdekt vanaf het water, dan is een begeleide tour van de boot Paddan een aanrader. De lage boten brengen je door de kanalen en riviertjes, terwijl de gids verteld over de geschiedenis van Gothenburg. Oplettende personen zullen een gelijkenis met Amsterdam zien. In feite was het zelfs een kolonie van Nederland en dat kan je nog steeds zien de straten en kanalen door de stad, net als in Jakarta (een andere Nederlandse kolonie).

Liseberg

Voor mensen die denken dat boten te sloom zijn, neem dan de fiets naar Liseberg! Dit attractiepark opende voor het eerst haar deuren in 1923 en sinds is het benoemd tot een van de beste amusementenparken door Forbes. Ook had het in 2003 en 2005 s’wereld’s beste houten achtbaan. Houd je niet zo van achtbanen? Loop dan lekker rond in het pittoreske themapark en kijk of je geluk hebt bij een van de gelukswielen.

Liseberg Gothenburg

Kerstmarkt in Liseberg in het centrum van Gothenburg, foto door Benny Sjöstrand

Archipel

Gothenburg heeft een prachtig archipel dat zeker de moeite waard is als het weer het toelaat. Het is makkelijk om er heen te gaat met een van de vele ferries die varen tussen verschillende eilandjes. Dit is de perfecte locatie om te genieten van de zee of simpelweg wat dichter bij de natuur te staan. In het noorden vind je grotere eilanden, zoals  Björkö, Hönö en Öckerö. Als je meer naar het zuiden gaat vind je de eilanden Styrsö, Brännö, Donsö en Vrangö. 

Gothenburg archipelago

Het archipel van Gothenburg

Nachtleven

Wat dacht je van een avondje uit? Dat kan ook! Je vind leuke barretjes en cafeetjes aan avenue Avenyn, zoals Yaki-Da. Als je op zoek bent naar een wat meer relaxt avondje, pak dan de tram naar Andra Langgatan, waar je coole bars vindt terwijl je lekker mensen kan kijken. Daarnaast vind je er ook leuke winkels, theaters en concert gebouwen. De buurt is was eerder nog gezien als arme buurt, maar nu is het een fijn punt om af te spreken voor alle leeftijden.

Gothenburg tram

De blauwe trams in de straten van Gothenburg, foto door Ulf Brodin 

Als je nu nog niet verliefd bent geworden op de stad, dan moet je het echt bezoeken en dan garandeer ik je dat je het wel bent!

Huur een fiets in Gothenburg!

Geschreven door Adam Lejon, vertaald door Anouk van Kaam

 

Spread the love
0 0