0 0

Glimp van Delft… Met de fiets!

Jan Vermeer’s thuisstad ligt halverwege tussen Rotterdam en Den Haag. Je kan er makkelijk komen met de trein binnen 10 minute, of natuurlijk lekker met fiets in 40 minuutjes. Waarom niet? Neem een kijkje in de romantische stad van het Delfts Blauw!

Waar de tijd stilstaat

Vandaag heb ik besloten om vanuit Rotterdam op de fiets naar Delft te gaan, wat het zeker waard is! Je komt langs allemaal kleine dorpjes, het platteland, boerderijen en vooral veel natuur. In slechts 14 km bevindt je je in een middeleeuwse stad. De rustige uitstraling van alle grachten laat je doen denken dat je in een schilderij zit, de bruggen gedecoreerd met bloemen en de gotische kerken. De 75 meter hoge Oude Kerk is het graf van de bekende schilder Jan Vermeer. De Nieuwe Kerk (niet heel nieuw aangezien hij af was in 1510), vindt je op de ruimtelijke Markt. De kerktoren is de hoogste in Nederland, op die van de Dom van Utrecht na dan. Ik raad je aan om naar binnen te gaan en een kijkje te nemen naar het interieur. Hier vindt je het mausoleum van Willem van Oranje, een indrukwekkende en symbolische tombe van de Vader des Vaderlands. Onthoud wel dat de kerk gesloten is voor toeristen op zondag!

De bouw van de Nieuwe Kerk dateert terug naar de XIV eeuw

Wandel rond in Delft! Je zult meteen door hebben dat koffie een grote rol speelt in de cultuur van deze stad. Een aanrader is het Uit de Kunst Café. Niet alleen is dit de plek waar je uitstekende appeltaart kan eten, ook vindt je hier een prachtige patio met planten, gekleurde tegels en 2 hele lawaaierige papegaaien! Of je gaat lekker buiten in de zon zitten, als die er is, en geniet van de kunstzinnige kant van Delft; recht voor je vindt je s’wereld’s kleinste museum, Voor de Kunst.

Zie jij de papegaai?

Het blauw Delft

Voor een overvloed aan Vermeer’s werk moet je het Vermeer Centrum bezoeken in Delft. Ik moet je er wel bij vertellen dat je hier geen schilderijen gaat vinden, maar wel interessante weetjes over zijn technieken. Onthoud dat de schilder zijn hele leven in Delft heeft doorgebracht, en als je geïnteresseerd bent in kunst geschiedenis, bezoek dit museum dan zeker! Voor een echte beleving van de geschiedenis van Delft kan je 5 minuten fietsen naar Royal Delft, de laatste pottenfabriek van de 17e eeuw, waar ambachtsmannen nog steeds Delfts Blauw creëren De kleur blauw staat symbool voor Delft en het keramiek, en dat is terug te zien in het grote blauwe hart dat is gemaakt door Marcel Smink. Het is een groot glazen hart, dat s’nacht’s oplicht.

Het blauwe glazen hart van Marcel Smink.

Kunst is details, je vindt het in kleine dingen, of op plekken waar je het denkt te vinden. Ik vond deze kleurrijke chaotische fotografie studio, slechts een paar stappen verwijderd van het Blauwe Hart, het heet Something Extra. Je kunt je hier laten omkleden in een gekke outfit en er een foto shoot mee doen. Het is een erg leuk souvenir als je met vrienden Nederland bezoekt! Ze hebben letterlijk alles om jou portret ‘extra’ te maken, inclusief allerlei accessoires.

Traditioneel eten

Dan heb ik als laatste tip nog iets om geld mee te besparen, zeker als je niet houd van fancy brunch zaakjes, ga dan naar Visbanken. Je kunt hier een mossels, garnalen of kabeljauw eten, maar eigenlijk moet je kibbeling proberen! Je vindt hier goede kwaliteit en je zal geen spijt krijgen.

Heb je al zin in je bezoek aan Delft?

Huur een fiets in Delft!

 

Geschreven door Fiammetta, vertaald door Anouk van Kaam

 

 

 

Spread the love
0 0