0 0

Geniet van de Toscaanse warmte – fietsen in en rondom Florence

Fietsen in Toscane is elke fietser’s droom: een gebalanceerde mix tussen klimmen en dalen, dankzij haar geliefde heuvelachtige landschap. Er zijn extreme klimmen, en wanneer je aan de top van de heuvel staat, kan je het niet helpen verliefd te worden elke keer maar weer. Ontdek Florence op je gemak, ontwijk het verkeer en wees voorbereid om te genieten.

Om er zeker van te zijn dat je niks gaat missen van de must-see’s van Florence, wil je misschien graag met een tour gids op pad. Ook al is het niet zo’n hele grote stad (102.4 km²), heeft Florence vele bezienswaardigheden. Met je fiets kan je snel en efficiënt langs al het moois.

We gaan je niet vertellen dat Florence net zo fiets vriendelijk is als Amsterdam, want er zijn vele motors en scooters. Vele centrale plaatsen zijn gesloten voor motorvoertuigen, en dus is fietsen een betere, en natuurlijk veel leukere, optie als je het historische centrum wilt bezoeken. Er ligt voor 90 km aan fietspaden in Florence, met nog eens 20 km extra en 1000 fietsenrekken die gerealiseerd worden in 2020. Tot nu toe is er vaak niet genoeg plaats  om je fiets kwijt te kunnen. De oplossing hiervoor is aangeboden door We Like Tuscany

Boboli garden

Details van de architectuur van de Boboli tuin

Hun tour start begint in het minst verwoeste deel van Florence: de Oltrarno wijk, dat letterlijk achter de Arno betekend. Er zijn wat bezienswaardigheden in het zuiden van de stad die meegenomen in onze partner’s tour, als je het zelf wilt bezoeken raden we je aan om deze niet te vergeten:

Palazzo Pitti

Niet alleen Uffizi en Accademia; als je kunst leuk vindt moet je zeker naar Pitti Palace. Titian, Perugino, Raphael, Correggio en Rubens, net als nog meer minder bekende collecties van zilver en porselein, moderne kunst en mode is hier te vinden.

Boboli Tuinen

Beeldhouwwerken, fonteinen, grotten en 11 hectaren om te wandelen. Logisch dat het een van de meest bekende tuinen van Italië is. Als je van tuinen houdt, neem dan eens ook een kijkje bij ‘Bardini‘, naast de Boboli tuinen, waarschijnlijk een stuk minder druk. Geniet op het gras van het uitzicht over de stad.

Piazza Santo Spirito

Nog nooit van gehoord, hé? Of wel? Hier vindt je een incomplete kerk ontworpen door Brunelleschi. Onze partner’s informatieve tour zal je alles uitleggen over het belang van deze kerk. Santo Spirito is ook een de meest authentieke buurten, waar je amper toeristen zal vinden.

De Rozen Tuin

Onderweg naar Piazzale Michelangelo, maak je een stop in deze romantische maar simpele tuin, die een prachtig uitzicht heeft over de stad. Ruik de rozen en maak herinneringen. Mensen voelen zich hier goed, zelfs als het regent!

Brancacci Kapel

Soms ook wel ‘Sixtijnse kapel van de vroege Renaissance’ genoemd. Masolino. Masaccio en Filippino Lippi versierde de kapel in verschillende periodes, waardoor je ontwikkelingen van de Renaissance style goed kunt zien.
Omdat we je ook wat willen vertellen over het echte Florence, zal de volgende stop Le Murate zijn – een voormalige gevangenis die is omgetoverd in een cultureel centrum voor ruimte en literatuur.

Tips

  • Kleine restaurantjes, winkeltjes, ateliers.. Kom s’avond’s naar de Santo Spirito en San Frediano pleinen.
  • Elke zomer heeft Florence het ‘Estate Fiorentina‘ – voor culturele evenementen, optredens en concerten die plaats vinden in unieke plaatsen in de stad. Locals en toeristen zijn welkom om deel te nemen in dialogen, tussen de architectuurhistorische monumenten.
  • Florence is vol met toeristen. Bezoek het alleen als je het leuk vindt om oude historische monumenten te bezoeken – anders kun je het beter vermijden!
garden roses in florence

Genieten in de Rozen Tuin 📖 Credits naar Nicoletta Angelini

De Omgeving – Chianti gebied

Wanneer je er klaar voor bent om uit de drukke stad te gaan, of je snakt naar een beetje buitenlucht, een fles wijn en een prachtig landschap.. Laat je dan begeleiden naar het Chianti gebied. Van april tot oktober, brengt onze partner  Florence by Bike je van de drukke stad naar het culturele platteland van Toscane. Je vertrekt vanaf de fiets verhuur in Florence, waarbij je fiets op jou wordt afgesteld en je een kleine uitleg krijgt. Dan kan de reis beginnen! Het is zo’n 35 km, het zal niet erg moeilijk zijn, misschien een beetje uitdagend! Trek comfortabele kleding aan en de rest zal verzorgd worden door onze partner – water, begeleiding, verzekering en een Engels sprekende tour gids. Je gaat genieten van een typisch Toscaanse maaltijd met een wijn proeverij. Waar? In een boerderij natuurlijk!

chianti tuscany

De wegen rondom Chianti zijn beroemd door alle kronkels en bochten, dit zorgt voor een 360° uitzicht.

Probeer elk moment in je op te nemen, zoek naar het hart van het gebied.. Tussen alle valleien, oude wegen en de gastvrije mensen. Leer ze kennen, voel je thuis en leer de kunst van wijn en olie maken!

Het is net alsof je in een schilderij zit. Hoewel, deze idyllische landschappen zijn niet altijd zo kalm geweest! Siena en Florence vochten over de controle van dit gebied, je kan er nog steeds de resten van zien. Er zijn kastelen en vestingen boven op de heuvels.

De Omgeving – Fiesole

De laatste fiets route van Florence gaat naar Fiesole. Hij is geschikt voor gelegenheid fietser omdat het een platte weg is, vooral met afdalingen. Ik denk dat het waardevol is om te vermelden dat Fiesole afstamt van de bekende Via Degli Dei. De Weg van de Goden is een mooie, oude weg dat dateert naar de Etrusken. De paden waren gecreëerd door een groep hikers in de late 80s, en toen terug getraceerd naar de paden van de Etrusken, de ze gebruikten voor hun handel, van Florence naar Bologna. Maar laten we terug gaan naar Fiesole! Gevestigd op de heuvel, 9 km ten noord oosten van Florence. Een perfecte dag trip als excuus om de stad achter te laten. Dit dorpje is nog ouder dan Florence zelf, dus als je je goed genoeg voelt na aankomst, laat dan de fiets voor wat het is en start met het ontdekken van de geschiedenis van Fiesole!

Er is een Romeins amfitheater,  die in de zomer nog steeds gebruikt word voor concerten. Het Bandini Museum is een kleine schat die voornamelijk werken van de vroege Renaissance heeft, van kunstenaars als Della Robbie en Byzantine. Loop door een moeilijk straatje omhoog naar het klooster van San Francesco, waar het uitzicht het je waard zal zijn.

tuscan dish

Gnudi is een typisch Toscaans voorgerecht – het betekend ‘naakt’ omdat ze geen pasta omhulsel hebben.

We willen je heel graag meer vertellen over de schoonheid van Toscane, maar het is tijd om het zelf te beleven! Tot de volgende keer met meer Toscaanse tips. 🥩

Rent a bike in Florence!

Rent a bike in Chianti!

Written by  Fiammetta, translated by Anouk van Kaam

Spread the love
0 0