0 0

Geniet van de rust en de natuur in het natuurgebied Veluwezoom!

Fiets door de paarse vallei, maak opnieuw verbinding met de natuur en ontdek de gevarieerde Nederlandse flora en fauna in natuurgebied de Veluwezoom. Kies een van de vele paden en geniet van een dag in de buitenlucht!

 

In 1930 was Veluwezoom het eerste natuurgebied in Nederland dat de status van Nationaal Park kreeg, en deze titel is tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven. Wanneer je de Veluwezoom bezoekt, word je een toeschouwer van het hele ecosysteem dat perfect als een klok functioneert. De herten, wilde zwijnen, Schotse Hooglanders, schapen, vogels, insecten en vele andere diersoorten leven in hun natuurlijke habitat. Veel routes van verschillende afstanden nemen fietsers, wandelaars en ruiters mee op een spectaculaire tour door dit nationale park, dat een totale oppervlakte heeft van meer dan 5000 hectare!

Fietsen

Er zijn veel goed geplaveide fietsroutes in dit natuurgebied. Of je nu een ervaren fietser of een beginner bent, er is altijd een goede, beschikbare route. De routes variëren in lengte en moeilijkheidsgraad, zodat iedereen er van kan genieten. Je hoeft je geen zorgen te maken over het navigeren, op elk kruispunt zijn er duidelijke aanwijzingen voor de routes (die met een kleur zijn aangegeven). Je kunt ook een kaart online downloaden of een app gebruiken. Tussen eind augustus en oktober heb je ook het geluk om de paarse vallei in zijn mooiste staat te zien. Later in de herfst kun je genieten van de rode en oranje kleuren van het bos terwijl het zich klaarmaakt voor de winter.

 

Dieren kijken

Tussen half september en half oktober raden we aan om de Bronstroute Veluwezoom te proberen. Gedurende deze tijd krijg je de kans om de rode herten hier te horen bronzen, omdat het hun brullende periode is. Deze spectaculaire gebeurtenis verschijnt omdat de mannelijke herten de vrouwtjes proberen te versieren voor een succesvol paarseizoen. Nog een tip: als je ‘s ochtends vroeg gaat, als er minder mensen in de buurt zijn, kun je er veel van dichtbij zien!

 

Veluwe

Hij doet goed zijn best om de vrouwtjes te versieren!

De herten zijn echter niet het enige waar je op moet letten. Houd de omgeving in de gaten en je zult wilde zwijnen en Schotse Hooglanders zien! Geruchten zeggen dat er onlangs wolven in het gebied zijn gezien, wat laat zien hoe het ecosysteem in bloei staat.

 

Andere dingen om te doen en te genieten

Naast het natuurlijke landschap waar je jezelf onderdompelt, zijn er andere must-sees en must-dos. Nummer één is natuurlijk het beklimmen van de Posbank, een heuvel van 90 meter hoog. Vanaf daar krijg je een spectaculair uitzicht, met een zichtbaarheid tot 20 km in goede weersomstandigheden! Bovendien heeft de Veluwezoom meer te bieden dan alleen de natuur. De zuidkant heeft spectaculaire boerderijen en historische landhuizen. Breng een bezoekje aan Beekhuizen, Heuven en Rhereroord, dit zijn historische huizen met prachtige parken eromheen.

Activiteiten en evenementen voor kinderen

OERRR is gespecialiseerd in kinderavonturen in de natuur. Ze streven ernaar de kinderen (en natuurlijk hun ouders) een leuke en veilige ervaring te geven van buiten zijn. Op 29 september kunnen kinderen bijvoorbeeld deelnemen aan de Magic Day en hun eigen heks brouwen, vliegen op een bezemsteel en nog veel meer! De OERR organiseert ook andere evenementen voor de jongere bezoekers, zoals wandelen door Veluwezoom met de Nachtwaker en samen de geheimen van de nacht ontdekken. Er zijn nog veel meer opties,  zoals een tour gericht op het leren over paddestoelen, de natuurlijke habitat en meer!

Veluwe

Geniet van het uitzicht tijdens je pauze!

 

Evenementen en activiteiten voor iedereen

Niet alleen de jonge bezoekers krijgen speciale aandacht in de Veluwezoom. Neem deel aan een van de rondleidingen door het natuurgebied en leer over het gebied van een professional die de Veluwezoom als zijn broekzak kent. De thema’s variëren van rondzwerven in het park tot thematours waarbij bezoekers dieren gaan spotten, bomen leren kennen of een herfstgevoel krijgen in Veluwezoom. Je kunt hier alle evenementen bekijken.

 

 

Ontdek wat de Nederlandse natuur te bieden heeft en geniet van het spectaculaire uitzicht in de Veluwezoom! Veel plezier met  fietsen, iedereen!

 

Huur een fiets in de Veluwezoom!

 

Geschreven door Daria, vertaald door Rosanne

Spread the love
0 0