0 0

Ga terug in de tijd in Haarlem

Huur een fiets in Haarlem

Haarlem heeft het allemaal. Het ligt vlak naast de hoofdstad, op rolafstand van de zee en heeft allerlei kleine schattige winkeltjes. Maar, het is vooral vol van geschiedenis. Wil je de drukte van Amsterdam even ontvluchten? Stap dan op je fiets en ga terug in de tijd in Haarlem!

Haarlem is een middeleeuwse stad met een origine die nog verder gaat dan de middeleeuwen. Het is altijd al een rustige stad woonstad geweest waar een groot aantal inwoners dagelijks richting Amsterdam ging voor hun werk. Door deze slaperige reputatie heeft de stad haar karakter en oude gebouwen kunnen behouden. Om een uitje van een middag of dag goed te doen te maken, hebben we wat must-sees van de stad voor je klaargezet!

 

Bezienswaardigheden-tijd in Haarlem

HaarlemDe Grote Markt is eeuwenlang dé plek om te zijn in de stad, en eigenlijk is dit nog steeds het geval. De markt die plaatsvindt op maandagen en zaterdag transformeert het grote plein van rustig naar een drukte van jewelste. Maar ook op andere dagen kan je hier heerlijk vertoeven op één van de terrassen die te vinden zijn op het plein. Helemaal als de zon schijnt raad ik dit zeker aan! In de buurt van de Grote Markt zijn allerlei kleine steegjes te vinden, met kleine winkeltjes die allerlei ambachtelijke producten verkopen. Wanneer je jezelf van het terras hebt kunnen slepen, vergeet dan vooral niet om even rond te lopen in deze verborgen juweeltjes.

Heb je genoeg gekregen van alle kinderkopjes? Loop er dan nog even overheen om bij het iets verder gelegen Molen de Adriaan te komen. Deze molen bevindt zich aan de rand van de rivier Spaarne.  Deze molen is eigenlijk een replica van een vroegere versie uit 1778, die is uitgebrand in 1932. De molen werd vroeger gebruikt om brood te maken, maar tegenwoordig kun je ook een tour van het gebouw krijgen en genieten van het uitzicht vanaf 12 meter hoogte. Een goede tip voor droog weer!

 

Geschiedenis-tijd in Haarlem

Alle eerdere bezienswaardigheden zijn zeker het bekijken waard, maar wat Haarlem echt het bezoeken en de titel van dit artikel waard maakt, zijn haar musea. 

Frans Hals Museum

In het Frans Hals museum kun je een groot aantal Nederlandse schilderijen uit de Gouden Eeuw en vroeger dan dat vinden. Misschien vraag je je af; waarom ‘Frans Hals’? Nou Frans Hals was één van de bekendste schilders van de Nederlandse Gouden Eeuw, en hij woonde in Haarlem. Je zou hem dus kunnen beschouwen als het historische icoon van Haarlem. Het museum heeft ook een andere locatie (De Hallen Haarlem), waar moderne kunst wordt vertoond. Voor ieder wat wils, dus!

Teylers Museum

Het Teylers Museum was één van de allereerste musea in het hele gebied wat nu Nederland wordt genoemd. Het werd opgericht in 1784 en begon als een privécollectie van Pieter Teyler. Pieter Teyler was een welvarende koopman die een enorme hal had laten bouwen. Waarvoor? Nou, hij had zoveel spullen met informatie over wetenschappelijke, religieuze en kunstonderwerpen dat hij een plek nodig had om het allemaal neer te zetten. Vooral voor zijn kennis over wetenschap had hij veel ruimte nodig. Over de jaren kwam er steeds meer bij en is het museum uitgegroeid tot een complex van gebouwen met verschillende zalen. De centrale ronde zaal is het historisch centrum van het museum. Als je er bent, zorg dan dat je langs de gigantische 18e-eeuwse elektriseermachine loopt. Daarnaast, als je geïnteresseerd bent in oude boeken, dan is de tour door de oude bibliotheek van het museum echt een must. De bibliotheek heeft een interessante collectie van oude boeken, met prachtige illustraties en een breed spectrum van onderwerpen. Persoonlijk kan ik, als een niet al te overtuigde boekenworm, zeggen dat het het echt waard is!

Wanneer je in en uit het gebouw komt, kom je terecht in een kleine straat langs de rivier de Spaarne. Loop eens langs het water en neem de schilderachtige oude gebouwen aan beide kanten van het water goed in je op. Ben je moe en toe aan wat koffie? Dan kun je goed tot jezelf komen in een koffiebar in één van de kleine straatjes in de stad.

Heb je genoeg gehad van het rondfietsen aan het eind van de dag? Dan is je hotel (mocht je overnachten in Amsterdam) of trein makkelijk te bereiken. De treinreis duurt maar 15 minuten! Wil je je fietsen voor nog minder geld huren? Tag ons dan in je foto’s en krijg korting op je volgende reservering! 

PascallePascalle heeft Haarlem voor ons bezocht.

 

Discount Voucher Bimbimbikes

Huur een fiets in Haarlem

Spread the love
0 0