1 0

Fietstypes: alles wat je moet weten over onze tweewielige hoofdrolspeler

Fiets huren overal waar je wilt, wanneer je wilt

Als je een ervaren fietser bent ken je misschien alle soorten fietsen al. Maar, als je net als ik een groentje bent een geen idee hebt over alle verschillen tussen een racefiets en een trekking fiets, dan is dit artikel zeker iets voor jou! Vanaf nu geen zorgen meer, want ik heb wat onderzoek gedaan voor iedereen die meer wil weten over deze ecovriendelijke machine die ons van punt A naar punt B kan brengen met behulp van wat gezonde cardio.

Fietstypes en meer

Allereerst is het belangrijk om te weten dat er verschillende fietstypes zijn voor mannen en vrouwen. Je kunt in dit artikel alles lezen over de verschillen tussen deze fietsen. Daarnaast is het belangrijk om in je achterhoofd te houden dat het allemaal afhangt van wat je wil doen, waar en hoe je de fiets wil gebruiken. Oke, dus daar gaan we.

Stadsfietsen op straat

Stadsfietsen op straat

 Stadsfiets

Deze fiets wordt ook wel de ‘Nederlandse fiets’ of ‘omafiets’ genoemd. Nederland was namelijk het eerste land dat fietsen grotendeels als grootschalig en algemeen transportmiddel ging gebruiken. Andere namen voor deze fiets zijn ‘stedelijke fiets’ of ‘forenzenfietsen’.

Deze fietssoort is voorzien van een spatbord, waardoor je rok/broek en benen in het algemeen beschermd blijven tegen viezigheid van de ketting en de straat, zodat je zelfs met regen tegen de opspattende modder bestand bent. Voor de rest heb je voor deze fiets geen speciale dingen nodig en zit je automatisch rechtop.

Mountain bike

Mountain bike

Mountainbike

Dit fietstype is voor paden in rotsachtige gebieden, met ongeasfalteerde wegen, uitstekende wortels van bomen en misschien zelfs lava. Een mountainbike is echt jouw ding als je avontuurlijk bent en van natuur houdt.

Mountainbikes zijn zo gemaakt dat ze langer meegaan en zelfs in de ruigste gebieden gebruikt kunnen worden. De handvaten van deze fietssoort zijn plat of staan rechtop en de fietsen zijn voorzien van goede veringen om de moeilijke paden vol te houden.

De hardtail mountainbikes hebben vering aan de voorkant, de full-suspension of duallie mountainbikes hebben het zowel aan de voorkant als aan de achterkant, en de rigid mountainbikes hebben helemaal geen vering.

Deze fietsen hebben knobbelige wielen, goede remmen en een paar versnellingen (10 volgens vastgestelde regels uit 2011).

BMX

Een mountainbike en BMX fiets worden vaak door elkaar gehaald. Het grootste verschil is echter het terrein waarop ze gebruikt kunnen worden.

Een mountainbike is vooral bedoeld voor gebruik in bossen, jungles en kan goed tegen een stootje. Het BMX fietstype is echter vooral bedoeld voor een stedelijker landschap: straten, trucs en grote sprongen (bijvoorbeeld over daken).

Toerfiets

Lijkt het je wel wat om gewoon op je fiets te stappen en te ontdekken wat het platteland te bieden heeft? Dan is een toerfiets wat voor jou!

Een toerfiets kan gebruikt worden voor lange afstanden. Deze fietsen zijn steviger dan een stadsfiets, maar niet zo stevig als een mountainbike. Een toerfiets heeft gewoonlijk wat meer mogelijkheden om je spullen mee te dragen wanneer je bezig bent met de tour (zoals een bagagedrager). De wielen zijn sterk en groot genoeg om jou met al je bagage zonder problemen te dragen. De stuurbasis (afstand tussen de wielen) is breder, om te voorkomen dat je met je pedalen elke keer tegen je spullen aankomt.

Daarnaast hebben toerfietsen gewoonlijk ook een hoger aantal versnellingen, om je wat energie te besparen op je rit.

 

 

Racefiets

Het meest kenmerkende aspect van een racefiets is dat dit fietstype is voorzien van derailleur gears. Voor mensen zoals ik, die nog steeds niets wijzer worden van zo’n duur woord: het is de naam van de ketting, tandwielen van verschillende formaten en het stuk in het midden waar de ketting omheen ligt. Dit fietstype kan gebruikt worden op geasfalteerde wegen en je kunt er hoge snelheden mee bereiken. Ze worden over het algemeen gemaakt van aluminium, koolstofvezel en titanium. De banden van de fietsen hebben kleine uitstekende delen die zorgen voor meer grip wanneer ze warm worden (door de wrijving met het asfalt). Hun diameter is breder en kleiner, en versnelling en hoge snelheid is het belangrijkste doel van de fiets. Wil je snel fietsen over geasfalteerde wegen? Huur dan een racefiets!

 

Hybrid bike or trekking bike

Hybride fiets of trekkingfiets

Trekkingfiets

Dit soort fiets is een hybride, wat betekent dat het een duurzame maar toch lichte fiets is, wat het een super vervoersmiddel maakt.

Een trekkingfiets is dus een hybride versie van een racefiets, toerfiets en een mountainbike.

De fiets kan op verschillende terreinen gebruikt worden. De handvaten zijn recht en je hoort rechtop de fiets te zitten.

Daarnaast hebben de fietsen gewoonlijk de accessoires van een toerfiets, zoals de zadeltassen aan de achterkant van de fiets.

Tandem

Twee mensen op één fiets? Dat is de perfecte vakantie met je geliefde of beste vriend(in). Deze ‘tweelingfiets’ is gemaakt voor twee mensen. Ze zijn het perfecte vervoersmiddel om de stad met zijn tweeën te bekijken en te proberen om met zijn tweeën één fiets te besturen.

 

Cruiser fiets

Als je een mooie en stijlvolle fiets wil, dan is een cruiser fiets wat voor jou. De handvaten zijn ontworpen om gemakkelijk beet te pakken vanaf je zadel en je rechte positie zal je er ook elegant uit laten zien! Één snelheid, grote wielen, stabiliteit en gewicht is wat een cruiserfiets te bieden heeft. Gewoonlijk hebben deze fietsen felle kleuren en schattige mandjes.

 

Elektrische fiets

Voor degenen die van fietsen houden, maar niet genoeg energie of fut hebben om de hele dag te trappen, is een elektrische fiets dé oplossing. Deze fiets heeft een motor die het trappen een stuk makkelijker maakt. Jij bent degene die kracht uitoefent, maar de motor die in het frame van de fiets zit helpt je rond te rijden en zorgt dat je minder moeite hoeft te doen.

Bakfiets

Denk aan het stereotype beeld van kinderen die naar school worden gebracht in Nederland, en daar heb je het: een bakfiets. De grote bak voor op de fiets kan ervoor zorgen dat er tot zes kinderen tegelijkertijd op een ecovriendelijke manier naar school kunnen gaan.

Zes kinderen in één bakfiets is wel echt het uiterste, maar je kunt ook je baby, kinderen, of zelfs je hond gemakkelijk vervoeren.

Je bent klaar om te fietsen! 

Nu je weet hoe je de verschillen tussen de fietstypes kunt zien, kun je beslissen wat je wil doen en de bijbehorende fiets kiezen voor bij je activiteit. Onthoud dat plezier maken het allerbelangrijkste is!

TIP: Er zijn landen die het dragen van een helm verplichten wanneer je de fiets gebruikt. Vergeet niet om even te checken wat er verplicht is wanneer je gaat reizen!

Deel je fietsfoto en krijg korting op je fietsen overal ter wereld! Bekijk de mogelijkheden via de onderstaande knop. 

MirieMirie heeft dit artikel voor ons geschreven.

Posts social media-01

 

Fiets huren overal waar je wilt, wanneer je wilt

Spread the love
1 0