0 1

Een fietstour in Waterland, vlakbij Amsterdam

Huur een fiets in Amsterdam!

In het noorden van Nederland ligt een prachtige regio om te ontdekken, genaamd Waterland. De regio bestaat uit een aantal traditionele Nederlandse dorpjes en de natuur is hier goed onderhouden. Waterland is de perfecte plek om in rond te fietsen! Je kunt het gehele gebied makkelijk in één dag verkennen. Waan jezelf in een oud schilderij van het Nederlandse platteland in deze rustgevende regio. Er zijn enorm veel sloten en kanalen (hoe kan het ook anders) en het is de thuishaven van een aantal bijzondere vogelsoorten. De route is ongeveer 37 kilometer lang en geheel naar jouw voorkeur aan te passen. Begin je avontuur in Waterland!

Het vertrek

Laat de reis maar beginnen! Zet je fiets op de gratis ferry ‘IJplein’ die vanaf vlak achter Amsterdam Centraal vertrekt en vaar het IJ over met je fiets. Eenmaal aan de andere kant aangekomen, fiets je de Meeuwenlaan uit en volg je de bordjes voor de Nieuwendammerham wijk. Vanaf daar kun je gemakkelijk de westkust bereiken. Zodra je uit deze buurt bent kom je terecht in Schellingwoude, vanwaar je de weg langs de rivier kunt volgen om bij Durgerdam uit te komen.

Durgerdam WaterlandDurgerdam

De eerste bestemming van je reis is het welbekende Durgerdam in het Waterland. Dit dorpje ligt aan de noordkant van het Buiten-IJ, tegenover Amsterdam. De vorm van dit dorpje is echter niet waar je meteen aan denkt als je aan een dorp denkt. Bijne alle huizen staan hier namelijk op een rijtje langs de Durgerdammerdijk.  Eerst bevond Durgerdam zich aan de Waterlandse Zeedijkdam, die gebouwd werd na een overstroming in 1421. Als je door het dorpje fietst kun je de dam en rijen zeilboten bekijken. Neem een kleine pauze van je fietstocht en drink wat bij De Oude Taveerne aan de rand van het water. Daarna ben je klaar voor de lange route langs de IJsselmeerse kust!

Zuiderwoude Waterland

Geniet van het uitzicht op het meer

Je bent al op een derde van de route! Zodra je Durgerdam verlaten hebt, fiets je over de Uitdammerdijk langs de waterlijn. In dit moerasachtige gebied kun je verschillende lokale vogelsoorten zien – elk van hen wordt beschermd in dit gebied. Bereid je maar voor op een spectaculair aanzicht – rechts van je het IJsselmeer, met eenden die ronddobberen boven de diepte, en links een groene laag moerasland vol met koeien die op het gras grazen. Soms zit er een klein meertje tussen de velden, die eerst deel van het meer waren voor het landschap veranderde. De fietsroute is lang en vooral dit deel kan winderig zijn. Maar met een beetje geluk heb je wind mee!

Vanaf Durgerdam is het ongeveer 12,5 kilometer fietsen voor je een kruispunt bereikt: let goed op dat je de borden richting Zuiderwoude goed volgt.

Zuiderwoude

Dit is een klein dorpje met minder dan 300 inwoners: waarschijnlijk zijn er dus zelfs meer koeien dan mensen hier! Middenin het dorpje staat een schattig kerkje met een kleine tuin aan de rivieroever. Het dorpje heeft zelfs een oude hangbrug waar veel toeristen een foto maken. Het is de perfecte plek om even te gaan zitten voor een kleine picnic op het gras langs de rivier. Ook is het hier heerlijk rustig: als je tot rust wil komen, dan lukt dat hier ongetwijfeld. Alleen op zondag is het iets drukker.

Na een bezoek aan dit dorpje is het tijd om naar de laatste bestemming van de tour te rijden – het prachtigste dorpje van Waterland: Broek in Waterland!

Broek in Waterland

Daar ben je dan, je hebt het mooiste dorpje in het Waterlandgebied bereikt! Broek in Waterland is bijna sprookjesachtig: smalle straatjes, perfect onderhouden kleine tuintjes en er is een klein meertje met een prachtig uitzicht op de houten gebouwen en de kerk. Het dorpje is gewoonweg betoverend, en verrassend genoeg ligt het op maar 12,5 kilometer van Amsterdam! Ik heb Broek in Waterland bezocht toen het weer wat minder was, maar ook toen was het nog stees prachtig. Je kunt bijkomen van je fietstrip op een bankje tegenover de kleine haven en uitkijken naar de reflectie van alles in het water. Een goede tip om te eten: Pannenkoekenhuis De Witte Swaen: dit gezellige restaurant is perfect om bij te komen van al het gefiets. En uiteraard kun je kiezen uit het welbekende pannenkoekenassortiment: spek, appel, rozijnen, verzin het maar. Je hebt het verdiend! Een andere aanrader is de kerk in het dorpje. De eerste keer dat ik daar kwam, kon ik mijn ogen niet geloven: er was een countryconcert dat werd gegeven op het altaar! De kerk wordt niet meer gebruikt als kerk, vandaar dat er geregeld evenementen in worden georganiseerd. Je kunt er zelfs ook een heerlijk stukje appeltaart eten. Stereotypischer Nederlands kan het niet. En dat op maar een steenworp afstand van het chaotische Amsterdam!

De weg terug

En dan nu… op naar huis! Pak je fiets en ga naar de straat die naast de Broek in Waterland rivier ligt (de straat is Broekermeerdijk). Fiets langs een groot aantal woonboten tot je langzamerhand middenin de natuur belandt. En ja hoor, ook hier zijn weer koeien! Vanaf dit punt zijn er alweer bordjes te zien die de weg naar Amsterdam aangeven. Steek over bij Elzenhagen en vanaf daar kun je weer met de ferry terug naar Amsterdam Centraal. En mocht je onderweg toch nog verdwaald raken… lang leve Google Maps!

Vond je dit artikel leuk? Dan kun je deze fietstour gewoon niet missen. Ik raad het aan aan iedereen die graag het Nederlandse platteland wilt ontdekken! Neem wat foto’s en deel ze met ons op Instagram – dan komt de korting jouw kant op!

fotoprofilo

Geschreven door Mariangiola.

post social media right size

Huur een fiets in Amsterdam!

Spread the love
0 1