0 0

Fietsregels in Amsterdam

Huur een fiets in Amsterdam

Oke, dus je bent aangekomen in de hoofdstad van Nederland en staat in de aankomsthal van het Centraal Station. Je gaat op zoek naar de fietsverhuurder die je op BimBimBikes hebt uigekozen. Je gaat erheen, haalt je fietsen op en bent klaar om de kleine weggetjes op te gaan om musea te bezoeken, kanalen te bekijken, foto’s te nemen en de tijd van je leven te hebben.

Maar er zijn wel wat dingetjes die handig zijn om in je achterhoofd te houden wanneer je op de fiets zit in Amsterdam en niet heel bekend bent met fietsen. Wij als fietsvolk hebben onze eigen symbolen en fietscultuur die misschien van pas komt als je niet zeker genoeg bent van je vaardigheden. Hier wat tips om veilig de chaotische stad door te komen!

 

Fietspaden
fietsregels in Amsterdam fietspad

Met meer dan 500km hiervan aanwezig in de stad, is het de algemene regel dat je op de fietspaden blijft. Fietsen zijn in Amsterdam het beste vervoersmiddel om van de ene plek naar de andere te komen. Zelfs nog makkelijker dan te voet en/of met het OV! De fietspaden zijn dus gemakkelijk te volgen en te herkennen door de roodachtige kleur met witte symbolen. Ga een boete uit de weg en blijf gewoon op de fietspaden. Het is namelijk illegaal om op de stoep te fietsen.

 

Naar links, naar rechts

Deze regel was vrij lastig voor me in het begin, maar als je afslaat met je fiets, laat mensen dan van tevoren weten wat je gaat doen door je arm uit te steken naar links of rechts. Let erop dat je niemand in de weg fietst wanneer je afslaat en sla op tijd af naar de kant waar je je arm voor uitstak. Vergeet ook niet dat sommige fietspaden aparte kanten hebben en je dus de aan de juiste kant moet fietsen. Anderen zijn afgescheiden door een witte lijn in het midden.

 

bike stoplightFietsregels in Amsterdam: verkeersregels

Houd je ogen goed open voor rode stoplichten en stopborden en gebruik je bel indien nodig. De meeste kruisingen hebben een apart stoplicht voor voetgangers, fietsers en auto’s. Stoplichten hebben een klein knopje waar je op kunt drukken als je over wilt steken. Houd rekening met openingen in het fietspad waar mensen van andere kanten kunnen komen, en blijf op je eigen pad!

Let op!

Er kunnen scooters op je pad komen en uiteraard zullen zij sneller gaan dan jij. Mijn advies: laat maar lekker gaan. Als ze je in willen halen, probeer dan op een veilige manier aan de kant te gaan. Gaat het niet, dan wachten ze maar gewoon tot je wél aan de kant kunt gaan. Daarnaast moet je ook goed op de tram letten, vooral als je ergens over gaat steken. Als je geen ervaren fietser bent, raad ik aan om vooral geen muziek te luisteren op de fiets zodat je je volledig kunt focussen op je omgeving.

Beveilig je tweewieler

Ondanks dat het een veilige stad is, is dit algemeen bekend: zorg ervoor de je ALTIJD je fiets op slot zet! Fietsen worden namelijk helaas nog steeds elke dag gestolen in deze stad. Als je wilt fietsen in Amsterdam en je huurt een fiets, dan is deze daarom ook bijna altijd voorzien van twee sloten – een ingebouwd slot en een hangslot.

Aarzel vooral niet om allebei de sloten te gebruiken! Let er bij het neerzetten van je fiets ook op dat je het niet op een illegale plek zet, wat vaak wordt aangegeven door een speciaal bord of symbool.

fietsen in Amsterdam uitzicht

Wees niet de slome fietser

Als je in een grote groep bent en het fietspad is vol, zorg er dan voor dat je niet de weg blokkeert voor andere mensen.

Misschien fiets jij door de stad als toerist, maar de meeste mensen die fietsen in Amsterdam zijn inwoners die hun fiets gebruiken om van en naar werk of school te gaan. Als je dus even op de kaart moet kijken of met je vrienden wilt praten, ga dan aan één kant van het pad staan. Blokkeer vooral niet de weg! Als je met twee mensen bent, en je blokkeert niet het hele pad, dan kun je prima naast elkaar fietsen.

Daarnaast is het misschien ook een goed idee als je de spits vermijdt: van 08:00 tot 09:00 en van 17:00 tot 18:00 zijn de fietspaden namelijk overvol.

 

Laat je fiets stralen!

Als je je fiets voor een hele dag gehuurd hebt, vergeet dan niet om de lichten aan te zetten wanneer het donker wordt. Zowel het achterlicht als het voorlicht zijn verplicht. Het is vooral voor je eigen veiligheid, zodat anderen (vooral auto’s) je kunnen zien, maar je vermijdt er ook een boete van tot €50 mee. Mooi meegenomen, toch?

 

TIP: Het gebruik van een helm is niet verplicht in Nederland, maar wel aan te raden voor kinderen!

 

Deel je fietsfoto met ons en win korting op je fietsen overal ter wereld!  

MirieMirie heeft Amsterdam voor ons bezocht.

Posts social media-01

Huur een fiets in Amsterdam

Spread the love
0 0