3 2

Fietsen langs de grachten in Amsterdam

Huur een fiets in Amsterdam

Er is geen plek ter wereld waar bezoekers en inwoners zoveel fietsen als Amsterdam. Zo gek is dat natuurlijk niet: de grachten kun je op geen andere manier zo goed zien als vanaf de fiets. Afgezien van boten dan. Wanneer je in Amsterdam rond fietst dan waan je jezelf even als een ware Amsterdammer en verken je de gehele stad gemakkelijk in een korte tijd.

Grachtengordel in Amsterdam

Grachtengordel in Amsterdam

De mooiste grachten

De meest bekende grachten in Amsterdam zijn de Singel, de Prinsengracht, de Keizersgracht en de Herengracht. Het is niet geheel zonder reden dat van alle grachten dit de meest bekende zijn. De iconische foto’s van fietsen bij grachten zijn veelal van deze mooie plekken. Samen vormen deze vier hoofdgrachten een grachtengordel. De grachtengordel is een eigenlijk een samenstelling van straten, kades, bruggen en huizen die ieder ongeveer dezelfde afmetingen hebben en allemaal licht afbuigen, waardoor deze gordel ontstaat die eindigt in de Amstel. In de loop der eeuwen zijn er veel aanpassingen gemaakt aan de woonhuizen, bruggen en kades, waardoor de stijl en kleuren op veel plekken van elkaar verschillen. Echter staat de grachtengordel sinds 2010 op de Werelderfgoedlijst waardoor hier nu een halt tot aangeroepen is. Op deze manier blijft de iconische architectuur gepreserveerd en worden er enkel restaurerende werkzaamheden uitgevoerd die eerst door een strenge keuring heen moet. Op deze manier blijft de, inmiddels toch al veel veranderde, architectuur gepreserveerd.

Het leuke van de grachtengordel, is dat er een hele duidelijke route gemaakt kan worden. De straten liggen vrijwel paralel aan elkaar waardoor verdwalen op een fiets gelukkig niet snel voorkomt. Mocht het toch gebeuren dan navigeer je heel gemakkelijk terug.

Fietsen langs de grachten in Amsterdam

Fietsen langs de grachten in Amsterdam

Zelf fietsen langs de grachten in Amsterdam?

Of je nou voor het eerst de hoofdstad van Nederland bezoekt, er al vaker bent geweest of er misschien zelfs al een tijd woont; een mooie fietstocht langs de grachten van Amsterdam moet je gewoon een keer gemaakt hebben. Voor hen die zich het liefst laten begeleiden door iemand die de route op zijn duimpje kent en onderweg heel veel kan vertellen over deze mooie stad en haar geschiedenis, raden wij een fietstour aan. Deze fietstours bieden wij aan op ons platform en zijn mogelijk voor zowel kleine als grote groepen. Klinkt dit als muziek in je oren? Klik dan hier.

Maak je eigen fietstocht langs de grachten in Amsterdam

Onderneem je het liever zelf? Geen probleem! Deze stad is ingericht op fietsers waardoor er allerlei fietsvriendelijke routes zijn die je zelf op elk moment kunt bijsturen. De meest logische plek om je fietstocht te starten is vanaf het centraal station. Hier zitten heel veel fietsverhuurders in de buurt, dus zodra je hier je stalen ros hebt opgepikt kun je direct op pad. Je kunt ervoor kiezen om de buitenste ring van de grachtengordel af te gaan indien je zin hebt in een grote tocht. Hierbij kom je langs dingen als het Anne Frank huis, de Heineken experience, het Rijksmuseum, het tropenmuseum en het Nemo Sience Museum. Houd er wel rekening mee dat je in één dag niet bij al deze mooie plekken naar binnen kan gaan, maar vanaf de buitenkant zijn deze plekken ook een bezienswaardigheid an sich! Indien je de tocht liever wat kleiner houd kun je ook heel gemakkelijk kiezen voor een kleinere kring.

Klein is ook fijn

Wanneer je een kleinere fietstocht maakt heb je natuurlijk meer tijd om te stoppen bij bezienswaardigheden en de nodige terrasjes te pakken. Je kunt één van de binnenste grachtenroutes pakken en gemakkelijk via de bruggetjes over naar andere ringen. Ook in de binnenste ringen zijn mooie bezienswaardigheden te vinden. Zo kun je bijvoorbeeld langs het Koninklijk Paleis, de bloemenmarkt, de Hermitage en een hapje eten bij het Koninklijk theater Carré. Ben je de drukte zat? Steek dan in een rechte lijn over vanaf het Amsterdam Centraal Station naar het Vondelpark. Hier wordt volop genoten van de rust

Een gerecyclede lamp gemaakt van een fiets uit de grachten van Amsterdam

Een gerecyclede lamp gemaakt van een fiets uit de grachten van Amsterdam

maar zijn ook allerlei actievelingen te vinden. Zo gaan veel mensen hier heen om te skaten, hardlopen, voetballen of, jawel, fietsen! Je zult er dus helemaal bij horen met je hippe Amsterdamse fiets.

Niet alleen fietsen langs de gracht

Niet alleen naast de grachten, maar ook in de grachten zijn veel fietsen te vinden. Jaarlijks haalt de gemeente zo’n 15.000 fietsen uit de grachten. Deze fietsen vallen hier soms per ongeluk in, maar de meeste worden ”voor de lol” simpelweg in de grachten gegooid. De fietsen worden door de gemeente door middel van een speciale boot uit de grachten gehaald. Jammerlijk genoeg zijn deze fietsen zo beschadigd dat deze niet meer gebruikt kunnen worden. Ontzettend zonde natuurlijk! Gelukkig zijn er initiatieven die toch een creatieve oplossing hiervoor hebben. Zo is er een groep studenten die van de beschadigde fietsen lampen maakt met hun bedrijf ‘Ros’. Het frame wordt bijvoorbeeld gebruikt om een mooie hanglamp te maken. Dit initiatief past perfect bij de industriële interieur trend van dit moment.

Fietsen in Amsterdam is iets wat je simpelweg gewoon echt een keer gedaan moet hebben. Een iconische foto van jezelf op een fiets voor een gracht mag natuurlijk niet ontbreken in je collectie! Deel je hem ook nog even met ons? Wanneer je de onderstaande hashtag gebruikt krijg je ook nog eens korting op je volgende fietsavontuur!Anneloes

Geschreven door Anneloes

Posts social media-02

Huur een fiets in Amsterdam

Spread the love
3 2