1 1

Fiets wild op Elba, Italië

224 vierkante kilometer van pure schoonheid, dat is het eiland van Elba. Het is de grootste van de 7 eilanden die liggen in het Arcipelago Toscano Nationaal Park. Gelegen in de Tyrreense zee, vormt dit een waar paradijs. Het is ook bekend geworden door Napoleon’s spontane ballingschap. Maar vele andere populaties staan in verband met het eiland, wat waarschijnlijk de reden is voor haar unieke atmosfeer. Op de mountainbike heb je de meeste kans om zoveel mogelijk Elba-Caribbean strandjes te vinden. Ook kan je hier mee op vele excursies gaan in de ongerepte natuur.

Onze aanrader voor een fiets route – Van de berg

Met de fiets is elke tijd in het jaar een perfecte kans om het meeste uit de kleuren en geuren te halen van Elba. Het aantal uitzichtpunten is ontelbaar en om het echte werk te zien moet je echt beginnen met de hoogste berg van de hele provincie Livorno, Monte Capanne. Als de lucht helder is, is het mogelijk om Corse te zien, samen met vele anderen eilanden van het Archipelago, en dat op een hoogte van 1000 m! Natuurlijk is het ook mogelijk om te hiken of de kabelbaan te nemen. In elk geval is er op de top van de berg een café, wat je vast zult waarderen!

Als je eenmaal weer beneden bent na het beklimmen van de berg, dan moedigen wij je aan om Marciana te ontdekken! Het is een dorpje gevestigd in de berg en ontstaan tijdens het Romeinse Rijk. Neem een pauze bij het fort van Pisa, een verdedigingstoren die er staat in het geval van een piraten aanval. Hier heb je ook erg mooie Romaans Parijse kerkjes met frisse lucht vanuit de zee, ook al is die 5 km verderop.

Naar de zee

Vanuit het meest westelijke deel van Elba, kan je kiezen of je tegen de klok in wilt fietsen of niet. Je kan er of grote of kleine stranden vinden, zand stranden of gemaakt van steentjes.  Sant’Andrea strand, bijvoorbeeld, is perfect voor families en bied een natuurlijk zwembad waar kinderen veilig kunnen spelen en zwemmen. Vraag naar de ‘Cotoncello‘, en naar ‘Cote Piane‘ om verborgen plekjes te ontdekken.

Ga verder naar de west kant en ontdek het wilde Pomonte met haar prachtige zonsondergangen…

Vergeet niet Shipwreck en Ogliera. Een paar meter van het strand, op een diepte van 16 meter, vind je een wrak van de Elviscott, die daar zonk in the jaren 70 naast de Ogliera rots. Het zicht hier is echt helder en je kan zelfs er in! De snorkelliefhebbers zullen hier hun passie kunnen uitoefenen in Elba!

Later zal de je de beroemde Fetovaia en Cavoli vinden, beiden sterk aangeraden, hoewel het er erg druk is in de zomer! Als je nog steeds in een avontuurlijke mood bent, maar wel veilig wilt fietsen, dan raad ik je aan de Calamita mineral area te bezoeken. Het is een mijn gebied die zijn naam te danken heeft aan de aanwezigheid van magnesium. Het is gesitueerd op het Capoliveri peninsula. Hier zijn zoveel prachtige stranden dat je er je hele middag mee kan vullen! Bijvoorbeld Barabarca, Calanova, Felciaio, Ferrato, Innamorata, Lacona, Lido, Morcone, Naregno, Norsi, Pareti, Straccoligno and Zuccale, Madonna delle Grazie, Margidore en Remaiolo. 😋

Aan tafel!

Naast de stranden en de natuur, kan je jezelf in Elba ook onderdompelen in lokale, verse, smakelijke gerechten en wijn. Volgens mij bevinden wij ons het paradijs!? Er is een gebalanceerd eco systeem, mensen lijken misschien gemeen op het eerste gezicht, eten ziet er simpel uit, maar het heeft juist diep verbintenissen met tradities. Vergeet niet dat je in het territorium van vissersmannen, mijnwerkers en boeren bent!

Begin eens met gurgoglione, een sneetje getoast brood met vele verschillende gesauteerde groentes erop. Als een voorgerecht eten ze hier panzanella elbana, een salade van brood. Moscato, aleatico en ansonica passita zijn ook erg traditionele likeuren en wijnen. Het is de bedoeling dat je er het zoete schiacciata in dipt. Nou, als je geen idee hebt waar ik het over heb, dan moet je het zelf maar eens gaan zien!

palms town

Rio Marina. Erg rijk aan mineralen zoals pyriet en hematiet.

 

Huur een fiets op Elba!

Geschreven door Fiammetta, vertaald door Anouk van Kaam

Spread the love
1 1