0 0

Fiets huren in Izmir

fiets huren Izmir

Photo: Tambako the Jaguar (cc license)

In januari 2014 is in de West Turkse stad aan de Egeïsche Zee een voor Turkije uniek project gestart. De provincie hoofdstad is vastbesloten de eerste echte ‘fietsstad’ van Turkije te worden. Dat betekent dat je vanaf 29 stations met een opgeladen chipkaart een huurfiets uit het rek kan nemen en naar een volgend station fietsen. Daar kan je de fiets achterlaten en met ‘uitchippen’ wordt de definitieve prijs bepaald. De route begint aan de zuidkant van de baai in de wijk Inciralti en gaat langs de kustweg noordwaards tot aan het 40 km noordelijker gelegen Mavişehir.

Overal je fiets huren in Izmir

Over het gehele traject is de rechterrijbaan van de wegen en straten gereserveerd voor de fietser. Je kan er zelfs voor kiezen om de fiets achter te laten aan een van de veerhavens om in het stadsdeel Konak te gaan shoppen. Op de diverse stations zijn ze in 2014 gestart met 311 fietsen en bij voldoende belangstelling zal dit worden uitgebreid. De bedoeling is dat je met je huurfiets vanaf het zuiden van de stad tot aan Kuş cenneti, een vogelreservaat 30 km ten noorden van Izmir veilig kan fietsen.

Fietstour Alaçatı

Een andere mogelijkheid die het beslist waard is om een fiets te huren is westwaarts langs de kust, over Torasan en Uzunkuyu naar Çeşme. Het mondaine Çeşme is het Cannes van Turkije en Alaçatı is zonder meer het meest pittoreske stadje van het land. Authentieke witte huisjes met rode dakpannen en Grieks blauw houtwerk bepalen het straatbeeld. Bedenk daarbij met Bougainville overgroeide terrasjes, een goede wijn bij een vers gegrilde vis en je wilt er nooit meer weg. Het is 80 km naar Alaçatı en Çeşme is een kleine 12 km verder.

Antieke stad Çeşme

Richting Çeşme is er meer te zien dan alleen Alaçatı. Enkele km noordwaarts van Çeşme liggen de ruïnes van de Griekse stad Erythrai. Een redelijk complete opgraving met theaters, badhuizen, tempels en veel toeristische faciliteiten in de vorm van overnachting- en horecagelegenheden. Voor de echte landschapfietser is het verloop van de kustweg richting het noordelijker gelegen Ildır beslist een aanrader. Van artisjokkenakkers gaat het landschap over in grazige weiden en koele loofbossen. Bij Ildır neem je de weg naar Barbaros terug naar Torasan. Deze terugweg van Çeşme naar Izmir is ongever 100 km. Wanneer je besluit deze fietsroute te maken raden we je aan een overnachting in te calculeren.

Spread the love
0 0