0 0

Cheung Chau – een rustig visserseiland in Hong Kong

fiets huren Cheung Chau

Foto: BimBimBikes (creative commons)

Uitgekeken op die enorme torens van Hong Kong Island en de drukte in Kowloon? Vlucht naar het prachtige iddilische Cheung Chau. Een uurtje met de boot vanaf ‘Central’ en je bent er. Cheung Chau is een eilandje met zo’n 30.000 inwoners én behalve de mini-ambulance geen enkele auto. Je vindt er eigenlijk vooral Chinese toeristen. Inmiddels is de bevolking daar wel afhankelijk van geworden. Als je echte rust zoekt vermijd je de weekenden en de feestdagen. Gedurende de werkweek kabbelt het leven zich voort.

cheung chau vissersboten

foto: BimBimBikes (Creative Commons)

Bij aankomst met de ferry vind je een dorp met winkeltjes met de beroemde Cheung Chau broodjes. Ook wordt er aan de waterkant vis gedroogd en kun je de heerlijke gezouten vis kopen. Hongerlappen duiken direct een visrestaurant in en kiezen een nog levende vis, krab of kreeft uit de aquaria.

Het eiland staat ook bekend om het jaarlijkse Cheung Chau broodjes festival.  De bewoners zijn dan druk met het maken van goden van papier-mâché, het klaarmaken van kostuums, het bakken van broodjes en het bouwen van een bamboe toren die vol komt te hangen met broodjes. Het festival trekt duizenden bezoekers, dus voor je rust kom je niet. Natuurlijk zie je tijdens het festival de gebruikelijke drakendansen.  Maar het letterlijke hoogtepunt is het broodjes verzamelen van de toren. Eilandbewoners klimmen in de toren en verzamelen er zo veel mogelijk. De broodjes boven in de toren zijn meer waard dan beneden. Degene met de meeste punten is koning of koningin van de broodjes.

bike rental cheung chau

Foto: BimBimBikes (Creative Commons)

Op een normale, rustige werkdag sla je links af en loop je langs het water naar onze lokale fietsverhuur partner Siu Kee Company. Hoewel hun Engels niet heel sterk is, zijn het vriendelijke mensen met een flinke hoeveelheid damesfietsen en mountainbikes.

Vervolgens fiets je een mooie route. Bijvoorbeeld langs de ‘small Chinese Wall’. Een mooie bochtige route langs de mooie grillige kust. Het uitzicht is geweldig. Je vindt prachtige baaien, geweldige uitzichten over andere eilandjes, soms over het water schietende surfers, maar meestal hardwerkende vissers.

De paden zijn goed aangelegd en dus makkelijk te berijden. Je kunt een vlakke route kiezen, maar een paar heuveltjes zijn meer dan de moeite waard.

tempel cheung chau

Foto: BimBimBikes (creative commons)

Naast een paar interessante tempels, kom je ook een donkere grot tegen. De grot zou een van de opbergplekken van de beroemde piraat Cheung Po Tsai zijn. De wateren rondom Hongkong werden aan het begin van de 19e eeuw overheerst door piraten en dat ging niet om een paar scheepjes. Cheung Po Tsai zou 600 schepen en 50.000 man aangevoerd hebben. Tegenwoordig wordt hij soms afgeschilderd als een soort Robin Hood, maar de vraag is of hij werkelijk zo vriendelijk was. Overigens gaf hij zich in 1810 over aan de keizer en werd hij kolonel van de marine van de Qing dynastie. Vanaf toen hield hij zich bezig met het bevechen van andere piraten.

Of het nou zijn grot was of niet, een bezoekje is de moeite waard. Het is een beetje klimmen en zonder lampje zie je echt helemaal niets. Je klimt de ene kant er in, loopt door een nauwe gang en klimt de andere kant er uit.

Cheung Chau hong kong grot

foto bimbimbikes – all rights reserved

 

Spread the love
0 0