1 0

De tips van Stephan Okker, galeriehouder uit Amsterdam

Amsterdam tips van Stephan Okker, Okker Art

Stephan Okker is galeriehouder in Amsterdam. De liefde voor kunst werd hem met de paplepel in gegoten. Zijn vader Tom Okker, werd van toptennisser een van de belangrijkste galeriehouders van Cobra kunst. Hoewel ook Stephan af en toe Cobra tentoonstelt, gaat hij toch inmiddels zijn eigen weg en neemt hij veel fotografie in zijn collectie op. Stephan geeft vandaag zijn Amsterdam tips.

Je hebt je galerie in het hartje van Amsterdam. Het is natuurlijk een superplek, maar het is niet in een straat waar je heel veel andere galeries vindt. Is dat een bewuste keuze? En bevalt het?

Ik ken de buurt goed en woon zelf om de hoek van de Nieuwe Spiegelstraat (de plek waar zich veel galerieën bevinden en vroeger dé ‘kunststraat’ van Nederland. Ik vind zelf de Nieuwe Spiegelstraat wat ’truttig’ worden met veel ‘winkels’ die vaker dicht dan open zijn. Ook zie ik dat er steeds meer eet en kleding winkeltjes komen.

Vorig jaar kwam het pand op de Vijzelstraat leeg wat zich bevind tussen de AH en Organic. Een mooie, hoge en ruime ruimte met 2 grote ramen. De Vijzelstraat is een dynamische straat met van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat veel traffic. Een mooie mix van toeristen en lokale mensen die hier elke dag lopen om hun boodschappen te doen. Met het oog op de nabije toekomst (Noord Zuid-lijn) zie ik nog meer potentie in deze straat.Of het bevalt? Ja, ik verkoop werken aan zowel lokale mensen, als toeristen!

Joel Moens de Hase, Adoration Bleu

Joel Moens de Hase, Adoration Bleu

Wat kunnen bezoekers verwachten in jouw galerie? Waar richt je je op?

Ik probeer erg veel van werk te wisselen. Op deze manier blijft het aanbod spannend en opvallend. Ik probeer ‘toegankelijke’ moderne en hedendaagse kunst aan te bieden met daarnaast fotografie. De prijzen variëren grofweg tussen de €300,- en €6.000,-. Het is erg moeilijk om in dit segment toffe en originele kunst te vinden, maar ik doe hier erg mijn best voor om de juiste artiesten er uit te pikken.

Stel dat een kunstliefhebber één dag naar Amsterdam komt. Wat mag die persoon, behalve natuurlijk jouw eigen galerie, absoluut niet missen?

Uiteraard mag mijn galerie niet overgeslagen worden 😉 Op dit moment heb ik een tof project ‘Amsterdam Through Wheels’ van Friso Boven. 12 verschillende foto’s van ‘hot-spots’ in de stad gefotografeerd door een fietswiel. Mijn favoriete museum is het Stedelijk. Mijn interesse ligt toch het meest bij Moderne kunst en in het Stedelijk is in dit genre natuurlijk erg veel om te smullen!

Amsterdam stroomt over van de festivals en events. Van food tot dance en van kunst tot film. Welke events vind jij als kunstkenner het meest interessant?

Wij doen al 25 jaar mee aan PAN Amsterdam wat in november van elk jaar plaatsvind. Deze beurs mag Nederlands grootste (nationale) kunstbeurs genoemd worden. Alle top-galerieen van ons land zijn hier aanwezig en er is een gigantisch breed aanbod.

In de stad is natuurlijk ook op straat allerlei mooie kunst te zien. Gevelversieringen, beelden, bewerkte bruggen. Zo vind ik bijvoorbeeld het mozaiekbankje op de Nieuwmarkt of de stoere Visserman van Joost Barbiers op het Kadijksplein heel mooi. Heb jij een persoonlijke favoriet?

Moeilijke vraag, maar ik vind persoonlijk het initiatief van ‘ArtZuid’ geweldig. Elke 2 jaar zijn er in Oud-Zuid overal enorme objecten te bewonderen van beroemde kunstenaars, zoals; Karel Appel, Tajiri, Zadkine, Marino Marini en John Chamberlain. Mijn favoriet; De reusachtige ‘goudkleurige’ schildpad van Jan Fabre.

Heb je nog een geheime Amsterdam tip? Iets waar de gemiddelde bezoeker aan de stad niets van weet, maar waar een kunstliefhebber van zou smullen

Ik zou deze vraag willen beantwoorden met ‘wat is je favoriete plek in de stad’. Dat is: Vaar (op de fiets kan ook) op een mooie dag de Groenburgwal af richting de Amstel. Als je op een gegevens moment terugkijkt, heb je een geweldig uitzicht op de gracht en de Zuidertoren. Dit plaatje is al een ‘kunstwerk’ op zich! 🙂 net voordat je de Amstel op gaat vaar je onder het schitterende witte ophaalbruggetje die de Staalstraat aan elkaar verbindt.

Huur een fiets in Amsterdam!

Spread the love
1 0