0 0

De Dageraad in Amsterdam Zuid

Huur een fiets in Amsterdam!

De Dageraad Amsterdam Zuid - Amsterdamse school

Foto: Alix Guillard (creative commons)

Michel is co-founder van BimBimBikes. Hoewel hij vaak hard aan het werk is, leeft hij tegelijkertijd zijn leven alsof hij op reis is. Nieuwsgierig, ondernemend, observerend en ontdekkend. Op deze blog deelt hij wekelijks zijn belevenissen, tips en ontdekkingen. Soms in het buitenland, vaak ook in eigen land. Want zelfs in je eigen stad is er meestal nog heel veel te ontdekken!

We waren op ontdekkingstocht in Amsterdam. Mijn lieve 86 jarige vader en ik. Niets mooiers om samen dingen te zien, die je allebei eigenlijk nog nooit (bewust) hebt bekeken.

Het thema van ons stadsavontuur was de Amsterdamse School. Die prachtige architectuur stroming die dit jaar 100 jaar geleden ontstond.

Ik heb een zwak voor de Amsterdamse School. Niet voor niets wonen wij in een piepklein huisje in het wijkje Disteldorp dat ook door een Amsterdamse School architect is ontworpen.

Maar bij het arbeiderspaleis De Dageraad was ik nog nooit geweest. Een indrukwekkend complex, ontworpen door de architecten Michel de Klerk en Piet Kramer. Met prachtige rondingen en geweldige details.

Wat een kathedraal voor Katholieken doet en een kasteel voor de adel, dat doet De Dageraad voor het volk en het socialisme. Het straalt macht uit. Macht voor het gewone volk.

Het schijnt dat de Amsterdamse arbeiders vrouwen niet zo blij waren met die piepkleine trapraampjes. Ze konden niet naar buiten hangen en dat is volgens sommigen ook exact de reden waarom die raampjes zo ontworpen zijn. Of het waar is, weet ik niet. Maar in ieder geval zijn de raampjes minder makkelijk te zemen.

Je kunt bij het bezoekerscentrum informatie inwinnen, een stijlkamer bekijken en een video zien. Bere-interessant.

Na de Amsterdamse School kwam het nieuwe bouwen. Een stuk functioneler. De architecten van ‘het nieuwe bouwen’  vonden De Dageraad misschien niet praktisch genoeg en te frivool. Ik echter, vind het bloedmooi.

Huur een fiets in Amsterdam!

Spread the love
0 0