0 0

Carretera Austral: op avontuur in Chili

Zuid-Amerika kent zoveel plekken waar de natuur haar prachtige gezicht laat zien. De mix van beschaving en natuur kan je het gevoel geven een ontdekkingsreiziger te zijn, voetstappen zetten in gebieden waar nog geen mensen eerder geweest zijn: Chili biedt dit soort avontuur aan! Route 7, ook bekend als Carretera Austral. Op de kaart is dit de route die loopt van noord naar zuid, op de zuidelijke helft van Chili. Route 7 zou aanvankelijk in 1988 worden opgeleverd, maar is door haar lengte pas afgerond in 2003.

Allereerst, deze route is niet gemakkelijkste en vereist een bepaalde fietservaring. Het zou fijn zijn als je eerder een fietstocht hebt gemaakt zoals de Larian Triangle, de Via Rhôna of de Elqui Valley. Carretera Austral is in totaal 1240 kilometer lang, en dat is zonder het stuk meegerekend te hebben dat doorgaat tot aan Patagonia. Om je een idee te geven, Chili zelf is hemelsbreed 4200 kilometer lang. In dit artikel zullen we daarom vier van de vele hoogtepunten behandelen. De volledige tocht kan worden afgelegd in zo’n 18 tot 20 dagen. De beste tijd van het jaar voor deze route is tussen december en maart wanneer het zomer is op het Zuidelijk halfrond. Dat moet je genoeg tijd geven om voor te bereiden!

Chili

Een van de vele verschillende landschappen die te vinden zijn in Chili

Port Montt

De weg begint in Port Monnt, je kunt daar komen via de Panamerican weg of per vliegtuig: de lokale luchthaven heeft een vliegverbinding met Santiago, de hoofdstad. Dit is de plek waar je de laatste voorbereidingen opdoet: eten, reserveband, reparatie kit en vergeet ook zeker geen regenjas. Carretera Austral staat erom bekend om vier seizoenen op één dag te vertonen.

Port Montt is opgericht in 1854, het begon als een expeditiepunt, waar het doel was om een weg te openen naar het Llanquihue-meer. Daardoor moesten ze de bomen kappen en het gebied platbranden om het bewoonbaar te maken. De stad werd opgericht dankzij de toenmalige president, Manuel Montt, om Chilenen naar minder bevolkte regio’s te laten verhuizen. Port Montt is direct verbonden met de Stille Oceaan, en een paar kilometer ten noorden vindt je Port Varas, dat verbonden is met het meer van Llanquihue.

Pumalin Park

Dit park ademt de biosfeer van een echt regenwoud inclusief de watervallen, rivieren en meren. Het was volledig met as bedekt na de vulkaan uitbarsting van Chaitén, maar het heeft nu een totaal andere uitstraling: er is zelfs een pad te vinden dat leidt naar deze vulkaan. Aanvankelijk, was het park een project van de Amerikaan Douglas Tompkins, die het gebied en haar natuur wilde beschermen. Hij kocht land op om het park groter te maken en trok daarmee de aandacht van de Amerikaanse overheid en de Conservation Land Trust. Deze instanties hielpen hem om meer land te vergaren on der de naam van de V.S. Later werd al dit land teruggegeven aan de Chileense overheid als gift. Voor een lange tijd, dit was het grootste privé park in Chili.

Lake General Carrera

Dit is het op één na grootste meer in Chili, de ene helft ligt in Chili, de andere helft ligt binnen de landsgrenzen van Argentinië. Het water van het meer is puur turquoise blauw en van bovenaf gezien zeer helder. Aan de kust kan je een klein dorpje vinden genaamd ‘Puerto Rio Tranquilo’, wat betekent, rustige rivierhaven. Daar zal je marmergrotten vinden met enorme marmerblokken die in de loop van duizenden jaren zijn gesneden. De scheuren zijn groot genoeg om tussen te kunnen lopen. Mede dankzij haar rijke marmer industrie, staat dit dorp bekend als de Marmer Kathedraal. Het is echt een magische plek. Persoonlijk zou ik er graag naartoe gaan en de grotten bezoeken, in een boot stappen en me laten verbazen door de ondergrondse marmeren wereld. Een foto van deze plek zou niet kunnen vertellen wat de plek werkelijk waar is.

Chili

Het Generaal Meer

Caleta Tortel

In de provincie Prat, zal je gecharmeerd raken van het prachtige uitzicht. Kleurrijke huizen omringd door natuur met vele bomen, allemaal gelegen aan het meer. Er is een klein netwerk van houten paden die van huis tot huis gaan en je langs het volledige dorp begeleiden. Zonder deze houten paden zou de lokale bevolking boten moeten gebruiken. Het dorp is een schoolvoorbeeld van een samenleving waar mens en natuur zijn gaan samenleven.

Carretera Austral zal je unieke locaties zien met elk haar eigen charme. Denk aan de bomen, plaatselijke rustieke architectuur, de gastvrije mensen. Het ecosysteem langs de weg heeft lange tijd veel schade geleden, maar is nu schoon en beschermd. Je zult vaak het verkeersbord zien dat verteld: ‘Dit park heeft niets nodig wat u meebrengt’. Respecteer daarom de paden en het leven langs de weg. Carretera Austral moet ruw en vol natuur blijven zoals het nu is. Dat zal er voor zorgen dat alle reizigers het op haar best kunnen ervaren.

We hopen dat je hebt kunnen zien dat Chili veel avontuur te bieden heeft. Dit was een snelle blik langs de geweldige plekken aan de Route 7. Carretera Austral zal je één maken met de natuur en je fiets. Wanneer je tijd en energie hebt voor nog meer, steek over naar Argentinië en ontdek de andere kant van Patagonia!

Huur een fiets in Chili!

Geschreven door Erick

Spread the love
0 0