0 0

Cairngorms – Moeder natuur’s vrijgevigheid in Schotland

“Luister naar de stilte, wees kalm en laat je ziel opladen”, dat staat vermeld als traditioneel Schots spreekwoord. Cairngorm Nationaal Park ligt in het noord oosten van Schotland en het geeft je de ultieme kans om even weg te sluipen van de technologische drukte in het dagelijks leven. Overweldigend door stress, verantwoordelijkheden en de drukte van de stad? Trek de stekker uit je computer, zet je telefoon uit en geef jezelf eens wat rust. Ontdek de spectaculaire landschappen en de beste therapie die moeder natuur je kan bieden in deze magische plek.

De mooiste plaats om te zijn

Natuur staat bekend om haar gunstige invloed op mentale gezondheid – het verlaagt het stress hormoon level, boosheid, angst en helpt met depressie. Daarnaast zal je lichaam frisse lucht en wat beweging erg waarderen. Het zal je immuun versterken, je brein stimuleren en helpen met het terugvinden van je focus. Je wilt waarschijnlijk je je welzijn herstellen in het Cairngorms Nationaal Park. Dit is het grootste nationale park in het Verenigd Koninkrijk, met een unieke variatie aan landschappen, wildlife en habitats. Het is ruim 4,528 vierkante km groot, dat is twee keer de grootte van heel Luxemburg! Je vindt hier ook de 6 hoogste bergen, waarvan de grootste Ben Macdui is, met een hoogte van zo’n 1,309 m. Het park bestaat voor delen uit Aberdeenshire, Moray, Highland, Angus en Perth & Kinross. Het ‘wilde land’ bedekt bijna het halve park, met daarbij vele kansen om meer te leren over de Schotse natuur.

Cairngorms National Park, nature, landscape, Scotland, Scottish landscape, mountains, hills

Geef je zelf eens wat rust, en laad op door de prachtige omgeving. Credits: marcmarsha11

Wildlife

Het is erg opmerkelijk om hier in het park de unieke wilde dieren te spotten. Meer dan 25% van Verenigd Koninkrijk’s bedreigde dier- en plantsoorten kunnen Cairngorms hun thuislocatie noemen.  Je vindt er verscheidene dieren om je heen in dit park. Deze zijn bijvoorbeeld de steenarend, de rode eekhoorn, wilde katten, otters, marters, de bedreigde zoetwaterparelmossel en de zeldzame lamprei. Ervaar wat van s’wereld’s meest zeldzame wildlife en landschappen door een bezoek te brengen aan een van de negen Nationale Natuur Reservaten in het park. Zorg er voor dat je je ogen wijd open houdt om niks te missen!

Cairngorms National Park, nature, wildlife, landscape, lake

The wonderful Scottish countryside can provide you with the peace and relax

Dingen om te doen

Er zijn vele activiteiten die je kan doen in het park. Je kan museums bezoeken, kastelen, avontuur parken en zelfs whisky proeverijen. Afhangend van het seizoen, kan je meedoen aan verschillende evenementen of activiteiten. Het park bied ook kansen voor winter sport, hiken, water sport en fietsen. Door het hele Cairngorms Nationaal Park kan je lokale gerechten proeven en drinken in vele restaurants, bars en cafés. Ervaar reizen eens anders en pak de stoom trein! Ga terug in de tijd langs het Strathspey spoor. Voor de liefhebbers van het Noordelijk licht – neem je warme kleren mee en ga naar de Cairngorms Berg. Hier kan je perfect dieren spotten. Een ander goede locatie is het Glenlivet Estate. Fingers crossed!

Cairngorms, countryside, landscape, lake, water

The Cairngorm National Park provides a range of water activities, which can be enjoyed by all ages. Credits: krijnievd

Fietsen

Wat is een betere manier dan het park ontdekken dan met de fiets? Er zijn zoveel mogelijkheden.. Ben je een gepassioneerde fietser, of wil je gewoon de natuur ontdekken op een leuke manier? Een fietsvakantie in het prachtige park zal al je wensen vervullen en je verwachtingen overtreffen. Er zijn hier fietsroutes van zon 64 km lang. Je kan het mooie landschap ontdekken door of over de weg te fietsen of via de mountain bike routes. Er is een mogelijkheid voor iedereen!

Cycling, nature, forest, natural paths, cycling path, Cairngorms, bike

Ontdek het mooie Schotse landschap met de fiets en je zal gegarandeerd een spannende dag hebben met vele activiteiten!

De Cairngorms biedt een van de beste mountainbike routes in Schotland. Het is een ideale keuze voor de avontuurlijke onder ons, die op zoek zijn naar een uitdaging. Ontdek het park door de spannende fietspaden vol met dynamiek en adrenaline. Vind je het fijner om het wat rustiger aan te doen, dan kan je er voor kiezen om over de makkelijke weggetjes te fietsen. Fiets bijvoorbeeld langs de rivier of pak de route die door het bos gelegd is. De routes zijn gelinkt aan verschillende restaurants, waar je even een pauze kan nemen van al het fietsen. Bovendien is er ook de mogelijkheid om E-bikes te huren als je wat meer kracht assistentie nodig hebt tijdens je tocht door het park.

mountain bike, Cairngorms, cycling, hills, Scotland, landscape

Mountainbiken in de bergen van het park is de ultieme ervaring!

Schotland bied je de ultieme plek om je hoofd leeg te maken en al je zintuigen te prikkelen. Zoek je naar inspiratie? Verwen jezelf dan en verbind jezelf met de natuur in het wonderlijke Cairngorms National Park!

Huur een fiets in de Cairngorms!

Geschreven door Csilla, vertaald door Anouk

Spread the love
0 0