0 0

Breng een bezoekje in Alberobello – Het Trulli Paradijs!

Alberobello is het Trulli paradijs van Puglia. De stad staat als één van de 54 Italiaanse site op UNESCO-werelderfgoedlijst. Als je eenmaal in Alberobella bent, word je in z’n wonderlijke kindersprookje ingenomen vanwege de scenografisch impact. Deze stad is het perfecte plek voor een dagje weg met de familie! Lees verder voor de topaanbevelingen om het beste van je dag uit te halen.

Bekijk de vele spectaculaire Trulli gebouwen!

Ten eerste, laat me even uitleggen wat Trulli eigenlijk is. Het zijn droge stenen constructies, direct op rots gebouwd, zonder funderingen, bedekt met een conische structuur van kleine platen van lokale grijze kalksteen. De symbolen op de kegels van de Trulli zijn met de hand getekend met kalk en heeft altijd grote nieuwsgierigheid gegenereerd. Alberobello is het enige dorp in Puglia met een historisch centrum van Trulli, z’n 1500 om precies te zijn!

Het meest populaire Trulli wijken in Alberobello zijn Rione Monti en Rione Aia Piccola. In deze wijken kan je veel Trulli’s vinden, waaronder de populaire Sant’Antonio Kerk met zijn bijzondere Trulli vorm.

Een van de meest bijzondere gebouwen die wij aanraden om te bezoeken is het museum Trullo Sovrano. Het was in de 18e eeuw gebouwd en werd in 1930 uitgeroepen tot Rijksmonument. Het is de enige twee-verdieping Trullo in Alberobello en heeft een koepel van 14 meter hoog. De constructie van deze Trullo is echt spectaculair! Binnen zal je geronde kamers vinden met een nagebouwde bakkerij, slaapkamer en keuken. Neem even een bezoekje bij de souvenirwinkel en neem een stukje Alberobello mee naar huis!

Eet als een lokaal!

Het is altijd een must om het lokale eten te proeven wanneer je ergens heen gaat. In de omgeving van de belangrijkste toeristische gebieden vind je kleine bars, restaurants en pizzeria’s. En natuurlijk sommige Trulli gebouwen ga je ook vinden. Aan de hoofdstraat, Largo Martellotta, zijn echter meer typisch Italiaanse bars en enkele kleine winkels. Op donderdagen kan je langs de markt lopen om de voor de lokale fruiten en groenten!

Voor een lekkere en betaalbare maaltijd, zijn er twee populaire restaurants in het centrum te vinden. Trullo dOro is te vinden in een trullo gebouw en serveert lokale pastagerechten, waardoor je het beste van twee werelden krijgt. La Cantina is een ander populair restaurant met open keuken. Het is altijd leuk om te zien hoe de chef de maaltijden voor je maakt.

Blijf in een Trullo!

Er is geen betere manier om een Trulli te ervaren dan in één te blijven! Dus als je langer dan een dag gaat blijven, moet je dit zeker doen. Er zijn enkele hotels die trullo-accommodatie aanbieden, maar een betaalbaar alternatief is een zelfstandig trullo-appartement.

Doe een fietstocht!

Er zijn zoveel Trulli’s in Alberobello waardoor het bijna onmogelijk is om ze allemaal te bekijken in één dag. Een fietstocht maakt dit echter wel mogelijk. Probeer maar eens! Het is een efficiënt en milieuvriendelijke manier om de stad te verkennen en zoveel mogelijk bezienswaardigheden te bezoeken. Je kan een tour boeken en alle ins en outs van de stad leren kennen van een expert. Of je kan lekker fietsen en van de prachtige stad genieten. Natuurlijk zijn er ook veel fietskaarten online en in toeristische informatiecentra beschikbaar. Je kan dus zonder een gids optimaal genieten van een fietstocht!

Huur een fiets en ontdek het Trulli paradijs nu!

Huur een fiets in Alberobello!

Geschreven door Amanye, vertaald door André

Spread the love
0 0