2 2

Boedapest: Ontbijt als een koning, lunch als een prins & dineer als een pauper

Huur een fiets in Budapest!

Als een trotse Hongaarse en een zelfbenoemde foodie en kok, word ik altijd erg enthousiast  als ik het over de keuken van mijn land mag hebben. Je kent waarschijnlijk gulyés/goulash en er is een grote kans dat je ook ‘koek op stok’ kent. Hoe dan ook, ik ben hier op een missie om je een beetje meer vertrouwd te maken met onze diverse, enigszins ongezond, maar zeker gevaarlijk smakelijke keuken. Laten we naar Budapest gaan en ons een weg eten door de stad, om de verschillende gerechten van Hongarije te ontdekken.

 

Wakey wakey!

Boedapest

Hongaarse ontbijtschotel bij het Blue Bird Cafe

… ‘de zon schijnt op je buik’ – althans dat is wat we zeggen in Hongarije. Wat is een betere manier om je dag te beginnen dan met een groot, vullend ontbijt.

Een typisch Hongaars ontbijt bestaat uit vers gebakken brood in de vorm van kleine broodjes of Kifli, vleeswaren (ham of salami), worst, kaas, hard gekookte eieren en groenten zoals komkommer, tomaten, paprika en radijs.

Een geweldige plek om de smaken van de Hongaarse ontbijtkeuken te proberen in Budapest is Blue Bird Café. Dit eethuis ligt in het 7e arrondissement en biedt een traditionele ontbijt schotel. Nadat je je verzadigd hebt met al deze goedheid, ben je gegarandeerd de gehele dag energievol, zodat je je dag op de fiets kan spenderen om zo de stad te ontdekken.

 

Wanneer de bellen afgaan om 12…

… het is tijd om wat meer eten te nemen en onze ‘motoren’bij te tanken. Traditioneel gezien is lunch een twee-gangen maaltijd met inbegrip van een kom soep en een hoofdgerecht. Soepen kunnen zoet of hartig geserveerd worden. Een typische zoete soep wordt gemaakt van seizoensgebonden fruit, cherry soup is het populairste. Hongaarse hartige soepen zijn gemaakt van vrijwel alle groenten die inheems zijn van het land: aardappelen, erwten, knolselderij of koolrabi, maar ook soepen van peulvruchten, zoals bruine linzen of boterbonen worden vaak gemaakt.

Voor de hoofdgerechten, die omvatten meestal aardappel-gebaseerde gerechten met vlees, zoals rundvlees, varkensvlees of kip. We gebruiken ook verschillende groenten en peulvruchten om er een dikkere soep van te maken, genaamd ‘’ fózelék’’. Dit is een soort stoofpot geserveerd met gehaktballetjes of een gebakken ei erop, normaal wordt het gemaakt van aardappelen, savoy kool of squash.

 

 

Nadat je al deze foto’s gezien hebt, heb je waarschijnlijk een patroon herkend: veel van onze gerechten zijn oranje. Dat klopt, Hongaren houden van hun paprikapoeder dat vrijwel al hun gerechten in deze levendige kleur verandert. Leuk feit: dit is niet altijd zo geweest. Hongaren gebruiken de zoete gerookte paprika in hun gerechten nog maar sinds de 18e eeuw.

Bovendien, de beste plek om heen te gaan om te lunchen zoals de lokale bevolking is Ráday Street. Deze plaats is een verzameling van restaurants, waarvan vele traditionele Hongaarse eetgelegenheden zijn. Een paar van mijn aanbevelingen omvatten Paprika Jancsi, Dijk Postakocso en Pesti Bisztró.

 

Boedapest

Kompót (Compote)

Uzsonna (a.k.a. middag snack)

Ik weet zeker dat al mijn college-Hongaren dit onthouden hebben van de kleuterschool of lagere school- uzsonna betekende dat we snel naar huis mochten. Maar voordat dat gebeurde, kregen we een kleine zoete of hartige snack te eten. Vaker wel dan niet, konden we genieten van een schaal van gestoofde vruchten gekookt in pittige siroop. Sommigen haten het, sommigen houden ervan, maar één ding is zeker: iedereen in de Oost-Europese regio kent compote (kompót in het Hongaars).

Natuurlijk eten niet alleen schoolkinderen dit als middagsnack. Dit wordt ook gegeten tijdens de koffiepauzes. Tijdens de koffiepauzes genieten mensen van een stuk fruit of cake of zelfs iets smakelijks als een plakje brood met körözött ( een pittige room gemaakt van kwark).

 

 

 

Boedapest

Lentil főzelék (stew) at Vega City

Diner

Voor Hongaren is avondeten meestal niet zo belangrijk als de lunch. In tegenstelling tot veel West-Europese landen, eten we alleen een vrij klein portie eten voor het slapen gaan, deze maaltijd kan zowel warm als koud zijn. Er is niet zoiets als een typisch Hongaars avondmaal… het kan ofwel vergelijkbaar zijn met een ontbijt of een hoofdgerecht van de lunch. Het is gebruikelijk om boterhammen, roerei met toast, groenten of kaas te eten.

Ten slotte, om dingen een beetje te veranderen, raad ik je aan om Vega City te proberen voor het diner, waar je kan kiezen uit verschillende typische Hongaarse gerechten, allemaal vegetarisch of veganistisch. Als je liever het avondmaal op onze manier wilt eten en voor licht wilt gaan, geen probleem: op deze plek mix en match je je eten aangepast aan je eigen smaak.

 

 

 

 

 

 

 

Met een volle buik en de blijvende herinneringen die we vandaag gemaakt hebben, is het tijd om een beetje te ontspannen voordat je de stad weer ingaat om het nachtleven te ontdekken. Hongaren weten niet alleen wat te eten, maar we hebben ook een grote variëteit in dranken. Geniet van een glas witte wijn uit Tokaj of neem een shot van onze nationale likeur, Pálinka om het feest te beginnen. Cheers!

 

 

Deel jouw ervaring met ons door een e-mail te sturen naar info@bimbimbikes.com. We horen graag van je! En vergeet niet om ons te taggen op sociale media met de hashtag #bimbimbikesadventures!

 

James Bond

Betti

‘Planning a trip back home after writing this article.’

 

Sherlock Holmes

Huur een fiets in Budapest!

Spread the love
2 2