0 0

Bezoek Salzburg voor een onvergetelijke Kerstvakantie!

Salzburg, in noordwest Oostenrijk, is een van de meest prachtige Europees steden, zowel vanwege zijn pittoreske architectuur als zijn bekendheid in de muziekwereld. Tijdens de kerstperiode roept Salzburg een sprookjessfeer op. Met activiteiten variërend van kerstmarkten tot volkstradities, zal deze magische stad je zeker betoveren. Hou jij ook zo van kerst? Een reis naar Salzburg is dan zeker iets voor jou! Hier zijn onze must-see aanbevelingen in de stad voor een perfecte kerstvakantie.

Bezoek de kerst-/adventmarkten

De kerstmarkten in Salzburg zijn ongetwijfeld een van de hoofdattracties tijdens de kerstperiode. Je wordt niet teleurgesteld met zijn mooie lay-outs, smakelijke snacks, ornamenttribunes en betaalbare prijzen. Er zijn veel markt keuzes in Salzburg, maar het  hoofdmarkt ligt in het stadscentrum, bestaat al 500 jaar en is daardoor een van de oudste kerstmarkten in Europa. Dit jaar opent de markt van 21 november tot 26 december 2019.

De meeste kerstmarkten in Oostenrijk hebben een gezellig mok verhuur systeem. Bij je eerste drank stop op de markt moet je een mok huren voor ongeveer 3-5 euro’s. Daarna kun je naar alle kraampjes langs om je mok gevuld te krijgen met zoveel drankjes als je wilt! Aan het einde van je bezoek kun je de mok terugbrengen naar ieder kraampje en je huurwaarborg terug krijgen. Je kunt de mok ook naar huis brengen als een uniek en goedkoop souvenir.
Tip – neem contant geld mee tijdens je bezoek, want pinnen is niet bij alle kraampjes mogelijk.

Kijk uit voor Sinterklaas, Krampus en Perchten

In Oostenrijk begint de kerstvieringen al aan het eind van November. Sommige van hun tradities kunnen een beetje ongewoon zijn, maar het is de ervaring waard. Net als de meeste steden in Europa viert Salzburg de Sinterklaas festiviteiten tot 6 december. De sint vraagt kinderen voor een lijst van zijn goede en slechte daden. Goede kinderen krijgen snoep, appels en noten. Maar wat krijgen de stoute kinderen?

De stad doet ook mee aan een ongewone kersttraditie. In December verkleden mensen zich als de angstaanjagende alpenbeesten bekend als Krampus en Percht op zoek naar stoute kinderen die straf nodig hebben. Wanneer Krampus en Pechten door de straat rennen, grommen en stampen, blijven veel toeschouwers een beetje onrustig achter. Deze parades zijn echt onvergetelijk. Het is net zo goed een onderdeel van de kersttradities in Salzburg als Sinterklaas en de Christkind. In 2019 vinden er verscheidende Krampus en Perchten evenementen plaats tussen 30 november en 6 december.

Ontdek adventfestiviteiten

Over Oostentijks kersttradities gesproken, een andere belangrijke is Advent.  Tijdens Advent worden er veel gewoontes uitgevoerd die dateert uit de 19e eeuw. Een belangrijk onderdeel van Advent is de Christkind die op Kerstavond arriveert met kerstcadeautjes. Vanaf eind november tot begin januari kun je een reeks boeiende momenten ervaren. Behalve bezoeken door Krampus of Sinterklaas en zijn metgezellen, zijn er nog een aantal andere magische adventsevenementen. Een bekende voorbeeld hiervan is het Salzburg Advent zangfestival van 29 november tot 15 december. Het festival roept een gevoel van vreedzame reflectie op.  Meestal wordt het gehouden in de Grote Zaal van de universiteit van Salzburg en in ‘A B’sondere Zeit’ bij de Mozarteum Foundation.  Tijdens je bezoek kun je ook genieten van de feestelijk geluiden van het seizoen tijdens de Salzburger Advent in de kerk van St. Andrew. Voor meer informatie over Advent evenementen kun je de officiële site van Salzburg bekijken.

Leer de geschiedenis over ‘Stille Nacht’

Wij hebben allemaal het bekende kerstlied ‘Stille nacht’ tenminste een keer in ons leven gehoord. Het populair lied is in 300 verschillende talen en dialecten vertaald en staat sinds 2011 op de UNESCO-lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Maar wist je dat Salzburg de geboorteplek is van dit liedje? Het eerste optreden van het lied vond plaats op 24 december 1818 in de St. Nicholas kerk (nu bekend als de Stille Nacht herdenkingskapel) in Oberndorf dichtbij Salzburg. De tekst was 2 jaar voorafgaand geschreven door Salzburgse priester Josef Mohr, terwijl de componist het Oostenrijkse leraar Franz Xaver Gruber was. Een bezoek naar de Stille Nacht herdenkingskapel en de Stille Nacht museum zijn een must om jouw kerstervaring vol te maken. Er zijn ook Stille nacht tours beschikbaar die je door de prachtige stad naar de verschillende plekken brengen die belangrijk zijn voor het nummer. Het is een ervaring waar je zeker geen spijt van krijgt!

Huur een fiets in Salzburg en ontdek deze magische stad. Het is een ervaring die elke kerstliefhebber niet moet missen!

Huur een fiets in Salzburg!

Geschreven door Amanye

Spread the love
0 0