0 0

Bezoek Haarlem, de charmante buurstad van Amsterdam!

De middeleeuwse stad Haarlem is gevuld met prachtige plekjes die niet kunnen wachten om ontdekt te worden! Haarlem is binnen 15 minuten te bereiken vanaf het centraal station van Amsterdam en zit vol met prachtige landschappen. Het is de perfecte bestemming voor een dagje uit voor iedereen!

 

Er is veel dat je kunt doen in Haarlem, waaronder boottochten, museumbezoeken, bloemenmarkten en nog veel meer. Ongeacht je leeftijd of interesses, deze gevarieerde stad heeft voor elk wat wils. En het compacte formaat maakt het een ideale bestemming voor een dagje uit, ook al kun je dagen doorbrengen met het verkennen van deze mooie stad.

 

Grote Markt

De Grote Markt is het centrum van Haarlem en is een van de mooiste pleinen van Nederland. Het dient als een centrum van het dagelijks leven en organiseert vaak festivals, concerten en markten. Zorg ervoor dat je het bezoekt op een zaterdag, wanneer de beste straatmarkt van Nederland is opgezet. Je kunt er alles vinden, van heerlijk bereid eten tot vers fruit en antiek. Bovendien zijn er op bepaalde dagen vaak speciale markten. Kijk bijvoorbeeld op 2 november naar de boekenmarkt waar je geweldige antieke en tweedehands boeken, tijdschriften en meer kunt vinden. Tijdens de kerstperiode organiseert de Grote Markt een kerstmarkt met 300 feestelijke stands!

 

Haarlem

De grote kerk in Haarlem

 

Naast de markten bevindt de Grote Kerk zich ook op het Grote Marktplein. Deze prachtige kathedraal dateert uit de 14e eeuw en is een absolute must-see! Ongeacht de harde geschiedenis en verbrand en getroffen door de bliksem, is het een van de belangrijkste en herkenbare hoogtepunten van de stad.

Oude stad

De straten van Haarlem zijn charmant en gevuld met prachtige plekken, tuinen en cafés. Wandel lekker rond om het gevoel te krijgen van een ‘klein Amsterdam’ met zijn eigen Nederlandse schoonheid. De grachten en smalle straatjes zijn een geweldige plek om te zien hoe Nederlandse steden lang geleden zijn gebouwd. De aan elkaar gehechte huizen, die je bijvoorbeeld in veel steden kunt zien, zijn op deze manier gebouwd om te voorkomen dat ze kantelen als gevolg van ouderdom en bewegende grond.

Als je een meer gestructureerde aanpak verkiest boven het ontdekken van de straten van Haarlem, zoek dan een VVV-kantoor en neem deel aan een van de rondleidingen of pak een kaart met routes en suggesties. Als je van winkelen houdt, zal Haarlem je ook niet teleurstellen. Je kunt een scala aan winkels vinden, van alledaagse casual tot luxe boetieks. Bovendien is de restaurant scene ook erg sterk, want je kunt veel spectaculaire keukens in de stad vinden met geweldige Thaise, Indonesische, Steak, Italiaanse restaurants en vele anderen! Kom ook langs bij De Jopenkerk, een oude kerk die nu is omgetoverd tot een brouwerij!

 

Haarlem

In Haarlem vind je typische Nederlandse kanaaltjes

 

De Nederlandse windmolen

Als je aan Nederland denkt, is windmolens een van de eerste dingen die te binnen schiet. Op of onder de zeespiegel hebben de Nederlanders een voortdurende strijd met water gevoerd. Dus hoewel de windmolens veel verschillende toepassingen hadden, was het primaire doel het water terug in een rivier te pompen om het land voor te bereiden op de landbouw. In Haarlem krijg je de kans om een windmolen te beklimmen! Ga naar Molen de Adriaan voor een prachtig uitzicht op de daken van Haarlem. Deze windmolen is sinds de 18e eeuw de schilderachtige plek van Haarlem. Helaas is de originele windmolen afgebrand en degene die je nu kunt bewonderen, is een zeer goede reconstructie van de originele.

 

Haarlem

Vanaf de molen heb je een prachtig uitzicht!

 

Huur een boot of fiets naar het strand

Haarlem ligt aan het water en heeft vele grachten in de stad en haar omgeving. Het is ook gunstig gelegen dicht bij de kust.

Bezoek Haarlem per boot

Langs de rivier vind je vele kleine bootverhuurders waar je een boot kunt krijgen, samen met een kaart voor het aantal uren dat je wilt. Op deze manier kun je in je eigen tempo door de grachten varen. Het is ook een goed romantisch date idee! De kaarten worden geleverd met routes van verschillende lengtes, dus maak je geen zorgen om te verdwalen, het is een echt Nederlandse ervaring!

Fiets naar het strand

Binnen 15-20 minuten fietsen, bevind je je tussen kilometers van de Nederlandse duinen en de rust van de kust. Hoewel het tijdens de zomermaanden vol leven is, is het ook een zeer mooi en lekker rustig off-season. Je kunt er genieten van een heerlijk dagje buiten, en dat het hele jaar door. Zowel Zandvoort aan Zee als IJmuiden liggen dicht bij Haarlem. Let goed op en je ziet misschien wat Schots Hooglander vee rondlopen door de duinen!

 

 

 

Huur een fiets in Haarlem!

 

Geschreven door Daria, vertaald door Rosanne

Spread the love
0 0