0 1

Het bekendste feest van Valencia: Las Fallas

Huur een fiets in Valencia!

MisschiLas Fallasen heb je er wel eens van gehoord of heel misschien heb je het zelfs al eens mee mogen maken: Las Fallas in Valencia! Dit is het grootste en bekendste feest van Valencia. Wat houdt dit feest nou eigenlijk precies in? Vrij simpel: heel, heel, heel veel vuurwerk! Benieuwd naar wat de reden van dit feest is en waarom dit zo uniek is? Lees snel verder!

Wat is Las Fallas?

Vanaf 1 maart tot en met 19 maart wordt elke dag om 14:00 bij het stadhuis op Plaza Ayuntamiento de zogenaamde mascleta’s aangestoken. Dit is heftig knalvuurwerk dat in verschillende ritmes ontploft. Vanaf 15 maart t/m 19 maart worden er verschillende vuurwerkshows gegeven. Deze vuurshows worden elke dag een beetje mooier en spectaculairder. De climax is tijdens de ‘Nit el Foc’, de nacht van 18 op 19 maart. Dit is een gigantische vuurwerkshow. De Las Fallas gekte heb je in Nederland met Oud & Nieuw nog niet meegemaakt!

Wanneer kan ik hier naartoe?

Officieel begint Las Fallas elk jaar op de laatste zondag van februari en dit duurt dan tot en met 19 maart. Op deze zondag vindt bij Torres de Serrano het openingsfeest ‘La Crida’ plaats. Vanaf dit moment staat de hele stad op z’n kop! Drie weken chaos is zelfs voor de Spanjaarden een beetje te veel van het goede: het feest barst pas echt los op 15 maart. De laatste 5 dagen van Las FaLas Fallas Valenciallas, dus tot en met 19 maart, is het rondom ‘Plaza L’Ayuntamiento’ echt één groot gekkenhuis. Op 19 maart eindigt het feest met ‘La Crema’, op deze avond worden er 600 beelden (gemaakt van hout en piepschuim) verbrand.

De Fallera Mayor

Wie dit jaar de Fallera zal zijn, is voor iedereen weer een grote verrassing. Als Fallera zijnde, ben je de belangrijkste vertegenwoordigster van de vereniging. Elke regio in Valencia heeft een eigen falla-vereniging met een eigen Fallera. Een jury kiest uit deze falleras mayores de Fallera Mayor; zij is dus de ambassadrice van Las Fallas voor de hele stad Valencia. De Fallera Mayor zal tijdens Las Fallas aanwezig zijn bij alle officiele activiteiten. Naast de Fallera Mayor, wordt er ook een Fallera Mayor Infantil gekozen, de Kinderkoningin.

Huur een fiets in Valencia!

Spread the love
0 1