0 0

3 legendarische beklimmingen van de Tour de France (die je ook moet rijden)

Het artikel van vandaag is geschreven door Epic Road Rides, de reissite voor wielrenners. Hun website geeft gratis, eerlijke en betrouwbare informatie over ‘s werelds beste fietsbestemmingen en attracties.

De Tour de France is de grootste race van het wielrennen. Over een paar weken komen er miljoenen mensen van over de hele wereld op deze race af om te zien hoe de professionals slopende beklimmingen aangaan met spectaculaire berglandschappen. Lees verder voor het inside-verhaal over drie van deze legendarische beklimmingen en informatie over hoe je deze reuzen zelf kunt beklimmen!

Cormet de Roselend: Stage 11

De Cormet de Roselend is een van de mooiste beklimmingen van de Tour de France.

Het kwam voor het eerst in de Tour in 1979 en heeft sindsdien regelmatig optredens gemaakt, meestal aan Beaufort. Dit is de kant die de Tour dit jaar zal beklimmen, langs het Lac du Roseland, voordat hij afdaalt naar Bourg Saint Maurice.

Als je besluit om zelf deze beklimming te rijden, pas dan op voor het middelste deel van de afdaling naar Bourg Saint Maurice. In de Tour van 1996 ging Johan Bruyneel voorbij een strakke bocht naar links en verdween in de leegte eronder. Het tv-publiek over de hele wereld vreesde het ergste en gaf collectieve gulzigheid van afschuw. Gelukkig, even later, zag Bruyneel zijn weg omhoog klauteren door de takken die hem hadden gered.

Voor alles wat je moet weten over het fietsen van deze mythische berg zelf, bekijk dit eens Cormet de Roselend guide.

Alpe d’Huez: Stage 12

Alpe d’Huez is waarschijnlijk de bekendste berg van de Tour de France. De super steile 21 bochten zijn bekend bij toeschouwers van de Tour de France. Alleen als je op pad gaat, realiseer je je hoe moeilijk het is om 14 km te fietsen met een gemiddelde helling van 8%.

Het is dan ook geen verrassing dat een etappe met Alpe d’Huez vaak doorslaggevend is in de Tour de France. Voor elke serieuze fietser is het beklimmen van de Alpe d’Huez een must-do ervaring. Kijk hier eens naar guide to cycling Alpe d’Huez voor alles wat je moet weten!

Col du Tourmalet: Stage 19

De Col du Tourmalet is de hoogste verharde bergpas in de Franse Pyreneeën. Het is een van de meest prestigieuze beklimmingen in de Tour de France en is vaker opgenomen dan welke andere pas dan ook. Het speelde voor het eerst in 1910 en is sindsdien ongeveer 80 keer bezocht!

Van welke kant je ook klimt, de Col du Tourmalet is een beest. Vanaf Luz Saint Saveur is het ongeveer 19 km lang met een gemiddeld percentage van ongeveer 7,5%. Vanaf Sainte Marie de Campan is het 17 km lang met een vergelijkbaar gemiddeld stijgingspercentage.

Het was in de smederij in Sainte Marie de Campan dat de Fransman Eugène Christophe de gebroken vorken van zijn fiets repareerde tijdens de Tour de France van 1913. Hij liep 14 km naar het dorp en bracht toen bijna 4 uur door met werken. Helaas werd hij gediskwalificeerd. In die tijd was de race een solo-evenement zonder hulp, in welke vorm dan ook. Terwijl Christophe het werk zelf deed, had de stagiair van de smid de balgen gepompt en dit was niet toegestaan. Hoe tijden zijn veranderd!

Zware sneeuwval op de top betekent dat de Col du Tourmalet vaak gesloten is van begin november tot eind mei. Voor deze en nog veel meer praktische tips over het rijden op de Col du Tourmalet, bekijk deze gids voor fietsen over de Franse Pyreneeën en de Tourmalet, beschikbaar vanaf eind juni 2018.

 

We hopen dat deze gids voor drie van de beste beklimmingen van de Tour de France je heeft geïnspireerd om ze te rijden! Dank aan Epic Road Rides voor het artikel!

 

Spread the love
0 0